TOP 5 składników do miksowania w październiku

 Co miksować w październiku, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?



Październik, czyli złota Polska jesień w pełni. Ważne jest w tym okresie spożycie surowych warzyw i owoców, które są wspaniałym źródłem witamin i minerałów naturalnie wspierających nasz układ odpornościowy.

Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które oprócz tego, że mają super walory smakowe wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów. 

Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami PAŹDZIERNIKA?
Możesz  ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera. 

https://zielonekoktajle.pl/sezonowe


Dynia! Chyba wszystkim kojarzy się właśnie z okresem jesieni. To ekstra warzywo do miksowania w koktajlach, a przy tym jakie wartościowe! Miąższ z dyni zawiera duże ilości witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku i potasu. Są one niezastąpione w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Wzmacniają układ odpornościowy oraz działają odkwaszająco na organizm. Dynia wspaniale działa też odmładzająco i upiększająco. Antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, których w dyni jest ogrom, wspaniale działają też na cerę. Wzmacniają jej strukturę, wygładzają i rozjaśniają. Regularnie spożywając dynię, poprawę zauważysz też na włosach i paznokciach. Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym większa zawartość karotenu oraz witaminy B1 i PP. Ale to nie wszystko. Dynie są małokaloryczne (mają tylko 28 kcal na 100g) oraz bogate w pektyny, więc sycą na długo. Dzięki wysokiej zawartości celulozy ułatwiają też trawienie, przyspieszają przemianę materii, zapobiegają otyłości i gromadzeniu się cholesterolu, a to czyni je idealnym posiłkiem przy odchudzaniu. Dynia to także nieocenione źródło wapnia, wpływające na zdrowe kości.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z dynią kliknij na grafikę


Persymona, czasami hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, ale w Polsce najpowszechniej nazywana kaki. Dość niedoceniany owoc, a nadaje się idealnie do miksowania! Aktualnie zakupić go można w każdym dużym i średnim markecie, więc nie ma problemu z dostępnością.
Jest doskonałym źródłem: witamin C i A, polifenoli, błonnika pokarmowego i składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, potas). Persymona przez to, że zawiera dużo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika działa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Badania wskazują, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe. Zaobserwowano również znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały tego owocu. Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z kaki kliknij na grafikę



Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były znane i doceniane już w starożytności. Jednak w Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania jedzenia ;)
Barwne liście jarmużu (od zieleni do fioletowobrązowych) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu (silny przeciwutleniacz z działaniem antynowotworowym, może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego). Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien nie być gotowany więcej jak 3-4 minuty na parze. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie - dlatego też spożywanie jarmużu na surowo w koktajlach jest bardzo wskazane, nie traci on w ten sposób swoich cennych właściwości.
Poza tym jarmuż zwiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę).

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z jarmużem kliknij na grafikę



Nasz "Skarb Narodowy" - jabłka :)
Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym również przed rakiem jelita grubego.
Musimy pamiętać, by jeść te owoce ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – pięć razy więcej niż w miąższu. Dlatego warto je miksować w całości, pozbawiając tylko gniazda nasiennego.
Jabłka mają mnóstwo naturalnych pektyn, które przyczyniają się do uregulowania poziomu cukru we krwi oraz wspierają prawidłowy rozrost flory bakteryjnej. Są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Zawierają mnóstwo witaminy C przez co wspierają nasz układ odpornościowy. W tym małym owocu znajdziemy także mnóstwo fosforu, wapnia, sodu, potasu, magnezu i żelaza. Jedzenie jabłek chroni nas przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, a w konsekwencji także przed zawałem serca i udarem mózgu.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z jabłkami kliknij na grafikę



Pigwa pochodzi z Azji Mniejszej była uprawiana w basenie Morza Śródziemnego. 
Pigwa ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Owoce i skórka zawierają pektyny, garbniki i aminokwasy. Pektyny znajdujące się w miąższu sprzyjają pozbyciu się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Pigwa posiada też polifenole, które hamują rozwój wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Również nasiona nasiona owoców pigwy mają właściwości zdrowotne - są zbawienne przypadku niestrawności, zgagi oraz refluksu żołądkowo-przełykowego. Spożywanie pigwy usprawnia trawienie i pracę wątroby, przyspiesza także przemianę materii, co utrudnia gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z pigwą kliknij na grafikę



Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:




Zobacz też co jeszcze można miksować w październiku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...