Prosty przepis na lody dyniowe, tylko 3 składniki i 159 kcal
Składniki:
na warstwę jasną:
kawałek upieczonej dyni hokkaido (około ćwierć małej lub 1/8 większej)
1 banan
pół szklanki śmietanki kokosowej (lub innej)
dosłodź do smaku (pamiętaj, że po zamrożeniu będzie mnie słodkie, więc możesz dodać więcej), tutaj Małgosia dosłodziła domowej roboty syropem z młodych pędów sosny, ale możesz też użyć miodu, syropu klonowego, daktylowego itp.
na warstwę ciemną:
Gdy wylejesz do foremek większą część warstwy jasnej, dodaj 1 łyżkę kakao, zblenduj i wylej ciemną warstwę na jasną.
Zamrażaj lody w foremkach przynajmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
przepis od Małgosi z: https://www.instagram.com/sweets4health/
Warstwy koktajlu często łączą się ze sobą i trudno nałożyć je na tyle delikatnie, aby wyszły idealne. Jest na to rada. Wystarczy każdą kolejną warstwę nakładać po krótkim zamrożeniu poprzedniej. Po nałożeniu jednej warstwy, odkładasz foremki do zamrażarki na 10-15 minut. Delikatnie dodajesz kolejną warstwę i znowu wstawiasz foremki do zamrażarki.
Rozkład makroskładników dla całości (przy użyciu jako słodzidła 2 łyżek syropu klonowego):
477 kcal
B 6,5
T 17,9
W 68
1 porcja z 3 to tylko 159 kcal!
Jak zrobić lody warstwowe?
Warstwy koktajlu często łączą się ze sobą i trudno nałożyć je na tyle delikatnie, aby wyszły idealne. Jest na to rada. Wystarczy każdą kolejną warstwę nakładać po krótkim zamrożeniu poprzedniej. Po nałożeniu jednej warstwy, odkładasz foremki do zamrażarki na 10-15 minut. Delikatnie dodajesz kolejną warstwę i znowu wstawiasz foremki do zamrażarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz