Najlepsze sposoby na koktajle gdy dostęp do składników jest ograniczony? 8 konkretnych porad!
Kryzys obecnie spowodowany pandemią korona wirusa i przestrzeganiem zaleceń, aby zostać w domu przejawia się tak, że zakupy robimy dużo rzadziej i chcąc nie chcąc mamy mniejsze zapasy świeżych owoców i warzyw. Być może niektórzy maja nawet utrudniony dostęp do świeżych owoców i warzyw, albo w niektórych sklepach brakuje zaopatrzenia. Są na to sposoby, zaraz Wam je tu wszystkie przedstawimy, zwróćcie tez uwagę na to, że przydadzą się one nie tylko w czasach pandemii, ale i podczas innych nieprzewidzianych sytuacji, czasem po prostu nie mamy nic w lodówce, albo wracamy z wakacji i w nie uzupełniliśmy zapasów świeżego jedzenia, albo przebywamy w miejscu gdzie nie ma dostępu, każdemu się to na pewno zdarzyło.
Nieważne powody, oto sposoby jak sobie radzić z utrudnionym dostępem do świeżych owoców i warzyw i z czym w takim razie miksować zdrowe koktajle?
Spośród propozycji wybierz te które w twojej sytuacji i dla twoich warunków są najbardziej skuteczne i wprowadź je w życie.
Oto 8 konkretnych porad co miksować w koktajlach w kryzysie:
1. miksujemy dziką zieleninę
nie masz ogródka? nic nie szkodzi, idź na spacer do lasu lub w oddalone dzikie: miejsca, na polanę, łąkę na pewno coś znajdziesz w okolicy. Otwórz się na nowe smaki i uwierz że dziko rosnące zielone liście są smaczne, zdrowe i dostępne za darmo i wszędzie. Miksujemy mniszek lekarski, pokrzywę, koniczynę, stokrotki, szczaw, fiołki, lubczyk ale też natkę marchewki, młode liście rzodkiewki, kalarepy itp .... wybór jest spory, znajdziesz u na na blogu przepisy stricte z konkretnym chwastem ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył chwasty w innym przepisie zastępując nim inną zieleninę z przepisy (np. zamiast szpinaku, jarmużu czy sałaty) inspiruj się i miksuj na zdrowie i pamiętaj że ogranicza nas tylko własna wyobraźniaOto artykuły, na naszym blogu w tym temacie, które mogą ci się teraz przydać:
(kliknij na zdjęcie i przejdź do artykułu):
Młode liście to idealny materiał na zielony koktajl - często liście są bardziej wartościowe i bogatsze w składniki odżywcze od korzeni.
Właśnie zaczyna się sezon na chwasty. Zmiksuj pokrzywę z owocami i ciesz się zdrowiem oraz witalnością przez całą wiosnę!
a to filmy na youtubie, w których możesz podpatrzeć jak zerwać na przykład liście mniszka lekarskiego lub zmiksować pyszny koktajl z chwastami:
A tu film z koktajle z pokrzywą:
2. miksujemy proszki
eee ale jak to to? A tak to, teraz jest właśnie dobry czas na wykorzystanie superfoods i liofilizowanych warzyw i owoców. Sproszkowane warzywa i owoce może nie zastąpią świeżych ale to najlepszy ich odpowiednik w czasach pandemii. Poza tym w małej ilości kryją niesamowitą dawkę witamin i minerałów a teraz wzmacnianie organizmu to najlepsze co możesz zrobić dla swojej odporności.Przepisów na koktajle z młodym jęczmieniem, zieloną pszenicą, algami jak spirulina czy chlorella, liofilizowanym jarmużem, szpinakiem, pietruszką itp znajdziesz u nas na blogu sporo szukaj pod etykietami z tą nazwą lub w zakładce SZUKAJ PO SKŁADNIKACH
Zobacz też inne artykuły o superżywności na naszym blogu, m.in (kliknij na zdjęcie i przejdź do artykułu):
Wszystko o superżywności i czy właściwie ona jest smaczna?
Spirulina to alga bogata w białko
Ostatnio coraz bardziej popularny stał się zielony, młody jęczmień
Sproszkowane algi i trawy
3. miksujemy mrożonki
na pewno w czeluści zamrażarki znajdziesz coś co można wykorzystać do koktajlu. Może własne zapasy owoców z działki, a może po prostu włoszczyznę na zupę? Ale jak to włoszczyznę? Tak, pamiętajcie że do koktajli mrożonki się przydadzą nie tylko te owocowe ale i te warzywne, mrożony szpinak, mrożony brokuł, kalafior, groszek, czy chociażby wspomniana włoszczyznaCzy wiesz, że mrożone owoce są czasem nawet lepsze od świeżych, koniecznie zapoznaj się z artykułem na naszym blogu (kliknij na zdjęcie i przejdź do artykułu):
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.
4. miksujemy orzechy i ziarna
dodajemy teraz do koktajli pełne wartości nasiona, miksujemy je z wodą na mleka roślinne i te mleka też używamy w koktajlach jako baza. Uzupełniamy tym minerały i mikroskładniki w organizmie a przy tym wzbogacamy koktajle o pyszny smak.Dobrze doprawione mleko roślinne, np. migdałowe z cynamonem czy kokosowo-daktylowe, z wiórek kokosa i zmiksowanych suszonych daktyli to tak pyszny smak sam w sobie, że wystarczy tylko mleko z zieleniną aby mieć pyszny koktajl. Nie trzeba już dodawać owoców. Mleko roślinne możesz też zmiksować ze sproszkowaną zieleniną i nie trzeba już nic dodawac dla smaku i wartości koktajlu.
Oto artykuły na naszym blogu, które rozwiną ten temat i pomogą ci wykorzystać orzechy i nasiona w koktajlach jak najlepiej (kliknij na zdjęcie i przejdź do artykułu):
Czy wiesz, dlaczego moczone orzechy i nasiona są zdrowsze i przynoszą więcej korzyści zdrowotnych?
W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza
5. miksujemy suszone owoce
to składnik, który każdy ma w domu, dobrze się przechowuje, a w koktajlach nadaje słodyczy i potrafi nawet z niesmacznego miksu warzywnego zrobić pyszny koktajl. Spróbuj je wykorzystać teraz w koktajlach, eksperymentuj to teraz dobry czas na takie doświadczenia6. miksujemy kakao
kakao i wszelki podobne do niego produkty, ziarna kakaowca czy czekolada oraz zamienniki jak karob (mączka chleba świętojańskiego) teraz są świetną alternatywa aby uzyskać pyszny smak z minimalnej ilości składników lub miksowanych mrożonek. Spróbuj na przykład mrożonego kalafiora z kakao, suszonymi owocami i mleka roslinnego. Nie uwierzysz jakie to smaczne. Ba, mrożony kalafior to może być nawet podstawa pysznych lodów, zobacz tutaj:(kliknij na zdjęcie i przejdź do artykułu):
Hit internetów - lody z kalafiora
Masz chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.
7. kisiele lniane, puddingi chia, czyli deserowe koktajle
siedząc w domu częściej mamy ochotę na słodycze i podjadanie, koktajle jak deseru świetnie się tu sprawdza. Najbardziej polecamy puddingi chia i kisiele z siemienia lnianego, pyszne i zdrowe.
zobacz tutaj jak robimy krok po kroku kisiel z siemienia:
a tutaj deser chia:
zainspiruj się o twórz własne zdrowe desery.
Tyle dobrego słyszałeś o ziarenkach wielkiej mocy, a nie wiesz, jak się nimi posłużyć, aby Twój deser był pyszny i piękny? Zobacz, to proste!
8. zamiana składników
i ostatnia rada na koniec, chyba najbardziej elastyczna w tym temacie.Otóż nie musisz odwzorowywać przepisów na koktajle w 100%, to nie jest przepis na ciasto! Masz 90% szans na to, że jeśli zamienisz lub pominiesz jakiś składnik nadal będzie pysznie i smacznie i zdrowo :)
nie wierzysz, spróbuj, a jak się nie uda chodź tutaj i zobacz jak uratować koktajl:
Zdarza Ci się zmiksować koktajl, który nie jest smaczny? Nie wylewaj go! Zobacz jak go łatwo i szybko uratować.
I na zakończenie pamiętaj, że
Jeśli potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy i codziennej dawki motywacji i inspiracji chodź miksuj z nami w programie motywacyjnym!
Codziennie inny koktajl, sezonowo, różnorodnie, nie zawsze pysznie dla każdego, ale o to chodzi, poznajesz nowe smaki, doświadczasz nowe połączenia smakowe, poznajesz siebie. Wiesz co lubisz, co nie, miksując regularnie nabywasz nawyków zdrowego żywienia!
DO PROGRAMU DOŁĄCZYSZ TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/miksuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz