Dlaczego warto do koktajli dodawać olej kokosowy i jak to wpływa na przyspieszenie odchudzania?

Olej kokosowy to eliksir młodości o właściwościach odchudzających. Czy wiesz, że wystarczy 1 łyżeczka oleju kokosowego w codziennej dawce koktajlu, a twój metabolizm przyspieszy? Przekonaj się sam!


Na punkcie oleju kokosowego może odbić palma gdyż cudowny produkt ma tak wiele zastosowań, że rozwiązuje wszystkie problemy życia codziennego. Jest w pełni naturalny, stosunkowo tani i pięknie pachnie. Pamiętaj, by kupować olej nierafinowany, tzw. extra virgin, czyli tłoczony na zimno bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego. To ważne, gdyż rafinowanie pozbawia oleju wielu cennych składników. 


Nie możesz o nim zapomnieć, miksując zielone koktajle. Powodów potwierdzających niesamowite właściwości oleju kokosowego jest wiele, oto 3 najważniejsze powody:


Odchudza, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie

Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, do tego będąc wartościowym składnikiem koktajlu zaspokaja głód. Jest bogaty w odżywcze składniki pokarmowe, pomaga w wykorzystaniu cukru, usprawnia wydzielanie insuliny oraz uwrażliwia na nią nasze komórki. To odwraca skutki insulinooporności, a więc czyni olej kokosowy korzystnym składnikiem koktajli zwłaszcza dla diabetyków

http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#olej_kokosowy
Tę niesamowitą właściwość w kontrolowaniu masy ciała olej kokosowy zawdzięcza cząsteczkom tłuszczu zwanym trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT). 
Są trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze, organizm zużywa je do produkcji energii, 
a nie magazynuje w komórkach tłuszczowych.  
Bardzo łatwo zauważyć efekty codziennego spożycia oleju kokosowego. 
Zalecana ilość - 1 łyżeczka dziennie - spowoduje, że metabolizm zostanie podkręcony, a trawienie i spalanie przyspieszy. Wystarczy taki mały dodatek do ulubionego koktajlu, aby w efekcie osiągnął on mniejszą wartość kaloryczną niż to wynika ze zwykłej arytmetyki. Organizm po spożyciu koktajlu z dodatkiem oleju kokosowego, zużyje więcej energii na trawienie jego składników, a my spalimy więcej kalorii.
Warto zauważyć, że olej kokosowy ma także o około 1/3 mniej kalorii niż inne tłuszcze w tej samej ilości.


 Poczuj się lżej i strać kilogramy dzięki zdrowym koktajlom


Odmładza i odżywia, a przy tym ma wiele zastosowań dla urody

W składzie oleju kokosowego znajdziemy multum składników odżywczych, dzięki którym ma on właściwości odmładzające i sprzyjające urodzie.  
Dba o cerę, włosy i paznokcie od środka. Zawiera również witaminy E i K oraz żelazo. Śmiało można go nazwać eliksirem młodości
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#olej_kokosowyTen wyjątkowy olej możesz też używać zewnętrznie. Idealnie nadaje się jako maseczka, balsam do ciała, odżywka-maska do włosów, balsam do ust, krem do rąk, odżywka do zniszczonych skórek i suchych części ciała, płyn do demakijażu, pianka do golenia, czyścik pędzli do makijażu, pasta do zębów, krem do stóp i wiele, wiele innych. Niesamowite, prawda?



Ochrania, wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo

Olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny dzięki zawartości aż 47% kwasu laurynowego. 
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#olej_kokosowyTen kwas znajduje się też w mleku matki i znacznie przyczynia się do poprawy odporności organizmu oraz leczenia infekcji. To właśnie dzięki niemu olej kokosowy ma silne działanie przeciwnowotworowe, a jego regularne przyjmowanie skutecznie chroni przed zachorowaniem. Kwas laurynowy o łańcuchu średniej długości pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Te właściwości wykorzystaj nie tylko wewnętrznie, ale także używaj oleju kokosowego zewnętrznie. Idealnie sprawdza się na powierzchni skóry, znakomicie nadaje się do zwalczania wysypek i egzem, a także pomaga leczyć drobne skaleczenia i mikrourazy skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów. 




Przykładowe koktajle z użyciem oleju kokosowego

Dużą liczba inspiracji i przykłądowych koktajli z użyciem oleju kokosowego znajduję się u nas na blogu tutaj --> KOKTAJLE Z OLEJEM KOKOSOWYM

Podane przez nas przepisy radzimy wykorzystać jako inspirację do stworzenia swojego własnego, ulubionego miksu. 1 łyżeczka oleju kokosowego nie wpłynie znacząco na zmianę smaku miksowanych owoców i warzyw, więc śmiało należy dodawać go do swojego ulubionego, zielonego koktajlu.



  

Znacie już hit wśród gwiazd, celebrytów, sportowców i kulinarnych smakoszy - zdrową kawę kuloodporną?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/08/bulletproof-coffee-czyli-kawa.html

Cudowny życiodajny eliksir odmładzający czy zwykłe nabijanie konsumentów w butelkę, by zapłacić niemało za słodzoną wodę? <kliknij na obrazek>

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/08/skondensowana-prawda-o-wodzie-kokosowej.html

  https://zielonekoktajle.pl/dieta
 

28 komentarzy:

  1. Moja siostra bardzo lubi olej kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam olej kokosowy, ale do koktajli jeszcze go nie stosowałam. Także czas na wypróbowanie nowego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałąm o dodawaniu oleju kokosowego do porannej kawy. Na pewno byloby to dobrym pomysłem jednak nie potrafie sobie tego wyobrazić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! to super pomysł, to tzw. bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna, zobacz jak łatwo ją zrobić i spróbuj jaka jest pyszna tutaj: https://www.facebook.com/zielonekoktajle.zobacz/photos/pb.188339021312934.-2207520000.1454049882./776080652538765/?type=3&theater

      Usuń
  4. większość stron dla wegan, wegetarian oraz osób pijących koktajle i innych osób zdrowoodżywiających się, bardzo poleca olej kokosowy, ale z drugiej strony już kilkukrotnie słyszałam od dietetyków, innych "żywieniowców" słyszałam, że olej kokosowy bardzo odkłada się w żyłach, jest baardzo kaloryczny i są zdrowsze oleje. Nic nie rozumiem, skąd macie wiedzę i pewność, że olej kokosowy nie wyrządzi szkody? Czy są jakieś badania potwierdzające lub negujące wersję którejś ze stron. Póki co boję się i nie stosuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej kokosowy jest nie tylko najzdrowszy wśród nasyconych tłuszczów, ale w ogóle jest jednym z najzdrowszych codziennych pokarmów.

      Pokutuje stare przekonanie o szkodliwości oleju kokosowego, poszukaj w necie, opracowań i badań negujących stare przekonania jest wiele.
      Twierdzenie, że tłuszcze nasycone powodują gromadzenie się złogów tłuszczowych czy cholesterolowych w tętnicach jest błędne, gdyż tłuszcze nasycone podnoszą zarówno dobry jak i zły cholesterol i złogów tłuszczowych w tętnicach akurat nie powodują. Gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach szybciej spowoduje dieta bogata w oleje wielonienasycone (zwłaszcza oleje roślinne, które zawierają bardzo dużo omega – 6) w połączeniu z innymi czynnikami sprzyjającymi jak stres itp.

      Jeszcze do niedawna uważano olej kokosowy za niezdrowy, gdyż w jego skład wchodzą wyłącznie kwasy tłuszczowe nasycone, powszechnie uważane za przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, otyłość i choroby serca. Dopiero nowoczesne badania wykazały, że kwasy występujące w oleju kokosowym różnią się od tych występujących w innych tłuszczach, a co za tym idzie- mają zupełnie inny wpływ na organizm. Każdy kwas tłuszczowy, w zależności od rozmiaru, jest w organizmie inaczej przetwarzany i wykorzystywany. Zawarte w oleju kokosowym kwasy średniołańcuchowe (MCFA) nie tylko nie mają złego wpływu na organizm, ale zapobiegają i obniżają ryzyko występowania wielu chorób, na które jesteśmy wręcz skazani stosując wysoko przetworzone oleje uzyskane z innych surowców.

      Olej kokosowy odkłada się w żyłach? Z tego co wiemy na pewno to raczej, że obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL
      podwyższa poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, a więc zupełnie odwrotne :) Na wyspach południowego Pacyfiku kokos jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców. Ludzie ci cieszą się niesamowitym zdrowiem, doskonałą kondycją i tężyzną fizyczną. Orzechy palmy kokosowej wykorzystują jako źródło pożywienia oraz w medycynie- jako lek na większość dolegliwości (o ile nie na wszystkie). Choroby cywilizacyjne, będące zmorą w wysoko rozwiniętych krajach zachodnich, są im prawie nieznane. Jak wykazały badania w głównej mierze jest to zasługa m.in. właśnie kokosu i oleju z niego wytwarzanego.

      Usuń
    2. Potwierdzam, chyba wszystkie informacje zawarte w odpowiedzi są prawdziwe. Polecam portal www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, tam mają wiele wyników badań na każdy temat, także oleju kokosowego. Pamiętaj jednak, że najzdrowszym olejem kokosowym jest extra virgin. Kupuj tylko taki. Jeżeli nie wiesz gdzie znaleźć, to polecam Drogerię Ekologiczną Better Land. Od zawsze tam zaopatruję się w olej i jest taki, jak książka nakazuje. Kupuję zawsze ten olej kokosowy i jestem zadowolona. W koktajlach i masłach orzechowych domowej roboty świetnie się spisuje. Możesz go używać mało, np. łyżeczkę dziennie, jeżeli się boisz :)

      Usuń
  5. Dodawać łyżeczkę oleju na szklankę/litr? Nie chcę przedobrzyć. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy od pozostałych składników i osobistych preferencji i stosowanego żywienia :) dodaj łyżeczkę na 1-2 porcje, jak Ci smakuje to będzie ok

      Usuń
  6. Jaka jest roznica miedzy olejem palmiwym a kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie dwa różne produkty. Olej palmowy to niezdrowa żywność przetworzona, z bardzo długim terminem przydatności! Olej palmowy często bywa mylony z olejem kokosowym, gdyż jeden i drugi pochodzą z orzecha, a w zasadzie z palmy. Z tą jednak różnicą, że olej kokosowy pochodzi z palmy kokosowej, a olej palmowy z palmy olejowej, czyli olejowca gwinejskiego. Tłuszcz palmowy otrzymuje się tak naprawdę z pestek owocni palmy olejowej, w większości wypadków w sprzedaży w postaci rafinowanego tłuszczu pozbawionego większości składników odżywczych.
      Olej palmowy jest bardzo tani i łatwy w produkcji i obróbce, jednak dietetycy i żywieniowcy jednoznacznie stwierdzili, że olej ten jest szkodliwy.

      Usuń
    2. Olej palmowy jest bardzo niezdrowy jeśli jest rafinowany, czerwony jeszcze nieprzetworzony jest nawet bardzo zdrowy (w krajach gdzie występują owe palmy do pichcenia używa się jedynie nierafinowanego oleju, a my dostajemy jego szkodliwy odpowiednik).
      Jeśli chodzi o aspekt ekologiczny oba oleje są złe, tak samo jak negują wycinanie setek hektarów egzotycznych lasów pod uprawę palm olejowca, to samo robią pod uprawę rozkręconego i nagłośnionego biznesu z palmami kokosowymi (może olej kokosowy jest zdrowszy, fakt ale kij ma zawsze dwa końce).

      Usuń
  7. A można taki olej dodawać do jogurtu? Za koktajlami nie przepadam, za to jogurty (tzn. takie, które samodzielnie robię na bazie jogurtów naturalnych - z otrębami i wkrojonymi świeżymi owocami) mogłabym jeść pięć razy dziennie xD.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem tym tzn "Żywieniowcem" i z naukowego punktu widzenia olej kokosowy nie jest wcale taki zdrowy. Zawiera same kwasy nasycone i wcale kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i omega 6, które są na prawde ważne dla naszego organizmu. Olej kokosowy jest tylko dobrym źródłem energii i stosowanie go przez dłuższy czas prowadzi do zwiększenia masy ciała. Polecam spożywac oleje rzepakowy, lniany oraz oliwe z oliwek, które zawierają NNKT, tak bardzo niezbędne do prawidłowego funkcjonawania naszego organizmu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyście nie zauważyli to strona promuje produkt. Do anonimowego - po co dodawać coś do jogurtu?

      Usuń
    2. Jest to stare podejście do oleju kokosowego. Najnowsze badania traktują olej kokosowy jako jeden z najzdrowszych obok lnianego i oliwy z oliwek. Zawiera między innymi średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT, które są wg najnowszych danych łatwiej przyswajalne. Pojawiają się też takie informacje, iż te MCT korzystnie wpływają na pracę mózgu, np w przypadku choroby Alzchaimera. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Ja parzę kawę w kafeterce, wlewam 100ml do wysokiego naczynia, dodaję czubatą dużą łyżkę oleju kokosowego(czasami więcej gdyż nie słodzę), dolewam gorącej wody do 250ml i blenduję.Robi się spienione i wyglada jak cappucino. Czasami dodaję zmiksowanego banana. Stawia na nogi z rana i ten zapach w domu, ale nie wszystkim smakuje bo jest tłuste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa kuloodporna jest pyszna, my też lubimy, nam średnio smakuje taka bez przypraw, zawsze dodajemy dodatkowo cynamon czy kardamon, żeby miała lepszy smak :)

      Usuń
  10. Czy można dodać np. masło Ghee?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz nawet pomieszać i dodać trochę oleju kokosowego i trochę masła

      Usuń
  11. Super opcja, zacznę urozmaicać swoje koktajle! :) Chciałabym zacząć smażyć potrawy na oleju kokosowym. Czy jest to dobry pomysł? Jeżeli tak, to jaką ilość powinnam stosować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry, używaj rafinowanego gdy nie chcesz czuć smaku kokosa

      Usuń
  12. Ciekawy i wartościowy wpis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. do koktajli nie próbowałam jeszcze, ale kokosa dodaje już coraz częściej do smażenia czy deserów. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Ale co mleko kokosowe?
      60% to nie tłuszczu tylko np. ekstraktu kokosowego lub kokosa :)

      Usuń
  15. Pierwszy raz słyszę o takim sposobie. Z czystej ciekawości spróbuję dodawania oleju kokosowego. Za jakiś czas napisze czy dało to u mnie jakiś efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie słyszałam jeszcze, by dodawał ktoś olej kokosowy do koktajlu ale po przeczytaniu tego wpisu naprawdę spróbuję dziś. Bardzo interesujące. Ale właśnie, czy mleko kokosowe również jest zalecane jako składnik koktajli?

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...