Wydawać by się mogło pytanie banalne - mrozimy banany i tyle. Okazuje się jednak, że nie jest to takie proste! Zobacz dlaczego...
Podstawowym zapytaniem powinno być:
Po co w ogóle mrozić banany?
Nie jest to bowiem owoc sezonowy jak na przykład chętnie zamrażane truskawki, wiśnie, czereśnie, aronia, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody itp. Otóż mrożone banany przydają się nadspodziewanie często, zwłaszcza z dwóch powodów.Banan jest idealnym składnikiem koktajli, zarówno w wersji mrożonej jak i niemrożonej. Słodki, smaczny, idealnie kremowy pozwala uzyskać aksamitną konsystencję każdego koktajlu. Nadaje się także do uratowania niezbyt smacznych połączeń. Gdy wyjątkowo zmiksujesz za dużo zieleniny i koktajl wydaje ci się niesmaczny - dodaj banana, zmiksuj ponownie i najprawdopodobniej po takiej operacji koktajl jest uratowany.
Dodatkowo zmrożenie banana - jego delikatnego, maślanego miąższu - pozwala uzyskać lodową konsystencję koktajlu, gęsty płyn tzw. smooth. Jedyna uwaga: pamiętaj, aby miksować mrożone owoce tylko mocnym blenderem, najlepiej z opcją kruszenia lodu, gdyż słaby zepsujesz, spalisz lub zniszczysz.
2 powód: aby zmiksować pyszne, zdrowe lody
Czy wiesz, że mając zamrożone banany jesteś w stanie w kilka minut przygotować pyszne, zdrowe lody? I to nie sorbety, ale lody na kształt lodów śmietankowych - mimo, że nie zawierają ani cukru, ani mleka, ani śmietany! To proste. Wyjmujesz z zamrażarki banany, miksujesz je same, z bakaliami, przyprawami lub innymi, świeżymi owocami i gotowe! Proste, niewiarygodnie smaczne i co najważniejsze zdrowe!
Najpyszniejsze połączenia z bananem, które polecamy to:
- banan + kiwi;
- banan + daktyle + orzechy;
- banan + truskawka;
- banan + owoce leśne;
- banan + mango;
- banan + cynamon + kardamon.
ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZMIKSUJ I ZAMROŹ
Jak mrozić banany?
Niby prosta czynność, a stwarza tyle kłopotów i wymusza dodatkowe zapytania.Otóż Banany mrozimy bez skórki, najlepiej pokrojone na kawałki. Porcjowane lub w workach. Banan po zamrożeniu jest twardy i nie będziecie w stanie go obrać, chyba że chcecie czekać, aż się rozmrozi - a przecież nie o to chodzi. Banany mrozimy przecież po to, aby je zmiksować na szybkie lody. Warto też porcjować mrożone banany, bo wtedy łatwiej wyjąć odpowiednią porcję, której w danym momencie potrzebujemy.
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie,
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
pysznie :) www.apetytnadiety.blog.pl
OdpowiedzUsuńRobię regularnie lody z mrożonych bananów i są przepyszne. Co prawda dodaję do nich trochę słodkiej śmietanki, ale i tak są zdecydowanie zdrowsze, niż kupne.
OdpowiedzUsuń