niedziela, 29 listopada 2015

awokado + szpinak + cytryna + morwa

Koktajl doskonały, minimum składników maksimum korzyści i smaku 

 



Składniki:

1/2 awokado 
garść szpinaku
sok z 1/2 cytryny 
1/2 szklanki wody
garść suszonej morwy białej
+ morwa do posypania


MORWA biała suszona  idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, zwłaszcza tych śniadaniowych :)



Praktycznie każdy zielony i nie zielony koktajl możesz wzbogacić w morwę, jest ona słodką przegryzką i po zmieleniu słodem.
Morwa biała to bardzo słodka i smaczna przekąska. Można jeść ją samą, dodawać do owsianki, koktajli i wypieków. 
Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już starożytnym chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, ale także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała.

Niskokaloryczne owoce morwy pojawiające się pod koniec lipca, o słodkim smaku zawierają: glukozę, fruktozę, maltozę, sacharozę oraz kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy). Są również bogactwem flawonoidów – związków usuwających z organizmu wolne rodniki, o działaniu przeciwnowotworowym. Dzięki dużej zawartości pektyn wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez poprawę perystaltyki, regulują proces wypróżniania. Zawarte garbniki działają ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wykazano również, ze regularne spożywanie konfitury z morwy chroni komórki przed uszkodzeniem oraz opóźnia ich proces starzenie się.

więcej na: https://www.facebook.com/notes/zielone-koktajle/morwa-bia%C5%82a-suszona/699648356848662

Czy wiesz, że niektóre owoce i warzywa warto kupować w wersji ekologicznej? Sprawdź tzw. parszywą 12nastkę?


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/07/lista-owocow-i-warzyw-ktore-najbardziej.html

Idzie jesień, a wraz z nią stany depresyjne, przeziębienia i spadek witalności


Jakie warzywa i owoce miksować aby wzmocnić układ immunologiczny

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/10/5-produktow-skadnikow-koktajli.html

Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto.

Czy wiesz, że orzechy włoskie idealnie nadają się na domowej produkcji mleko, podnoszą odporność i mają właściwości antyrakowe?

 

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/5-bedow-ktore-byc-moze-popeniasz-przy.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...