TOP 5 składników do miksowania w kwietniu

Co miksować w kwietniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?



Kwiecień, czyli początek wiosny! W końcu ;) Zaczynają pojawiać się chwasty, czyli bogactwo witamin i minerałów, które są tak bardzo potrzebne po zimie naszym organizmom. Nauczmy się z nich korzystać bo stanowią one super surowiec do koktajli i wzmacniają nasze organizmy.

Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.

Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami KWIETNIA?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.

Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe



Korzeń selera, który również możemy miksować w koktajlach zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez (spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu) oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak (właściwości zwiększające potencję). Należy do najmniej kalorycznych warzyw (7 kcal/100g). Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! W jego składzie znajdziemy również: witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W selerze obecne są także flawonoidy - związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Włączenie selera korzeniowego do naszej diety może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia! Wykazuje on bowiem m.in. właściwości: oczyszczające z toksyn, pobudzające przemianę materii, obniżające ciśnienie tętnicze, kojące system nerwowy. Działa także moczopędnie i polepsza pracę nerek.



Pokrzywa, czyli powszechny chwast, a raczej królowa ziół! To naprawdę wartościowy składnik koktajli i cenny surowiec zielarski znany od lat. Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w niej makro- i mikroelementy takie jak: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem, sód oraz witaminy: A, K, B2, B5, C. A także związki aminowe i garbnikowe, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. Bogactwo związków jakie zawiera w sobie ten chwast sprawia, że jest on pomocny w leczeniu takich schorzeń jak: kamica nerkowa i inne schorzenia układu moczowego, niedokrwistość, choroby alergiczne, a także wzmacnia organizm.


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z pokrzywą kliknij na grafikę


Surowy rabarbar w koktajlach jest super! Samo zdrowie i pełnia wartości odżywczych w nieprzetworzonej postaci, to jest właśnie to co powinny dostarczać najzdrowsze koktajle. Jeśli obawiasz się rabarbaru na surowo to spróbuj koniecznie, może zmienisz zdanie? Sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, a on jest kojarzony głównie z ciastami i kompotami. Miksuj rabarbar w koktajlach na surowo, zawiera niewiele cukru ale dużo witamin, zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Jest również bogaty w składniki mineralne: wapń, potas czy żelazo. Wzmacnia organizm, dobrze wpływa na urodę, a nawet chroni przed nowotworami.


Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z rabarbarem kliknij na grafikę


Mniszek lekarski
, czyli kolejny chwast pospolity w naszym kwietniowym zestawieniu. Od dawna znany jest w medycynie ludowej i wykorzystywany do zapobiegania różnym dolegliwościom. Ma wiele dobroczynnych właściwości, ponieważ zawiera: witaminy A, C i D – wspomagające odporność; witaminy z grupy B – regulujące pracę wątroby, wspomagają także układ nerwowy; minerały takie jak potas, krzem, magnez, żelazo; inulinę – zmniejszającą poziom cukru we krwi; flawonoidy – mające właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i przeciwnowotworowe; a także garbniki, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.



Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z mniszkiem lekarskim kliknij na grafikę



Kapusta pekińska w Polsce głównie używana jest do surówek, ale jest również super składnikiem koktajli! Jest bogatym źródłem substancji bioaktywnych korzystnych dla zdrowia, natomiast nie powinna być nadużywana przez osoby mające problemy z tarczycą, tak jak wszystkie warzywa z rodziny krzyżowych!
Jest niskokaloryczna(13 kcal/100 g), więc wspomaga redukcję wagi. Jest bogata w błonnik i białko (1,5 g/100 g). Jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne w leczeniu np. reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecne w kapuście pekińskiej pochodne glukozynolanów oraz polifenole zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów na wczesnych etapach. Natomiast zawartość glukozylanów wykazuje działanie zmniejszające ryzyko chorób serca m.in. obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kapustą pekińską kliknij na grafikę


Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:


Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z mniszkiem lekarskim

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2020/03/najlepsze-koktajle-z-mniszkiem.html

Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z pokrzywą


Zestaw najlepszych przepisów na koktajle z rabarbarem







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...