czwartek, 1 września 2016

Zielone koktajle na wynos, czyli jak je przetransportować i przechować

Zastanawiasz się, czy możesz zmiksować koktajl jednego dnia a drugiego wziąć go do pracy czy szkoły oraz w co go zapakować, aby ten transport przetrwał ?

Oczywiście, że koktajl możesz przygotować poprzedniego dnia. Najlepiej zmiksować i skonsumować go natychmiast, wtedy żadna z witamin nie zdąży się utlenić i zyskujesz najwięcej, ale dlaczego by nie skorzystać z dobrodziejstw warzyw i owoców kolejnego dnia? 
Pamiętaj, że nawet gdy stracisz trochę witamin czy smaku to pomyśl jak wiele dobrego pozostanie? W końcu to sama natura, nieprzetworzona i gotowa dostarczyć ci witamin i energii, kiedy tylko potrzebujesz! Nie zawsze możemy zmiksować koktajl i spożyć go natychmiast. Czasem trzeba to zrobić wcześniej, a delektować się później. Poza tym koktajl to idealny pomysł na śniadanie w pracy czy w szkole.

Jak i w czym przetransportować koktajl?

Koktajle ze zmiksowanych warzyw i owoców najlepiej przechowują się w lodówce w szklanych pojemnikach. Utrudnisz utlenianie się witamin uzupełniając szklany pojemnik, słoik czy butelkę aż po brzeg, pozostawiając jak najmniej powietrza. podczas transportu unikaj wystawiania koktajlu na działanie promieni słonecznych i wysokich temperatur, a wtedy przetrwa nawet kilka godzin po wyjęciu z lodówki. Podczas gdy szkło najlepiej się sprawdza jako pojemnik ze względu na zdrowie, to jednak plastiki wygrywają gdy weźmiemy pod uwagę ciężar i wygodę transportu oraz ewentualne prawdopodobieństwo stłuczenia. Pakując koktajl do plastikowego pojemnika, licz się z możliwością niewielkiej utraty smaku i koloru oraz unikaj pojemników z tworzywa zawierającego BPA.

Ostatnio na rynku pojawiają się też blendery "miks and go", czyli miksujesz w tym, co zabierasz na wynos. Gdy miksujesz najczęściej mieszanki miękkie typu szpinak i banan - są wygodne i na pewno mają wiele zalet. Jednak naszym zdaniem lepiej zainwestować w porządny blender typu Vitamix, który zmiksuje każdy koktajl do idealnie kremowej, gładkiej i pysznej konsystencji. Koktajle na wynos po prostu przelejesz do wybranych pojemników.

Jak wybrać pojemnik na koktajl?

Wybór jest niemal nieskończony i nadal się powiększa. Wraz z modą na #zielone koktajle przychodzi też moda na piękne i funkcjonalne pojemniki na żywność z przeznaczeniem właśnie na koktajle i smoothie. Możemy koktajl zamknąć w słoikach różnego rodzaju - z rączką, z uchwytem, z dziubkiem, z wymiennymi zakrętkami, z zakrętkami z dziurką na rurkę itp. W sprzedaży można znaleźć nawet zestawy słoików z łyżeczkami lub rurkami. Podobnie wybór butelek czy kubków na rynku jest spory i to zarówno szklanych, jak i plastikowych. Są małe, duże, wąskie, szerokie, z zakrętkami podobnymi do tych w słoikach - o przeróżnym zastosowaniu i z możliwością wymiany. Jeśli lubisz koktajl na gęsto, możesz też zabrać go do pracy w lunch boxie albo miseczce. W porze lunchu dosyp do niego ulubionych płatków, orzechów, wkrój owoce i śniadaniowa miska gotowa.

 

Nie chcesz wydawać pieniędzy? Zastosuj recykling koktajlowy

Wykorzystaj gotowe pojemniki, które masz w domu. Przydadzą się opakowania szklane po kupnym soku czy deserze dla dzieci, słoiki po miodzie, dżemie lub musztardzie albo butelki po wodzie mineralnej. Natomiast jeśli chodzi o plastikowe pojemniki po innej żywności - to nie masz pewności, że na pewno są wolne od BPA ani jak zareagują na porządne mycie. W domu na pewno znajdziesz jakieś opakowanie, o którym dotąd nie pomyślałeś, aby wykorzystać je jako środek transportu. Zwracaj uwagę, czy na pewno zamknięcie jest szczelne, aby w drodze koktajl nie zabrudził torebki lub nesesera. Tak naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Nie szukaj więc wymówek, miksuj koktajl na zdrowie i zabieraj go ze sobą wszędzie tam, gdzie masz ochotę na zdrową przekąskę.

 

Szukasz słoików do smoothie? z uchem, pokrywką, słomką?
szukaj TUTAJ:
http://www.ceneo.pl/Dom_i_wnetrze;szukaj-s%C5%82oiki#crid=80530&pid=6573

Wstrząśnij i pij na zdrowie

Koktajl zmiksowany kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia, może wyglądać zbyt apetycznie. Poszczególne składniki rozwarstwiają się i oddziela się woda. Dlatego konieczne jest wymieszanie koktajlu, np. przez energiczne wstrząśnięcie butelką czy słoikiem przed konsumpcją. Smacznego!



Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BlastingNews, dn. 5 kwietnia 2016r:

http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2016/04/zielone-koktajle-na-wynos-czyli-jak-je-przetransportowac-i-przechowac-00865021.html

 

 


Boli Cię brzuch po zielonym koktajlu? Oto 5 powodów, dlaczego tak może być!

1 komentarz:

  1. Super, wspaniały pomysł. Ogólnie doskonały blog, będę zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...