TOP 5 składników do miksowania w maju

Co miksować w maju, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?



Maj, chciałoby się rzec, że to już wiosna w pełni, ale pogoda jeszcze nas nie rozpieszcza! Szparagi zazwyczaj były dostępne w dużych ilościach na przełomie kwietnia i maja, tymczasem jest z tym różnie... Tak czy owak pojawiają się powoli typowo majowe produkty na które czekaliśmy z wielkim utęsknieniem. Dalej też trwa sezon na nasze ukochane chwasty! Korzystamy i miksujemy, bo sezon wiosenno-letni się rozkręca i będzie coraz więcej rodzimych pyszności!

Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.

Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami MAJA?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.

Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe


Boćwina, botwina i botwinka... Choć brzmią podobnie, znaczą co innego. Boćwina - burak liściasty. Od buraka ćwikłowego odróżniają go duże liście, które są grube, soczyste i intensywne w smaku. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. A botwinka zupa przygotowana z botwiny.
Zarówno boćwina, jak i botwina stanowią bogate źródła cennych minerałów, w tym m.in. sodu, magnezu, żelaza, manganu, fluoru, cynku, potasu, siarki. Dostarczają również wielu witamin: C, A  oraz z grupy B
Spożywanie boćwiny i botwiny może poprawiać koncentrację, zdolność uczenia, refleks oraz pamięć. Ze względu na dużą zawartość błonnika pobudza pracę jelit, wspomaga proces odchudzania; jest też niskokaloryczna. Botwina zmniejsza napięcie, łagodzi stres, stąd zalecana jest przy nerwicy i depresji. Pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu; polecana jest osobom cierpiącym na refluks i zgagę. Najbardziej znana jest jednak z silnych właściwości krwiotwórczych, stąd też zalecana jest zwłaszcza osobom cierpiącym na anemię (niedokrwistość).

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z boćwiną/botwiną kliknij na grafikę


Kalarepa to niskokaloryczne warzywo posiadające pokaźną ilość witamin i składników mineralnych, dlatego jeśli zależy nam na zdrowiu powinniśmy włączyć je do swojego jadłospisu. Najbardziej ją kojarzymy w zupach lub spożywaną na surowo w kawałkach, ale super też sprawdza się w koktajlach! Kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, wykazujące działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe. „Opłaca się” również spożywać liście kalarepy, które są najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny. Pod względem wartości odżywczych znacznie przewyższają samą zgrubiałą łodygę i bulwę. Zawierają m.in. magnez, sód, potas, żelazo, fosfor, miedź, chlor, jod, mangan, witaminy A, z grupy B i witaminę K i C, a także karoteny. Bogate w błonnik pokarmowy, ułatwiają działanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Najdelikatniejsze w smaku i mało włókniste liście kalarepa ma właśnie teraz (na wiosnę).


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kalarepą kliknij na grafikę


Szczaw, kolejny chwast, który warto miksować! Listki szczawiu zawierają dużo witaminy C,A, E potasu i żelaza. Szczaw jest też niskokaloryczny i ma działanie przeciwutleniające, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczoZawarte w tej roślinie szczawiany mogą odkładać się w drogach moczowych. A to może prowadzić do kamicy nerkowej. Jednak warto wspomnieć, że największym źródłem kwasu szczawianowego w naszej diecie nie są szpinak, rabarbar i szczaw, ale kawa i herbata! Więc nie demonizujmy tej rośliny, a oprócz zupy szczawiowej zmiksujmy także pyszny koktajl ze szczawiem :)


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle ze szczawiem kliknij na grafikę


Szczypiorek zawiera związki siarczkowe, które mają działanie przeciwbakteryjne i potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Jest źródłem witaminy K, która wzmacnia kości oraz witaminy C, która poprawia odporność, witaminy A oraz folianów, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem miedzi, żelaza i magnezu. Szczypiorek jest bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych oraz luteinę, która wpływa ochronnie na narząd wzroku, zapobiegając wystąpieniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Szczypiorek w koktajlach pełni raczej formę ozdoby tj. posypujemy nim wierzch koktajlu wytrawnego, ale warto właśnie w ten sposób wzbogacać w niego swoją dietę!



Szparagi w koktajlach! W koktajlach używamy zielonych szparagów najczęściej miksując je na surowo. Zielonych szparagów nie trzeba gotować ani obierać, wystarczy odłamać im końcówkę, która jest zdrewniała i ma łyka.

Szparagi na surowo  to skarbnica wartości odżywczych i przede wszystkim żywych enzymów roślinnych. Korzystaj z sezonu szparagowego, gdyż właśnie teraz są one najbardziej bogate w wartości odżywcze. Oczywiście szparagi ugotowane na parze czy w wodzie  też się nadają do koktajli, możesz je zmiksować z innymi warzywami i doprawić jak zupę lub z owocami i spróbować nowej gamy połączeń smakowych. Zdziwisz się, jakie są smaczne w przeróżnych miksach owocowych. Gdy używasz białych szparagów - nie zapomnij ich obrać ze skórki.

Szparagi to niskokaloryczne warzywa bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla wszystkich kobiet planujących ciążę, ponad to spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek. Tym bardziej Drogie Panie powinniśmy zadbać o jego podaż w naszej diecie! Ale Panowie również nie powinni stronić od tego warzywa bowiem jest ono jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków :) Szparagi są bogactwem również: witaminy C i witamina E oraz beta-karotenu. Zawierają asparagininę, która wspomaga pracę nerek, a także pierwiastki: wapń, fosfor, potas. Znaleźć w nich możemy także glutation wzmacniający układ odpornościowy oraz inulinę - prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle ze szparagami kliknij na grafikę



Chcesz mieć przepis pod ręką np. na lodówce?
Patrz: https://zielonekoktajle.pl/magnesy


Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z botwiną (+GRAFIKA)


Zestaw najlepszych przepisów na koktajle ze szparagami





2 komentarze:

  1. Nigdy nie mogłam się przekonać do koktajli ;/ ostatnio ciągle czytam blogi typu http://www.fitlinepolska.pl/ i ciągle gdzieś trafiam na koktajle. Strasznie mi nie pasuje konsystencja. A szkoda, bo widzę ile jest korzyści z miksowania, a przydałoby się uzupełnić niedobory witamin :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo uwielbiam kalafior i kiwi ale to zawsze można miksować, a ze szczypiorkiem jeszcze nic nie robiłam. Ciekawe jak będzie smakowal mój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...