Aromatyczny zimowy koktajl
Składniki:
1 pomarańcza
1 banan
1 łyżka 100% kakao
1 łyżka masła z orzechów laskowych
1 łyżeczka cukru kokosowego
szklanka mleka owsianego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta sproszkowanego imbiru
szczypta mielonych goździków
Zmiksuj i pij na zdrowie!
Więcej u Kamili na:
https://www.facebook.com/PoradniaMediFit

Zastanawiasz się, czy możesz zmiksować koktajl jednego dnia a
drugiego wziąć go do pracy czy szkoły oraz w co go zapakować, aby ten
transport przetrwał ?
Uwielbiasz słodkie smaki a twój koktajl po prostu musi być słodki? Zobacz, jak łatwo i zdrowo zastąpić biały cukier.
Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym
źródłem energii działającym przez cały dzień. Od zwykłych cukrów
odróżnia go to, że nie wywołuje nagłych zwyżek bądź deficytów energii w
organizmie. Największym plusem cukru palmowego jest bardzo niski indeks
glikemiczny tj. 35. Stosowanie cukru palmowego pomaga diabetykom
cierpiącym na cukrzycę typu
1. i 2. w kontroli wagi ciała oraz wzmaga stężenie glukozy i lipidów we
krwi.
Cukier kokosowy odznacza się też znacznie wyższą zawartością
środków odżywczych niż inne słodziki dostępne na rynku. Szczególnie dużo
możemy znaleźć w nim potasu, magnezu cynku i żelaza. Obficie występują w
nim także witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C. Tak wysokiej zawartości
substancji odżywczych i pierwiastków nie sposób znaleźć w jakimkolwiek
cukrze rafinowanym.
Jeśli chodzi o skład cukru z palmy kokosowej,
to w znacznej części składa się on z sacharozy (70 – 79%). Pozostałe
jego składniki to glukoza i fruktoza (3 – 9 % każdy). Niewielkie różnice
w składzie mogą być spowodowane tymi samymi czynnikami, jakie wpływają
na jego zabarwienie, tj. różnymi metodami podgrzewania, wiekiem drzew
oraz ich odmianami.
Kto powiedział, że koktajle muszą być na zimno albo że mają na celu schładzać organizm? Sprawdź nasze propozycje na zimowe koktajle rozgrzewające.

Bardzo dobry blog i świetny wpis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam