wtorek, 1 września 2015

dynia + chia + mleko kokosowe + przyprawy

Kokosowy budyń chia z pikantnym musem z dyni na śniadanie lub deser



Składniki na 3-4 porcje:
 
kokosowy budyń z nasion chia:
1/2 szklanki nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy


pikantny mus z dyni:
2 szklanki puree z dyni
2-3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej



więcej na: http://cookblog.pl/kokosowy-budyn-chia-z-pikantnym-musem-z-dyni/



http://intenson.pl/chia/



NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.

Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.

więcej o nasionach CHIA: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/nasiona-chia/633581440122021




Tyle dobrego słyszałeś o ziarenkach wielkiej mocy, a nie wiesz, jak się nimi posłużyć, aby Twój deser był pyszny i piękny? Zobacz, to proste!


Chcesz wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory witamin, wspomóc odchudzanie? Pij koktajle z surową dynią.

Dynia dla zdrowia i urody, zmiksuj koktajl, deser, mus lub lody

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/10/dynia-nie-tylko-na-halloween-zmiksuj.html

9 komentarzy:

  1. Nie dość, że apetycznie wygląda, to pewnie jeszcze wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te nasiona, choć nie mam odwagi ich użyć w kuchni. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się czego bać, one są neutralne w smaku i naprawdę można wyczarować pyszne dania i koktajle!

      Usuń
  3. czy dynię należy wcześniej poddać obróbce termicznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie tak, bo jest użyte puree z dyni, czyli dynia pieczona, ale można też surową dynię używać w koktajlach, pyszne są zwłaszcza odmiany piżmowe, te z silnie pomarańczowym miąższem a zieloną skórką. Na surowo najlepsze!

      Usuń

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...