Koktajle kojarzą Ci się z latem? Zobacz, jak zrobić ciepłe i rozgrzewające wersje

Kto powiedział, że koktajle muszą być na zimno, albo że mają na celu schładzać organizm? Sprawdź nasze propozycje na koktajle rozgrzewające.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/12/koktajle-kojarza-ci-sie-z-latem-zobacz.html



W zimne, zimowe i jesienne poranki lub wieczory koktajle potrafią rozgrzać bez użycia kominka. Wystarczy, że przestaniesz myśleć o nich jak o orzeźwiających, chłodzących napojach na lato, a pomyślisz w kontekście zimowego koca i rozgrzewających przypraw.
Co zrobić aby zimowy koktajl nas rozgrzał?

 

Użyj rozgrzewających przypraw

Najprostszą i najszybszą metoda na rozgrzanie jest zmiksowanie warzyw i owoców w kompozycji z rozgrzewającymi przyprawami. Idealnie sprawdzą się tutaj
  • kurkuma - działa rozgrzewająco, pobudzając procesy trawienne, a przy tym wykazuje właściwości przeciwzapalne, działa kojąco na żołądek, niszczy wirusy, grzyby i bakterie;
  • imbir - rozgrzewa, poprawiając krążenie krwi, chroni przed infekcjami, wykazuje wyjątkowe właściwości lecznicze, działa odchudzająco, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie;
  • cynamon - rozgrzewa, poprawiając krążenie krwi i pobudzając procesy trawienne, wzmacnia odporność, działa antynowotworowo;
  • kolendra - rozgrzewa, poprawiając krążenie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie, obniża poziom cholesterolu;
  • anyż - pobudza układ trawienny, przez co działa rozgrzewająco na organizm, działa też rozkurczowo, moczopędnie i wiatropędnie;
  • gałka muszkatołowa - pobudza układ pokarmowy, zmniejsza wzdęcia, redukuje problemy trawienne, pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach, poprawia apetyt;
  • chilli (pieprz cayenne) - silnie rozgrzewa, oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi przekrwienia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy chorobach reumatycznych;
  • kardamon - wpływa na układ pokarmowy pobudzająco, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów, usuwa z organizmu toksyny i nadmiar soli;
  • goździki - regulują funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, pobudzają soki trawienne, wzmagają apetet, koją nerwy, ułatwiają zasypianie, mają działanie antyseptyczne i przedłużające młodość;
  • przyprawa piernikowa - mieszanka powyższych przypraw, w okresie świątecznym powoduje, że Twój koktajl nie tylko zadziała rozgrzewająco, ale też stworzy świąteczny klimat.

Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.

 

Użyj do rozcieńczenia ciepłego płynu

Koktajl do konsystencji płynnej potrzebuje płynu. W okresie jesienno-zimowym szczególnie, gdyż używamy jesienno-zimowych warzyw i owoców, mniej niż letnie zasobnych w wodę. Użyj więc płynu, który będzie ciepły lub gorący. Może to być:
  • ciepła woda
  • ciepła herbata - polecamy herbaty zielone, różnego rodzaju ziołowe mieszanki lub inne herbaty, które lubisz, albo napary z ziół, zwłaszcza takie o właściwościach leczniczych, jak na przykład czystek, idealnie się tu nadają;
  • ciepłe mleko - polecamy wszelkiego rodzaju mleka roślinne, kupne lub zmiksowane samodzielnie. Przypominamy, że do samodzielnej produkcji mleka roślinnego wystarczy porcja ziaren, zbóż lub orzechów, najlepiej wcześniej namoczona i zmiksowana z czterokrotnie większą ilością wody do uzyskania konsystencji mleka i odcedzona;
  • ewentualnie ciepła kawa - pyszne zimowe koktajle kawowe to idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Wydaje Ci się, że zimą jest mało opcji do wyboru do miksowania koktajliBŁĄD! To naprawdę okres, w którym możemy miksować odżywcze koktajle, które wesprą nasz organizm w tym bardzo wymagającym czasie np. walce z infekcjami. Zobacz nasz ebook: ZIMOWE KOKTAJLE i sam się przekonaj, że warto miksować ZIMOWE KOKTAJLE

  

Użyj jednego ze podanych niżej składników - ciepłego lub gorącego

W zimie zwłaszcza sprawdzą się koktajle z
  • ciepła kaszą np. jaglaną, gryczaną niepaloną, pęczakiem, komosą ryżową itp
  • ciepłą owsianką, jaglanką itp
  • ciepłym warzywem pieczonym, np. burakiem, dynią, batatem
Generalnie zalecamy miksowanie warzyw i owoców w koktajlach w postaci surowej i to jest zawsze najlepsza opcja pod względem wartości odżywczych, jednak dla zmarzluchów zimą można czasem zrobić wyjątek. Koktajle z gotowanymi warzywami korzeniowymi są przepyszne, warto czasem tak urozmaicać sobie menu. Spróbuj i Ty!
Miksuj na zdrowie cały rok. Używaj w zimie do rozcieńczenia koktajli ciepłej wody, rozgrzewających przypraw lub ciepłego mleka, a poczujesz zbawienną moc aromatycznych naturalnych metod rozgrzewających od środka.

Posłuchaj też live nt. rozgrzewających składników w koktajlach:


foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/

2 komentarze:

  1. Twój blog idealnie pasuje do tych które lubię czytać, ponieważ znajdują się w nim interesujące porady. Dodaje do obserwowanych, żeby częściej wracać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście koktajle kojarzą mi się raczej z latem, dlatego to są super pomysły i bardzo ciekawe inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...