Znacie już hit wśród gwiazd, celebrytów, sportowców i kulinarnych smakoszy - zdrową kawę kuloodporną?
Czy wiecie co to jest jest kawa kuloodporna?
Kawa kuloodporna (ang. bulletproof coffee) to kawa, która została rozpropagowana pod tą nazwą przez amerykańskiego blogera, guru żywienia i odchudzania, Davida Aspreya. Pisał on na swoim blogu o kawie, która według niego z powodzeniem może zastąpić śniadanie, dostarczając energii na cały dzień. Kawę taką nazwał kawą kuloodporną, a jej przepis bazował na zmiksowanej do postaci pysznej pianki zwykłej codziennej świeżo mielonej kawy z dodatkiem organicznego oleju kokosowego i masła. Pomysł miksowania codziennej kawy z tłuszczem pojawił się po wizycie blogera w Tybecie, gdzie zafascynował go miejscowy zwyczaj dodawania masła z mleka jaków do herbaty.
A Ty jak wolisz zaczynać dzień?
Od kawy niż od zielonego koktajlu?
Najlepiej zacząć dzień od oczyszczającej wody z cytryną. Cytryny mają mocne działanie alkalizujące, działają też antybakteryjne i przeciwwirusowo oraz wspomagają układ odpornościowy. Taka poranna szklanka wody z cytryną oczyszcza od wewnątrz cały układ pokarmowy i wątrobę. Nie pijesz wody z cytryną? Polecamy rozpocząć dzień od zielonego koktajlu. A co, gdy nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez małej czarnej lub małej białej? Spróbuj w takim razie dodającej energii kawy kuloodpornej.Olej kokosowy to kontrowersyjny produkt roślinny, wytwarzany z miąższu orzechów kokosa, niegdyś niesłusznie uznawany za źródło niezdrowych tłuszczy. Dziś wiemy, że jest bogatym źródłem składników odżywczych i ma wiele zalet, m.in. przyspiesza metabolizm, odmładza, odżywia, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Polecamy wersję kuloodpornej kawy bez masła, jedynie z olejem kokosowym. Pamiętajcie, aby kupować olej kokosowy nierafinowany, tzw. extra virgin z pierwszego tłoczenia.
Jak przygotować kawę kuloodporną?
Aby cieszyć się pysznym smakiem zdrowej kokosowej kawy kuloodpornej, wystarczy zblendować ją do uzyskania pianki z olejem kokosowym extra virgin. To nieskomplikowany przepis. 5 minut i gotowe. Polecamy dosmaczać kawę mlekiem roślinnym, cynamonem, kardamonem, imbirem, miodem lub innym dodatkiem, który lubisz.Przykładowa proporcja:
- 1 filiżanka świeżo zmielonej kawy (espresso),
- 1-2 łyżeczki tłuszczu, np. olej kokosowy + masło lub sam olej kokosowy - według uznania,
- szczypta cynamonu, kardamonu, cukru kokosowego, imbiru, przyprawy - według gustu i uznania
- do smaku opcjonalnie mleko, np. kokosowe.
Najlepsza PUMPKIN SPICE LATTE, zdrowa wersja kawy dyniowej
Sprawdź jak łatwo i szybko zrobić pyszną kawę ze Starbucksa
jakbyś dostała kulkę w serce i zmartwychwstała.
OdpowiedzUsuńhhh padłam:D
OdpowiedzUsuńwygrywasz internety:D
Pyszne to jest :)
OdpowiedzUsuńCudowna. Wczoraj przyszedł mi olej kokosowy i pierwsze co z niego zrobiłam to właśnie tą kawkę. Jest pyszna :).
OdpowiedzUsuńPyszna kawka. Obawiałam się trochę dodać olej kokosowy do kawy, bałam się tłustego "oka" na powierzchni jak w rosole, a tu zaskoczenie. Cudowna pianka i nieziemski smak.
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować 😊
OdpowiedzUsuńja po prostu dodaję łyżkę oleju kokosowego, tak, że właśnie pływają oka. Też moze być, czy już nie?:P
OdpowiedzUsuńJeśli Ci smakuje to może ;)
UsuńKawa super
OdpowiedzUsuńSuper kawka
OdpowiedzUsuń