Koktajl świąteczny, amerykański eggnog, czyli ajerkoniak roślinny
1 dojrzały banan
3 szklanki mleka ryżowego lub migdałowego ( lub innego delikatnego)
400 ml gęstego mleka kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego (lub z agawy) ( może być więcej – 1/2 szklanki, wówczas eggnog będzie bardzo słodki)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki mieszanki piernikowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka nasion chia ( opcjonalnie)
1 łyżka aromatu rumowego lub 1/3 (lub więcej) szklanki rumu
więcej u Magdy na: http://hello-morning.org/2015/11/26/weganski-ajerkoniak-swiateczny-amerykanski-eggnog-roslinny/
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie,
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz