Waniliowe mleko migdałowe domowej produkcji
Składniki:
pół szklanki migdałów
700 ml wody
pół łyżeczki sproszkowanej wanilii
szczypta soli himalajskiej
łyżka miodu (opcjonalnie)
Namocz migdały przez noc. Na następny dzień odcedź wodę, zmiksuj je w blenderze razem z 700 ml świeżej wody. Przecedź przez sitko, oddzielając od miąższu pozostałego z migdałów.
Dodaj do mleka wanilię i miód i zmiksuj jeszcze raz.
Gotowe:) Mleko przechowuj w lodówce do trzech dni.
Jest pyszne samo lub jako baza do koktajli, czy zamiennik mleka do kawy.
więcej u Edyty i Magdy na: http://foodharmony.pl/waniliowe-mleko-migdalowe/
W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza
Aby zrobić domowe mleko z orzechów i ziaren, wystarczy niby tylko zmiksować je z wodą. Dlaczego zatem Tobie się to nie udaje?
Chcesz mieć przepis pod ręką np. na lodówce?
Czy wiesz, dlaczego moczone orzechy i nasiona są zdrowsze i przynoszą więcej korzyści zdrowotnych?
Czy wiesz, dlaczego moczone orzechy i nasiona są zdrowsze i przynoszą więcej korzyści zdrowotnych?
Czy zdarzyło Ci się, że po wypiciu zielonego koktajlu bolał Cię brzuch, miałeś wzdęcia lub gazy?
Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie,
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!
To musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuń