Co miksować w maju, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.
Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami MAJA?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.
Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z boćwiną/botwiną kliknij na grafikę
Kalarepa to niskokaloryczne warzywo posiadające pokaźną ilość witamin i składników mineralnych, dlatego jeśli zależy nam na zdrowiu powinniśmy włączyć je do swojego jadłospisu. Najbardziej ją kojarzymy w zupach lub spożywaną na surowo w kawałkach, ale super też sprawdza się w koktajlach! Kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, wykazujące działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. „Opłaca się” również spożywać liście kalarepy, które są najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny. Pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę i bulwę. Zawierają m.in. magnez, sód, potas, żelazo, fosfor, miedź, chlor, jod, mangan, witaminy A, z grupy B i witaminę K i C, a także karoteny. Bogate w błonnik pokarmowy, ułatwiają działanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Najdelikatniejsze w smaku i mało włókniste liście kalarepa ma właśnie teraz (na wiosnę).
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kalarepą kliknij na grafikę
Szczaw, kolejny chwast, który warto miksować! Listki szczawiu zawierają dużo witaminy C,A, E potasu i żelaza. Szczaw jest też niskokaloryczny i ma działanie przeciwutleniające, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Zawarte w tej roślinie szczawiany mogą odkładać się w drogach moczowych. A to może prowadzić do kamicy nerkowej. Jednak warto wspomnieć, że największym źródłem kwasu szczawianowego w naszej diecie nie są szpinak, rabarbar i szczaw, ale kawa i herbata! Więc nie demonizujmy tej rośliny, a oprócz zupy szczawiowej zmiksujmy także pyszny koktajl ze szczawiem :)
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle ze szczawiem kliknij na grafikę
Szczypiorek zawiera związki siarczkowe, które mają działanie przeciwbakteryjne i potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Jest źródłem witaminy K, która wzmacnia kości oraz witaminy C, która poprawia odporność, witaminy A oraz folianów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem miedzi, żelaza i magnezu. Szczypiorek jest bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych oraz luteinę, która wpływa ochronnie na narząd wzroku, zapobiegając wystąpieniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Szczypiorek w koktajlach pełni raczej formę ozdoby tj. posypujemy nim wierzch koktajlu wytrawnego, ale warto właśnie w ten sposób wzbogacać w niego swoją dietę!
Szparagi w koktajlach! W koktajlach używamy zielonych szparagów najczęściej miksując je na surowo. Zielonych szparagów nie trzeba gotować ani obierać, wystarczy odłamać im końcówkę, która jest zdrewniała i ma łyka.
Szparagi na surowo to skarbnica wartości odżywczych i przede wszystkim żywych enzymów roślinnych. Korzystaj z sezonu szparagowego, gdyż właśnie teraz są one najbardziej bogate w wartości odżywcze. Oczywiście szparagi ugotowane na parze czy w wodzie też się nadają do koktajli, możesz je zmiksować z innymi warzywami i doprawić jak zupę lub z owocami i spróbować nowej gamy połączeń smakowych. Zdziwisz się, jakie są smaczne w przeróżnych miksach owocowych. Gdy używasz białych szparagów - nie zapomnij ich obrać ze skórki.
Szparagi to niskokaloryczne warzywa bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla wszystkich kobiet planujących ciążę, ponad to spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek. Tym bardziej Drogie Panie powinniśmy zadbać o jego podaż w naszej diecie! Ale Panowie również nie powinni stronić od tego warzywa bowiem jest ono jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków :) Szparagi są bogactwem również: witaminy C i witamina E oraz beta-karotenu. Zawierają asparagininę, która wspomaga pracę nerek, a także pierwiastki: wapń, fosfor, potas. Znaleźć w nich możemy także glutation wzmacniający układ odpornościowy oraz inulinę - prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.
Nigdy nie mogłam się przekonać do koktajli ;/ ostatnio ciągle czytam blogi typu http://www.fitlinepolska.pl/ i ciągle gdzieś trafiam na koktajle. Strasznie mi nie pasuje konsystencja. A szkoda, bo widzę ile jest korzyści z miksowania, a przydałoby się uzupełnić niedobory witamin :(
OdpowiedzUsuńJa bardzo uwielbiam kalafior i kiwi ale to zawsze można miksować, a ze szczypiorkiem jeszcze nic nie robiłam. Ciekawe jak będzie smakowal mój przepis :)
OdpowiedzUsuń