Aromatyczny zimowy koktajl
Składniki:
1 pomarańcza
1 banan
1 łyżka 100% kakao
1 łyżka masła z orzechów laskowych
1 łyżeczka cukru kokosowego
szklanka mleka owsianego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta sproszkowanego imbiru
szczypta mielonych goździków
Zmiksuj i pij na zdrowie!
Więcej u Kamili na:
https://www.facebook.com/PoradniaMediFit
Uwielbiasz słodkie smaki a twój koktajl po prostu musi być słodki? Zobacz, jak łatwo i zdrowo zastąpić biały cukier.
Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym
źródłem energii działającym przez cały dzień. Od zwykłych cukrów
odróżnia go to, że nie wywołuje nagłych zwyżek bądź deficytów energii w
organizmie. Największym plusem cukru palmowego jest bardzo niski indeks
glikemiczny tj. 35. Stosowanie cukru palmowego pomaga diabetykom
cierpiącym na cukrzycę typu
1. i 2. w kontroli wagi ciała oraz wzmaga stężenie glukozy i lipidów we
krwi.
Cukier kokosowy odznacza się też znacznie wyższą zawartością
środków odżywczych niż inne słodziki dostępne na rynku. Szczególnie dużo
możemy znaleźć w nim potasu, magnezu cynku i żelaza. Obficie występują w
nim także witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C. Tak wysokiej zawartości
substancji odżywczych i pierwiastków nie sposób znaleźć w jakimkolwiek
cukrze rafinowanym.
Jeśli chodzi o skład cukru z palmy kokosowej,
to w znacznej części składa się on z sacharozy (70 – 79%). Pozostałe
jego składniki to glukoza i fruktoza (3 – 9 % każdy). Niewielkie różnice
w składzie mogą być spowodowane tymi samymi czynnikami, jakie wpływają
na jego zabarwienie, tj. różnymi metodami podgrzewania, wiekiem drzew
oraz ich odmianami.
Bardzo dobry blog i świetny wpis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam