Połączenia koktajlowe dla osób cierpiących na insulinooporność
Insulinooporność to schorzenie oznaczające obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi i gospodarki tłuszczowej). Insulinooporność może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub innych chorób dlatego tak ważne jest jej diagnozowanie i "leczenie". Choć właśnie insulinooponość nie jest kwalifikowana jako jednostka chorobowa i NA SZCZĘŚCIE często można ją poskromić stosując się do zasad zdrowego odżywiania i ogółem zdrowego trybu życia. Często wraz z insulinoopornością występują inne schorzenia chorobowe takie jak: otyłość, niedoczynność tarczycy, PCOS. Objawami insulinooporności są np. ospałość po spożyciu posiłków, zwłaszcza tych obfitych w węglowodany; wzmożony apetyt na słodycze; problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, otyłość brzuszna. Ważna jest prawidłowa diagnoza tego schorzenia i oczywiście konsultacja stanu z lekarzem, który z pewnością zaleci zmianę nawyków żywieniowych.
Koktajle dla insulinoopornych
Insulinooporni powinni spożywać składniki, które nie będą powodowały dużych i niepotrzebnych wyrzutów insuliny. Na pewno należy niezwłocznie zrezygnować z żywności przetworzonej, białego pieczywa, makaronu, ryżu, soków owocowych, alkoholu. Ważne jest, by spożywać dużo błonnika, który nie tylko syci, ale też opóźnia wchłanianie węglowodanów z posiłków. Dlatego też nie wskazane jest spożywanie soków owocowych, ale owoce, które są źródłem wartości odżywczych i właśnie błonnika nie są "zakazane", należy je natomiast spożywać w rozsądnych ilościach. Pamiętajmy też przy komponowaniu posiłków (również koktajli), by nie skupiać się na pojedynczych produktach, a całokształcie np. jeśli koktajl chcemy sporządzić z bananem to dodajmy do niego również źródła białka i tłuszczów, które spowodują, że skok cukru we krwi nie będzie tak gwałtowny i szybki, a właśnie na tym powinno nam zależeć. Szczególnie ważne jest też, by obserwować siebie. Każdy organizm ma inną tolerancję i inaczej się zachowa po zjedzeniu danego składnika. Jedni będą tolerować tego przysłowiowego banana, inni jedynie połowę, a niektórzy niestety będą musieli całkowicie zrezygnować z jego spożywania. Także nie demonizujmy owoców, tylko jedzmy je z głową i słuchajmy swoich organizmów. :) Dokonujmy swoich wyborów sugerując się indeksem i ładunkiem glikemicznym, które dają nam obraz tego, które produkty mogą spowodować nagły skok cukru.
Zwiększ podaż warzyw w swojej diecie i naucz się jak komponować koktajle
z udziałem ulubionych owoców bez konsekwencji dla Twojego zdrowia
i samopoczucia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz