Sposób na poranne nawodnienie organizmu, koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
1 łyżka nasion chia
woda
cytryna lub limonka
więcej na profilu u Agnieszki Szczepaniak https://www.facebook.com/AgnieszkaSzczepaniakTrenerPersonalny
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Odkryłam teraz nasiona chia. Wcześniej znane mi były tylko z nazwy - dzięki Twojemu postowi, przynajmniej wiem, co z nimi w kuchni zrobić ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pierwszy raz słysze o tych nasionach ale dla mnie zdecydowanie woda z cytryną + mięta to ulubiony napój zarówno na zimę jak i na lato czasem też dodaje sobie cynamonu troszkę do tego i wszystko smakuje i orzeźwia niesamowicie !
OdpowiedzUsuńOstatnio modne stały się te nasiona chia :) u mnie w pracy też zaczęli z nich korzystać. Może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTe nasiona wcześniej trzeba namoczyć w wodzie?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, moczone wcześniej zżelują się
Usuń