Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę w SIRT produkty?

Aktywuj sirtuiny, by podnieść jakość swojego życia i je wydłużyć!



Dieta SIRT ostała opracowana przez Aidana Gogginsa oraz Glena Mattena z Uniwersytetu w Surrey i opiera się na sirtuinach. 
Aktywowanie ich to prosta droga do długowieczności i poprawy jakości życia.

Sirtuiny to białka chroniące komórki w organizmie przed stanami zapalnymi, a w konsekwencji chorobami. Regulują one także metabolizm i pomagają w budowaniu tkanki mięśniowej oraz zmniejszeniu tkanki tłuszczowej. 

Jakie produkty są w grupie sirtfood? 


Owoce i warzywa zawierające duże pokłady przeciwutleniaczy, a dokładniej polifenoli (aktywują sirtuiny!) 
Co jeszcze powinniśmy miksować w koktajlach i używać do komponowania posiłków? 

Oto pomocna grafika: 

Przyjrzyjmy się nieco bliżej produktom aktywującym geny długowieczności i szczupłości:

Jarmuż to tak naprawdę odmiana kapusty! Jest źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma działanie antynowotworowe. Jarmuż by zachować swoje właściwości nie powinien być gotowany (najlepiej na parze) dłużej jak 3-4 minuty. Dlatego warto go miksować właśnie na surowo w SIRT koktajlach!

Daktyle to owoce daktylowca drzewa owocowego uprawianego już w czasach prehistorycznych. Dojrzały daktylowiec osiąga nawet 40 metrów.
Daktyle są bogate w błonnik, liczne witaminy, związki mineralne, a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Następnym razem jak pomyślisz o tym, by spożyć aspirynę na ból głowy zastąp ją lepiej kilkoma daktylami ;)

Cykoria jest źródłem inuliny prebiotyku, który stanowi pożywkę dla dobrych bakterii układu pokarmowego. Zaliczana jest do warzyw o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby cierpiące na insulinoporność czy cukrzycę.

Rukola utożsamiana jest z sałatą, botanicznie natomiast należy tak jak jarmuż do rodziny kapustowatych. Rukola jest też afrodyzjakiem, który zachwalali już straożytni Rzymianie!

Truskawki spożywamy w sezonie głównie z uwagi na walory smakowe warto jednak włączyć je do swojego jadłospisu również  uwagi na właściwości zdrowotne. Truskawki gaszą pragnienie, leczą ból gardła, a nawet chrypkę. 

Kurkuma wykorzystywana w celach kulinarnych oraz tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Łagodzi ból miesiączkowy, dolegliwości żołądkowe a także  leczy trudno gojące się rany i blizny. Kurkuma wchodzi w skład przyprawy curry.

Kakao to produkt, który był doceniany już przez Majów i Azteków. Jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, które nie tylko wpływają korzystnie na zdrowie, ale także mają wpływ na nasz humor, a nawet popęd seksualny!

Orzechy włoskie nie bez powodu przypominają kształtem mózg ich spożycie bowiem wspiera nasz układ nerwowy. Regularne spożycie z pewnością będzie miało wpływ na zdolności koncentracji i nauki! 

Gryka bardzo często spożywana jest przez osoby z nietolerancją glutenu czy celiakią, a to dlatego, że jest oczywiście wolna od glutenu. To zboże, które pochodzi z rejonów gór Indyjskich. W jej składzie znajdziemy od 9 do 19% białka o doskonałym składzie aminokwasowym.

Szpinak powszechnie uważany jest za doskonałe źródło żelaza, którym NIE JEST! Co nie oznacza, że nie warto go spożywać bo jest oczywiście skarbnicą substancji odżywczych.

Lubczyk nazywany jest ziołem miłości, a to dlatego że jest afrodyzjakiem. Popularnie używany jako przyprawa "maggi".

Oliwę z oliwek już Homer nazywał płynnym złotem. Jest źródłem dobrych tłuszczy i ma działanie przeciwzapalne. Wstępne badania wykazały również, że może ona być pomocna przy leczeniu choroby Alzheimera.

Zielona herbata ma działanie repelentne na komary. Jej spożycie zniechęca te owady do kąsania, wydzielamy bowiem specyficzny zapach przez skórę. Jest również oczywiście doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Jagody niegdyś stosowane były do walki z tyfusem. Mają działanie odtruwające wiążą toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich. Ugotowane działają przeciwbiegunkowo, surowe natomiast pomagają przy zaparciach.

Karczochy wspomagają pracę wątroby i aktywują jej regenerację.  Zawierają cynarynę, która posiada właściwości żółciotwórcze i żółciopędne.

Natka pietruszki jest dosknałym źródłem witaminy C już jedna łyżka stołowa  zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tą witaminę. 

Seler naciowy obniża ciśnienie krwi i pomaga w odchudzaniu. Jego spożycie wspiera także mocno nasze układy odpornościowe.


Zainteresował Cię temat sirtuin? 

Koniecznie pobierz mini ebooka z przepisami na SIRT KOKTAJLE i kto wie? Może i ty zaczniesz pić odmładzające i odchudzające sirt koktajle? 

https://zielonekoktajle.pl/sirt


Dieta sirt, na której schudła Adele, to przede wszystkim zielone koktajle

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2020/05/odchudzajaca-dieta-modosci-aktywatory.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...