Czy wiesz, że kawa może mieć różne oblicza, a nawet przybrać formę deserowego koktajlu?
Jak filiżanka kawy wpływa na organizm człowieka? Właściwie odpowiedź na to pytanie sprowadza się do pytania, jak kofeina wpływa na organizm człowieka, bo to ona jest silnym środkiem psychoaktywnym zawartym w kawie.
Każdy z nas ma inną wrażliwość na kofeinę, a wypicie filiżanki kawy dla każdego ma inne skutki. Większość ludzi po wypiciu kawy zauważa wzmożoną sprawność umysłową i fizyczną, pobudzenie intelektu a nawet poprawę humoru, niektórzy jednak źle znoszą kofeinę, wywołuje ona w nich lęki, niepokoje a nawet bóle głowy czy wewnętrzne rozdrażnienie. Nie bez znaczenia jest też ilość spożywanych filiżanek kawy i jak to ze wszystkim bywa, umiar w jej spożyciu jest tu kluczowym parametrem, aby przyniosła pozytywne skutki dla zdrowia.
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, lub popołudnia bez filiżanki małej czarnej?
Spróbuj koniecznie nasze propozycje koktajlowe. Espresso dodana do zmiksowanych warzyw, owoców czy mieszanki zielonych liści podkręca smak koktajli. Pijąc zdrowy koktajl z filiżanką małej czarnej powoduje brak wyrzutów sumienia z powodu wypłukanych minerałów, takie jak wapń czy magnez, skoro przy okazji dostarczamy kolejna porcję bomby witaminowej.
Miksując świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa, pełne nowych składników odżywczych, dostarczamy razem z dawką kofeiny mimowolnie wypłukane minerały. Magnez znajdujący się w dużej ilości w ziarnach kakaowca łatwo uzyskać w kawowym koktajlu, gdyż czekoladowe smaki idealnie komponują się z espresso. Inne minerały, których źródła znajdziemy na przykład w orzechach uzyskamy dodając do koktajlu mleko roślinne, zmiksowane z moczonych ziaren i orzechów.Nasze propozycje na zdrowe, kawowe miksy koktajlowe
Umyj warzywne i owocowe składniki koktajli, zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji koktajlu z pozostałymi podanymi składnikami i espresso - kawowy koktajl gotowy. Szybko, prosto i zdrowo.PORANNY DOPALACZ KOFEINOWY
Składniki:- 1 filiżanka kawy (espresso)
- 1 banan,
- 2 suszone daktyle,
- szczypta sproszkowanej wanilii,
- pół szklanki mleka migdałowego.
KAWA DYNIOWA
Składniki:- 1 filiżanka kawy (espresso)
- pół szklanki mleka owsianego,
- pół szklanki puree dyniowego (zmiksowana upieczona dynia),
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
DESEROWY PUDDING KAWOWO-PIERNIKOWY
Składniki:- 1 filiżanka kawy (espresso)
- 1 dojrzały banan,
- 2 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
- szczypta kardamonu,
- szczypta zmielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta sproszkowanej wanilii,
- pół szklanki mleka ryżowego.
ZIELONA KAWA
Składniki:- 1 filiżanka kawy (espresso)
- garść szpinaku,
- kilka liści sałaty rzymskiej,
- 1 dojrzały banan,
- 2 dojrzałe kiwi,
- 1 łyżeczka spiruliny,
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego.
Najlepsza PUMPKIN SPICE LATTE, zdrowa wersja kawy dyniowej
Sprawdź jak łatwo i szybko zrobić pyszną kawę ze Starbucksa
Wspaniały post :) jako sympatyk picia kawy jestem zachwycony :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ja to jednak wole zwykłą kawusie bez cudowania ;-) poza tym nasionka chia lepią się do tyłka... wiadomo kiedy
OdpowiedzUsuńto wycieraj i myj częściej tyłek to przestanie się lepić, co za prymityny komentarz...
UsuńChętnie wypróbuje koktajle na bazie kawy, szukałam właśnie takich :) I nie zgadzam się z osobą, która zamięsciła komentarz że lepi się tyłek od nasion chia. Z pewnością za dużo ich sobie nasypała. Swoje braki wiedzy zawsze lepiej zwalić na coś innego. Nasiona chia pomagają nawilżyć organizm od wewnątrz, jedzenie ich z umierem, czyli max 15 g na 1 osobe ma korzystny wpływ. Jak ktos nie lubi nasion chia to chcociaż niech nie wypowiada się o tym w tak prywitywny sposób.
OdpowiedzUsuńCiekawie napisane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń