czwartek, 26 listopada 2015

5 błędów, które być może popełniasz przy miksowaniu zielonych koktajli

Zielone koktajle dają wiele dobrego dla organizmu. Jakich błędów nie popełniać podczas ich przyrządzania i spożywania?

 

Zielone koktajle, czyli tak popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Potrafią oczyścić go z toksyn, usunąć złogi z układu pokarmowego i wydalniczego, dodać energii i wigoru. Jednak musimy pamiętać, aby nie popełniać błędów podczas ich przyrządzania i spożywania. Jakich? Wymienimy 5 podstawowych, które najczęściej popełniacie, a które nie pozwalają Wam skorzystać z pełni dobroci jakie niesie ich regularne spożywanie. Dajcie nam znać co o nich sądzicie oraz czy widzicie więcej zagrożeń.

1. Podstawowym błędem jest miksowanie wciąż tego samego rodzaju zielonolistnych warzyw, np. wciąż szpinak i szpinak, ewentualnie na zmianę z jarmużem



Nie dość, że kumulujemy wówczas w organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany to miksowanie wciąż tego samego rodzaju zieleniny po prostu się nudzi i zniechęca do picia zielonych koktajli na co dzień. Lista jadalnych roślin o zielonych liściach jest bardzo długa. Nie ograniczajmy się, zwłaszcza w sezonie. Do wyboru mamy m.in.: wspomniany wcześniej szpinak i jarmuż, różnorodne sałaty - jak dębowa, masłowa, rzymska, chińska, rukola czy roszponka, natka pietruszki, natka marchewki, seler naciowy, botwinka lub prosto z ogrodu czy pola mniszek lekarski albo pokrzywa.


2. Drugim błędem jaki zdarza nam się popełniać to miksowanie zbyt dużej ilości składników



To nie jest błąd karygodny, jednakże powoduje mieszankę iście wybuchową i nie każdy żołądek sobie z taką mieszanką poradzi, a odczuwając dyskomfort kojarzymy potem dolegliwości z piciem zielonych koktajli. Tak naprawdę dla dobrego smaku wystarczy zielenina i jeden owoc, najwięcej ciekawych smaków wychodzi z połączenia zieleniny i dwóch owoców, czyli tak zwane koktajle trójskładnikowe. Ewentualnie lepiej dosmaczać przyprawą (np. cynamonem, kurkumą, imbirem, sezamem itp.) lub dodać jakąś super żywność (np. nasiona chia, młody jęczmień, spirulina, sproszkowane jagody acai, ziarna kakaowca itp.) niż zmiksować 5 rodzajów zieleniny z 10 rodzajami owoców. Spróbujcie sami! Proste połączenia (3 składnikowe miksy) są zawsze najlepsze.


3. Trzeci błąd z jakim spotykamy się często to sposób wypijania koktajlu



Otóż nie powinniśmy wypijać go jednym duszkiem. Wówczas treść przedostaje się bezpośrednio do żołądka pomijając ważny etap tj. rozgryzienie i zmieszanie ze śliną, a w ten właśnie sposób zjedlibyśmy składniki koktajlu gdybyśmy ich nie zmiksowali. Rozgryzienie i zmieszanie ze śliną jest ważne ze względu na enzymy znajdujące się w ślinie, które już na tym etapie rozpoczynają trawienie pokarmu. Nasze cenne witaminy i minerały, które chcemy dostarczyć z koktajlem, nie mają szansy odpowiednio się strawić i wchłonąć gdyż pozbawiamy ich wstępnego etapu trawienia. Pamiętaj więc, aby dokładnie "przeżuwać" każdy łyk i pić koktajle małymi łykami. Delektuj się smakiem.


4. Kolejny zauważony przez nas błąd to zniechęcenie ze względu na rodzaj używanego sprzętu kuchennego



Miksuj tym co posiadasz, ważne żebyś w ogóle miksował. Najpierw zacznij miksować i pić pyszne świeże koktajle, a potem się zastanawiaj nad wyrafinowanym sprzętem. Użyj tego co posiadasz, - czy to mikser kielichowy, czy blender ręczny. Zdobędziesz trochę doświadczenia i będziesz wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujesz. Otóż zasada jest jedna: miksować można każdym sprzętem kuchennym, no, prawie każdym, pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach:

im słabsze urządzenie tym bardziej należy:

- rozdrobnić warzywa i owoce przed miksowaniem

- miksować mniejsze porcje, najlepiej pulsacyjnie

- zwracać uwagę na kolejność, najpierw zielenina z minimalną ilością wody, dopiero potem owoce, dodawane po kolei, od najtwardszego do najmiększego

- nie spodziewać się konsystencji aksamitu

- liczyć się z grudkami i większymi kawałkami, wymagającymi pogryzienia.

Niech to jednak nikogo nie zniechęca.


5. Pora spożycia koktajlu również ma znaczenie



Niekoniecznie pora dnia, ile odstęp od innych posiłków. Jeśli wypijecie koktajl po obiedzie to najzwyczajniej w świecie owoce i warzywa sfermentują Wam w jelitach czy w żołądku, trawią się one bowiem dużo szybciej niż np. mięso czy nabiał lub inne składniki pokarmowe. Ostatecznie więc leżakują w jelitach nie mogąc się przedostać dalej, gdyż trawią się wcześniej spożywane pokarmy. Najlepsze efekty wykorzystania maksimum składników oraz samopoczucia po spożyciu osiągniemy pijąc koktajl na śniadanie lub w odstępie ok. 2-3 godzin po innym posiłku lub na 1 godzinę przed posiłkiem.



Teraz znając te podstawowe i najczęściej popełniane błędy będziesz mógł w całości wykorzystać i docenić korzyści jakie przynosi regularne spożywanie i miksowanie zielonych koktajli. Miksuj na zdrowie, ciesz się życiem, bądź zdrowy i pełen energii każdego dnia. 


Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 16 czerwca 2015 r:
http://pl.blastingnews.com/styl-zycia/2015/05/5-bledow-ktore-popelniasz-przy-miksowaniu-zielonych-koktajli-00399137.html


 

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/12/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/dlaczego-warto-do-koktajli-dodawac-olej.html

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/01/mody-jeczmien-na-odchudzanie-ale-jak.html

27 komentarzy:

  1. Niestety wiele osób wpada w rutynę miksowania tych samych warzyw, przez co szybko się zniechęcają. Inni z kolei błędnie myślą, że koktajle to dobry sposób na lekką kolację. Dobrze, że powstał taki wpis, który obala te mity. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze jest jeszcze dodać odrobinę tłuszczu. Niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach więc jeżeli nie dodamy go do koktajlu to witaminy przelecą przez nasz organizm a nie zostaną wchłonięte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej dodaję w tym celu siemię lniane. Trzeba trochę więcej wody dodać, bo po chwili koktajl może zrobić się gęsty, ale dzienna dawna omega 3 zapewniona!

      Usuń
  3. Warto tutaj zaznaczyć również aby zwiększyć skuteczność wchłaniania cennych witamin, substancji odżywczych i minerałów powinno się dodać troszkę oleju lnianego lub z wiesiołka do koktajlu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za poready.
    Pozdrawiam
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie posty <3 Bardzo przydatne rady! Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam pytanko nt.jednego ew. błędu. Czy dużym błędem byłoby przygotowanie koktajlu przed pojsciem spać by mieć go na rano? Nie jestem w stanie wstać odpowiednio wczesnie a to jedyne co mnie zniecheca :( i tak drzemkę przestawiam ile sie da a budzik nastawiony na ostatnią chwile. No nie dam rady. juz rok sie zbieram i rok ten budzik przestawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzimy z założenia, że lepiej wypić koktajl z poprzedniego dnia niż nie wypić go wcale :) Wiadomo, że najlepszy będzie spożyty bezpośrednio po zmiksowaniu, ale strata na utlenianiu witamin nie jest tak wielka, by zrezygnować z wypijania go po kilku czy kilkunastu godzinach. Przechowuj go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej szklanym i wypełnionym po brzeg. Pamiętaj aby wstrząsnąć przed spożyciem, gdyż większość koktajli się oddziela po odstaniu, zwłaszcza z jabłkiem itp. Smacznego, miksuj na zdrowie!

      Usuń
    2. Dziekuje ! :)

      Usuń
  7. Czy dobrym pomysłem jest dodanie do koktajlu/smoothie jogurtu naturalnego, który miałby dostarczyć w tym przypadku tłuszczu ułatwiającego wchłonienie witamin?

    OdpowiedzUsuń
  8. kochani jaka wode sie dodaje do koktajlu przegotowana czy mineralna

    OdpowiedzUsuń
  9. kochani jaka wode sie dodaje do koktajlow przegotowana czy mineralna

    OdpowiedzUsuń
  10. kochani jaka wode sie dodaje do koktajlow przegotowana czy mineralna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką jaką pijesz generalnie na co dzień

      Usuń
  11. Jeśli nie dodasz owoców to może być kolacja. Jeśli jednak wolisz pic koktajle z owocami to lepiej nie, bo owoce maja dużo fruktozy i powinno sie jest maksymalnie do obiadu (czyli 13-15)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja mam pytanie czy zielone koktajle mozna mrozic czy sa wtedy wartosciowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie tak samo wartościowe jak wypite bezpośrednio po przyrządzeniu ale zachowują wiele swoich wartości i także warto! Lepiej chyba jednak zamrozić składniki i zmiksować je gdy będzie potrzeba, bo takie zamrożone koktajle to po prostu lody: LODY z koktajli

      Usuń
    2. Tylko uwaga na sprzęt. Mało który to wytrzyma

      Usuń
    3. Dlatego warto zainwestować w najlepsze, dla nich to pestka :) POLECAMY NAJLEPSZY BLENDER SPRAWDŹ

      Usuń
  13. Bardzo przydatny post. Przynajmniej dla mnie, bo dopiero zaczynam przygodę z zielonymi koktajlami i dzięki temu wpisowi wyeliminuję juz dziś 2 błędy, które robiłam. Niby oczywistość, a jednak :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam ... zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za posta, wiele cennych informacji :)

    OdpowiedzUsuń

Nasza książka już w sprzedaży

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...