Co miksować w czerwcu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.
Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami CZERWCA?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.
Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe
Bób to roślina strączkowa i podobnie jak inne strączki jest dobry źródłem białka. Wydawać by się mogło, że smacznego koktajlu z udziałem bobu nie da się przygotować… Nic bardziej mylnego! Bób jest także jednym z lepszych źródeł kwasu foliowego (100g surowego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie), kobiety planujące ciążę powinny więc go spożywać w sezonie (kwas foliowy może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu). Jest także bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik. Bób jest pomocny w leczeniu niedokrwistości zawiera bowiem spore ilości żelaza oraz witaminy B12. Bób zawiera również znaczne ilości magnezu, witaminę K, tiaminę i ryboflawinę.
Truskawki to jedne z tych owoców sezonowych, na które czekamy najbardziej ;) Sezon na nie trwa dość krótko, na szczęście można miksować również ich mrożoną postać! Oprócz tego, że to po prostu (naszym skromnym zdaniem) jedne ze smaczniejszych owoców, mają one także szereg wartości odżywczych nie do przecenienia. Poleca się ich spożycie m.in. reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek. Truskawki zawierają liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C (są w nią bardziej zasobne niż owoce cytrusowe!). Spożycie truskawek pomaga przy niedokrwistości (zarówno ze względu na wysoki poziom Witaminy C, która pomaga wchłaniać żelazo, jak i wysoką zwartość samego żelaza). Truskawki są źródłem kwasu elagowego, który jest antyoksydantem - wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym. Truskawki zawierają także flawonoidy, takie jak: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol. Ponadto w ich skład wchodzą witaminy z grupy B, wapń i fosfor.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z truskawkami kliknij na grafikę
Groszek zielony to kolejne warzywo strączkowe w naszym czerwcowym zestawieniu. Podobnie jak bób jest doskonałym źródłem białka. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Ponadto w jego składzie znaleźć można również wiele składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, cynk oraz błonnik pokarmowy. Zielony groszek ze względu na zasobność wielu składników odżywczych można włączyć do swojego jadłospisu przy wielu schorzeniach takich jak podwyższony cholesterol we krwi, miażdżyca i inne choroby serca oraz układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy C wpływa też na podniesienie odporności organizmu i ochronę przed rozwojem komórek nowotworowych. Witamina K natomiast wpływa na właściwą krzepliwość umożliwia też prawidłowe wchłanianie się wapnia.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z groszkiem kliknij na grafikę
Czereśnie to kolejne owoce, na które czekamy z utęsknieniem, a gdy jest na nie sezon staramy się „czerpać garściami”. Ale powinniśmy je włączyć do naszej diety nie tylko ze względu na walory smakowe są źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy A, C, E, K i B6, a także tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy oraz takie minerały jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Czereśnie zawierają także cyjanidynę, która u osób cierpiących na artretyzm (dne moczanową) może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Witaminy z grupy B, które są zawarte w czereśniach również wspomagają leczenie artretyzmu. Owoce zawierają dużo potasu, który dobroczynnie wpływa na serce, a także pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z czereśniami kliknij na grafikę
Mięta jest bogatym źródłem antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Stymuluje funkcje mózgu, od dawna stosowana jest na niestrawność, łagodzi wątrobę i stres. Sezon na miętę trwa cały rok, bo poza sezonem bez problemu kupisz ją w doniczkach w marketach lub sam wyhodujesz na parapecie.Mięta jest źródłem witamin: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), oraz minerałów: magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen. Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego (działanie rozkurczające mięśni gładkich przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból). Miksuj miętę w koktajlach dla smaku, gdyż potrafi zdziałać cuda i odmienić każdy koktajl.
Takie koktajle są naprawdę zdrowe! Warto się na nie zdecydować, dodają mnóstwo energii.
OdpowiedzUsuń