Niebiańsko pyszny deser, także dla dzieci - czekoladowy pudding chia
Składniki:
1 i 1/4 szklanka mleka kokosowego (można użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
2 łyżki kakao
4 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
2 brzoskwinie
2 małe banany
150 g truskawek
do dekoracji: marakuja, płatki kokosa
Miksujemy
więcej na: http://natropiesmakow.pl/czekoladowy-pudding-chia-owocami/
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Jak zrobić najprostszy pudding z chia (szałwii hiszpańskiej)
i dlaczego Ci nie wychodzi?
Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pudding Chia i często jem go na śniadanie :D Takie małe ziarenka, a w tak pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie
OdpowiedzUsuńMniam :) kolejny Twój koktajl na mojej liście do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń