Czyli co miksujemy w koktajlach w marcu? Niby wiosna ale w sklepach tylko nowalijki??
Marzec to praktycznie nadal zima. Zwłaszcza jego pierwsza połowa. Niby już czuć wiosnę ale w sklepach, warzywniakach i na targu nie bardzo. Owoców i warzyw nadal niewiele, ale nie oznacza to wcale, że nie mamy co wrzucić do blendera czy miksować w koktajlach. Marzec to końcówka sezonu na wiele owoców i warzyw tropikalnych. Wciąż dostaniemy w sklepach cytrusy, ale już nie wszystkie odmiany oraz nie smakują już one taka jak w zimie a i ich soczystość czasem pozostawia wiele do życzenia.
Wciąż jest jakiś wybór zieleniny i owoców oraz warzyw, warto jednak rozglądać się za wschodzącymi... chwastami.
Tak! Marzec do początek sezonu na pokrzywę, mniszek lekarski i inne chwasty jadalne, których pod dostatkiem rośnie na polach, łąkach, lasach. Wybierajcie jednak takie z miejsc oddalonych od cywilizacji, dróg, jak najmniej zanieczyszczone. W koktajlach miksujemy nadal mrożonki.
Podobają Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami MARCA? Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera. Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe
Zobacz też jak używać sezonowych plansz z owocami i warzywami na co dzień, możesz je wydrukować i powiesić na lodówce, szafce, blenderze lub trzymać w notesie, planerze albo po prostu nie drukować i trzymać w graficznej wersji w komórce, tablecie, laptopie czy innym podręcznym urządzeniu:
Pobrałeś(aś) plansze sezonowe? Zobacz co z nimi zrobić!
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
W marcu miksujemy w koktajlach:
(UWAGA! gdy klikniesz na dany składnik przeniesiesz się na stronę z koktajlami z użyciem tego składnika!)
JABŁKA
GREJPFRUTY
POMELO
GRUSZKI
KIWI
KUMKWAT
BANAN
LIMONKA
POMARAŃCZE
ANANAS
KOKOS
AWOKADO
PIETRUSZKA
CEBULA
CZOSNEK
MARCHEW
RZODKIEWKA
KOPEREK
ROSZPONKA
ENDYWIA
RUKOLA
RZODKIEW BIAŁA
CYKORIA
SZPINAK
SZCZYPIOREK
NATKA PIETRUSZKI
SAŁATA LODOWA
JARMUŻ
SELER
BATATY
CZARNA RZEPA
KAPUSTA CHIŃSKA (PAK CHOI)
KAPUSTA CZERWONA
KAPUSTA WŁOSKA
KAPUSTA
POR
BURAKI
BRUKSELKA
BRUKIEW
MNISZEK LEKARSKI
POKRZYWA
Teraz już nie masz wymówek. Teraz już wiesz, co wrzucić do blendera, to co dziś zmiksujesz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz