Zielone koktajle dają wiele dobrego dla organizmu. Jakich błędów nie popełniać podczas ich przyrządzania i spożywania?
1. Podstawowym błędem jest miksowanie wciąż tego samego rodzaju zielonolistnych warzyw, np. wciąż szpinak i szpinak, ewentualnie na zmianę z jarmużem
Nie dość, że kumulujemy wówczas w
organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany to miksowanie wciąż
tego samego rodzaju zieleniny po prostu się nudzi i zniechęca do picia
zielonych koktajli na co dzień. Lista jadalnych roślin o zielonych liściach jest bardzo długa. Nie ograniczajmy się, zwłaszcza w sezonie.
Do wyboru mamy m.in.: wspomniany wcześniej szpinak i jarmuż, różnorodne
sałaty - jak dębowa, masłowa, rzymska, chińska, rukola czy roszponka,
natka pietruszki, natka marchewki, seler naciowy, botwinka lub prosto z
ogrodu czy pola mniszek lekarski albo pokrzywa.
2. Drugim błędem jaki zdarza nam się popełniać to miksowanie zbyt dużej ilości składników
To nie jest błąd karygodny, jednakże
powoduje mieszankę iście wybuchową i nie każdy żołądek sobie z taką
mieszanką poradzi, a odczuwając dyskomfort kojarzymy potem dolegliwości z
piciem zielonych koktajli. Tak naprawdę dla dobrego smaku wystarczy
zielenina i jeden owoc, najwięcej ciekawych smaków wychodzi z połączenia
zieleniny i dwóch owoców, czyli tak zwane koktajle trójskładnikowe.
Ewentualnie lepiej dosmaczać przyprawą (np. cynamonem, kurkumą, imbirem,
sezamem itp.) lub dodać jakąś super żywność (np. nasiona chia, młody
jęczmień, spirulina, sproszkowane jagody acai, ziarna kakaowca itp.) niż
zmiksować 5 rodzajów zieleniny z 10 rodzajami owoców. Spróbujcie sami!
Proste połączenia (3 składnikowe miksy) są zawsze najlepsze.
3. Trzeci błąd z jakim spotykamy się często to sposób wypijania koktajlu
Otóż nie powinniśmy wypijać go jednym
duszkiem. Wówczas treść przedostaje się bezpośrednio do żołądka
pomijając ważny etap tj. rozgryzienie i zmieszanie ze śliną, a w ten
właśnie sposób zjedlibyśmy składniki koktajlu gdybyśmy ich nie
zmiksowali. Rozgryzienie i zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na
enzymy znajdujące się w ślinie, które już na tym etapie rozpoczynają
trawienie pokarmu. Nasze cenne witaminy i minerały, które chcemy
dostarczyć z koktajlem, nie mają szansy odpowiednio się strawić i
wchłonąć gdyż pozbawiamy ich wstępnego etapu trawienia. Pamiętaj więc,
aby dokładnie "przeżuwać" każdy łyk i pić koktajle małymi łykami.
Delektuj się smakiem.
4. Kolejny zauważony przez nas błąd to zniechęcenie ze względu na rodzaj używanego sprzętu kuchennego
Miksuj tym co posiadasz, ważne żebyś w
ogóle miksował. Najpierw zacznij miksować i pić pyszne świeże koktajle,
a potem się zastanawiaj nad wyrafinowanym sprzętem. Użyj tego co
posiadasz, - czy to mikser kielichowy, czy blender ręczny. Zdobędziesz
trochę doświadczenia i będziesz wiedzieć, czego tak naprawdę
potrzebujesz. Otóż zasada jest jedna: miksować można każdym sprzętem kuchennym, no, prawie każdym, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach:
im słabsze urządzenie tym bardziej należy:
- rozdrobnić warzywa i owoce przed miksowaniem
- miksować mniejsze porcje, najlepiej pulsacyjnie
- zwracać uwagę na kolejność, najpierw
zielenina z minimalną ilością wody, dopiero potem owoce, dodawane po
kolei, od najtwardszego do najmiększego
- nie spodziewać się konsystencji aksamitu
- liczyć się z grudkami i większymi kawałkami, wymagającymi pogryzienia.
Niech to jednak nikogo nie zniechęca.
5. Pora spożycia koktajlu również ma znaczenie
Niekoniecznie pora dnia, ile odstęp od
innych posiłków. Jeśli wypijecie koktajl po obiedzie to najzwyczajniej w
świecie owoce i warzywa sfermentują Wam w jelitach czy w żołądku,
trawią się one bowiem dużo szybciej niż np. mięso czy nabiał lub inne
składniki pokarmowe. Ostatecznie więc leżakują w jelitach nie mogąc się przedostać dalej, gdyż trawią się wcześniej spożywane pokarmy. Najlepsze efekty wykorzystania maksimum składników
oraz samopoczucia po spożyciu osiągniemy pijąc koktajl na śniadanie lub w
odstępie ok. 2-3 godzin po innym posiłku lub na 1 godzinę przed
posiłkiem.
Teraz znając te podstawowe i
najczęściej popełniane błędy będziesz mógł w całości wykorzystać i
docenić korzyści jakie przynosi regularne spożywanie i miksowanie
zielonych koktajli. Miksuj na zdrowie, ciesz się życiem, bądź zdrowy i
pełen energii każdego dnia.
Niestety wiele osób wpada w rutynę miksowania tych samych warzyw, przez co szybko się zniechęcają. Inni z kolei błędnie myślą, że koktajle to dobry sposób na lekką kolację. Dobrze, że powstał taki wpis, który obala te mity. :)
OdpowiedzUsuńDlaczego koktajl nie może być sposobem na lekką kolację?
Usuń👍
Usuń👍
UsuńBardzo przydatne :)
OdpowiedzUsuńDobrze jest jeszcze dodać odrobinę tłuszczu. Niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach więc jeżeli nie dodamy go do koktajlu to witaminy przelecą przez nasz organizm a nie zostaną wchłonięte.
OdpowiedzUsuńJa najczęściej dodaję w tym celu siemię lniane. Trzeba trochę więcej wody dodać, bo po chwili koktajl może zrobić się gęsty, ale dzienna dawna omega 3 zapewniona!
Usuńja dodaje łyżkę oleju lnianego
UsuńWarto tutaj zaznaczyć również aby zwiększyć skuteczność wchłaniania cennych witamin, substancji odżywczych i minerałów powinno się dodać troszkę oleju lnianego lub z wiesiołka do koktajlu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za poready.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Maria
Uwielbiam takie posty <3 Bardzo przydatne rady! Dziękuje!
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanko nt.jednego ew. błędu. Czy dużym błędem byłoby przygotowanie koktajlu przed pojsciem spać by mieć go na rano? Nie jestem w stanie wstać odpowiednio wczesnie a to jedyne co mnie zniecheca :( i tak drzemkę przestawiam ile sie da a budzik nastawiony na ostatnią chwile. No nie dam rady. juz rok sie zbieram i rok ten budzik przestawiam.
OdpowiedzUsuńWychodzimy z założenia, że lepiej wypić koktajl z poprzedniego dnia niż nie wypić go wcale :) Wiadomo, że najlepszy będzie spożyty bezpośrednio po zmiksowaniu, ale strata na utlenianiu witamin nie jest tak wielka, by zrezygnować z wypijania go po kilku czy kilkunastu godzinach. Przechowuj go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej szklanym i wypełnionym po brzeg. Pamiętaj aby wstrząsnąć przed spożyciem, gdyż większość koktajli się oddziela po odstaniu, zwłaszcza z jabłkiem itp. Smacznego, miksuj na zdrowie!
UsuńDziekuje ! :)
UsuńCzy dobrym pomysłem jest dodanie do koktajlu/smoothie jogurtu naturalnego, który miałby dostarczyć w tym przypadku tłuszczu ułatwiającego wchłonienie witamin?
OdpowiedzUsuńkochani jaka wode sie dodaje do koktajlu przegotowana czy mineralna
OdpowiedzUsuńJaka masz pod ręką ja dodaje mineralna lekko gaxowana
Usuńkochani jaka wode sie dodaje do koktajlow przegotowana czy mineralna
OdpowiedzUsuńużyj tej którą pijesz na codziennie
Usuńkochani jaka wode sie dodaje do koktajlow przegotowana czy mineralna
OdpowiedzUsuńtaką jaką pijesz generalnie na co dzień
UsuńJeśli nie dodasz owoców to może być kolacja. Jeśli jednak wolisz pic koktajle z owocami to lepiej nie, bo owoce maja dużo fruktozy i powinno sie jest maksymalnie do obiadu (czyli 13-15)
OdpowiedzUsuńja mam pytanie czy zielone koktajle mozna mrozic czy sa wtedy wartosciowe
OdpowiedzUsuńNa pewno nie tak samo wartościowe jak wypite bezpośrednio po przyrządzeniu ale zachowują wiele swoich wartości i także warto! Lepiej chyba jednak zamrozić składniki i zmiksować je gdy będzie potrzeba, bo takie zamrożone koktajle to po prostu lody: LODY z koktajli
UsuńTylko uwaga na sprzęt. Mało który to wytrzyma
UsuńDlatego warto zainwestować w najlepsze, dla nich to pestka :) POLECAMY NAJLEPSZY BLENDER SPRAWDŹ
UsuńBardzo przydatny post. Przynajmniej dla mnie, bo dopiero zaczynam przygodę z zielonymi koktajlami i dzięki temu wpisowi wyeliminuję juz dziś 2 błędy, które robiłam. Niby oczywistość, a jednak :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam ... zielono :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za posta, wiele cennych informacji :)
OdpowiedzUsuńAwokado ��
OdpowiedzUsuńA w jakiej postaci dodac siemie lniane?
OdpowiedzUsuńJak masz dobry blender to dodaj ziarenka w całości, zmielą się podczas miksowania
UsuńSorry za być może podstawowe pytanie, ale zmiksowane koktajle z tych samych składników jak te z wyciskarki są lepsze jeśli zawartość witamin etc? Czy porównywalne ?
OdpowiedzUsuńolo zapoznaj się proszę z artykułem, w którym pisaliśmy o tym: WYCISKAĆ SOKI CZY MIKSOWAĆ KOKTAJLE?
UsuńWażne info na temat czasu trawienia - o tym nigdy nie pomyślałam - nie popijać do obiadu :)
OdpowiedzUsuńKoktajl piję zawsze rano i na podwieczorek staram się zmieniać składniki. Często korzystam z waszym h książek
OdpowiedzUsuń