Co miksować w styczniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Cykorię i jej właściwości zdrowotne znane były już w starożytności. Była stosowana m.in. na dolegliwości skórne oraz w celu detoksykacji organizmu. W jej składzie można wyszczególnić zawartość wielu witamin takich jak: A, B1, B2, C, E i K. Oraz takie pierwiastki jak: fosfor, żelazo, selen, mangan, cynk, magnez, wapń i potas. Zalecane jest jej spożycie właśnie ze względu na bardzo wysoką gęstość odżywczą oraz lekkostrawność. Stosować ją można zwłaszcza podczas diet odchudzających. Czerwona cykoria jest np. jednym z głównych składników stosowanych na SIRT diecie (dieta, na której Adel schudła 45kg!!!).
Pomarańcza, czyli jeden z popularniejszych cytrusów. Spożywana głównie w postaci soków, ale warto również wykorzystać ją jako składnik koktajlu! Bogata jest oczywiście w witaminę C, która wspiera nasz układ immunologiczny oraz jest przeciwutleniaczem opóźniającym procesy starzenia (witamina C jest jednym z głównych składników wielu kremów przeciwzmarszczkowych ;)). Owoc zawiera również beta-karoten, antocyjany, witaminy z grupy B korzystne dla naszej skóry oraz układu nerwowego. Ważną informacją dla osób mających problem z układem krwionośnym (ciśnieniem) jest również fakt, że pomarańcze są źródłem potasu mającego wpływ na regulacje ciśnienia w organizmie. W ich składzie znajdziemy również sporo polifenoli wykazujących działanie antyoksydacyjne.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z pomarańczą kliknij na grafikę
Kapustę chińską, czyli tzw. pak-choi od dawien spożywana w Azji zyskuje również coraz większą popularność w Europie i bardzo słusznie! Zawarte w niej przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze (witaminy i minerały) wspomagają niszczenie rodników w organizmie, chroniąc nasze komórki, zmniejszają także stany zapalne i działają przeciwnowotworowo. Warzywo to jest również cennym źródłem żelaza i pomaga w zwalczeniu anemii. Posiada w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowe kości i zwalczać infekcje. Warto kapustę włączyć do swojego jadłospisu nie tylko dla zdrowia, ale również urody! Zawarta w niej bowiem ogromna dawka witaminy A poprawia wygląd i zdrowie skóry, włosów i paznokci.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kapustą chińską kliknij na grafikę
Pomelo nazywane również pomarańczą olbrzymią w smaku przypomina trochę połączenie właśnie pomarańczy z grejpfrutem. Jak wszystkie cytrusy pomelo jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, która m.in. pomaga wchłaniać żelazo naszemu organizmowi z posiłków oraz wspiera odporność. Zalecamy również spożywanie tego owocu przy problemach z ciśnieniem krwi, bowiem wysoka zawartość potasu wpływa na jego regulację. W pomelo znajduje się również spora dawka błonnika regulującego działania naszego układu trawiennego oraz pektyn które „czyszczą” nasze tętnice z osadu i tym samym chronią przed zawałem serca. W pomarańczy olbrzymiej znajdują się także drogocenne bioflawonoidy, bardzo ważne w profilaktyce nowotworowej! Zawarte w owocu przeciwutleniacze hamują proces starzenia.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z pomelo kliknij na grafikę
Świetne porady mam nadzieję, że uda mi się przyrządzić fajne koktajle. Grunt to zdrowie! :)
OdpowiedzUsuń