niedziela, 15 listopada 2015

jabłko + truskawki + kiwi + goji + siemię

Soczyście czerwony koktajl na soczysty początek dnia

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jabko-truskawki-kiwi-goji-siemie.html



Składniki:

12 mrożonych truskawek
2 małe jabłka 

1 kiwi
garść jagód goji
1,5 łyżki siemienia lnianego

1. Truskawki wkładamy do jakiegoś pojemniczka, a potem do miski z wrzącą wodą, żeby się trochę rozmroziły.
2. Mielimy siemię lniane.
3. Obieramy jabłka i kiwi, kroimy na mniejsze części.
4. Kiedy truskawki się rozmrożą dodajemy do nich jabłka i kiwi. Blendujemy.
5. Wsypujemy siemię lniane, goji (lub wcześniej blendujemy) i mieszamy.


więcej na: Helthomania 



http://intenson.pl

Jagody GOJI obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka, a przy tym są niskokaloryczne. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Słyną z dużej ilości witaminy C oraz żelaza. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji  beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu.

Jagody goji posiadają:
  • 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku
  • 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy, niestety dotyczy to tylko świeżych owoców)
  • od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda,
  • a dodatkowo są najbogatszym źródłem karotenoidów, więcej beta-karotenu niż w marchewce.
Teraz specjalna oferta 10% rabatu 
na całe zamówienie gdy użyjesz kodu: zielonekoktajle


Len (Siemię lniane) siemię lniane to malutkie nasionka lnu.  
Zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. 
Można z nich robić odwary, a także dodawać do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do KAŻDEGO KOKTAJLU, gdyż jest smakowo obojętne.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią silną oręż przeciwko stanom zapalnym w naszym organizmie. Badania wskazują, że procesy zapalne mają istotne znaczenie w przebiegu wielu chorób przewlekłych włączając w to choroby serca, artretyzm, cukrzycę a nawet pewne rodzaje nowotworów. Stan zapalny może być wzmacniany przez niedobory kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza w stosunku do kwasów omega-6. W wyrównaniu stosunku kwasów omega-3:omega-6 bardzo pomocne jest właśnie siemię lniane.
Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 zawartym w siemieniu lnianym jest kwas alfa linolenowy (ALA). Jest on prekursorem kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłuszczu z łososia (EPA i DHA).
 

Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.



Lubisz marchewkowe koktajle i soki typu Kubuś? Zobacz, jak łatwo, tanio i szybko możesz zrobić je samodzielnie.

Domowy Kubuś – zrób to sam - prosto, tanio i szybko

Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/12/jak-uzyskac-kremowa-i-aksamitna.html

2 komentarze:

  1. przeboskie i bardzo przydatne informacje, gdzie najlepiej zaopatrzyć się w zdrowe produkty.

    Pozdrawiam
    Jecamilove

    OdpowiedzUsuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...