Czym posłodzić koktajl, jeśli nie cukrem? Oto 6 pomysłów!
Uwielbiasz słodkie smaki a twój koktajl po prostu musi być słodki? Zobacz, jak łatwo i zdrowo zastąpić biały cukier.
Nie musisz całkowicie wyeliminować słodkiego smaku z codziennego
jadłospisu, nawet gdy jesteś na diecie. Zastąp po prostu biały,
przetworzony cukier jego zdrowymi zamiennikami. I nie mamy tu na myśli
sztucznych słodzików, mocno przetworzonych syropów czy cukru brązowego,
ale jego naturalne odpowiedniki, zdrowe i nietuczące.
Sposoby na słodki smak koktajlu
Polecamy kilka sposobów na uzyskanie słodkiego smaku koktajlu,
ułożone chronologicznie. Zaczynamy od tego, który polecamy najbardziej.
- Po pierwsze dużo dojrzałych, słodkich owoców.
Czy wiesz, że dojrzałe banany (takie które mają
brązowe kropki na skórce), są bardzo, bardzo słodkie a ich główną
wartością odżywczą są naturalne, zdrowe cukry? Używaj do koktajli
dojrzałych lub wręcz przejrzałych słodkich owoców a smak, jaki uzyskasz
będzie wyjątkowo słodki, smaczny i odżywczy.
Dojrzałe ananasy, mango, brzoskwinie, czereśnie, melony, morele, daktyle i inne słodkie owoce to idealna, naturalna słodycz i niczego więcej nie potrzeba.
I na tym punkcie moglibyśmy w sumie zakończyć wyliczanie, ale miało być 6 pomysłów, zatem będzie ich sześć!
- Po drugie naturalne, suszone słody - daktyle
Suszone daktyle, bardzo łatwo dostępne o każdej
porze roku oraz inne suszone owoce to naturalne źródło słodyczy.
Wystarczy jedna, dwie sztuki dodane do koktajlu a już uzyskasz efekt
posłodzenia.
- Po trzecie naturalne zielone słody - stewia
Stewia w liściach to idealny dodatek do
koktajli, nadający naturalną słodycz. Mówi się że jest słodsza od cukru a
nie zawiera kalorii. Krzaczek stewi możesz posadzić w ogrodzie lub na
balkonie a nawet w doniczce, dzięki zyskasz nieograniczony dostęp do
świeżych, słodkich liści.
- Po czwarte naturalne słody w proszku - np. lucuma
Sproszkowana lucuma pozyskiwana jest z
suszonych i roztartych owoców drzewa Pouteria lucuma, występującego w
rejonie Andów. Nazywana jest „Złotem Inków”, zawiera naturalnie
występujące cukry, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Idealnie
nadaje się do koktajli jako składnik słodzący. W postaci proszku można
też dostać inne słodkie owoce, np. sproszkowane banany.
- Po piąte naturalny, surowy miód
Czy wiecie, że miód dostępny w sklepach
ogólnospożywczych jest podgrzewany, pasteryzowany, filtrowany i w
zasadzie niewiele różni się od cukrowego syropu. Jeśli chcesz skorzystać
z nieocenionych właściwości pszczelego produktu, polecamy zaopatrzyć
się w nieprzetworzony miód surowy.
Skarbnica skoncentrowanych składników odżywczych
idealnym dodatkiem do twoich codziennych koktajli, sprawdź jak to
działa!
- Po szóste jak najmniej przetworzone syropy, np. syrop klonowy
Syrop klonowy 100% nie zawiera żadnych dodatków
typu konserwanty czy barwniki. Sok uzyskany z klonu poddawany jest
jedynie odparowaniu wody (gotowanie) i filtracji. Jeśli już musicie
używać syropu, to bardziej niż syrop z agawy, ryżowy czy daktylowy,
które proces produkcji pozbawia większości wartości odżywczych polecamy klonowy.
O tym zawsze pamiętaj
Pamiętaj, że miksując dojrzałe owoce, pełne naturalnego cukru, miksujesz je w całości - razem z pulpą błonnikową.
Dlatego cukier w nich zawarty nie dostaje się natychmiast do krwi, tak
jak w przypadku soków. Cukier ten naturalnie uczestniczy w procesie
trawienia przez cały układ trawienny, dostarczając dużo energii wraz z
bogactwem wartości odżywczych w ich naturalnej, nieprzetworzonej
postaci.
Zastanawiasz się, co jest lepsze: świeżo wyciskane soki czy warzywa i owoce miksowane na koktajl?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz