Sezon dyniowy w pełni i warto wiedzieć, że nie tylko miąższ warto spożywać, a również pestki dyni!
Sezon na dynię! Często wspominamy o właściwościach zdrowotnych miąższu z dyni, ale nie tylko miąższ warto spożywać, a również pestki dyni!
Trochę faktów na temat pestek dyni:
PESTKI DYNI - Są jednymi z najzdrowszych nasion! Nie tylko obfitują w składniki odżywcze, lecz mają również cenne właściwości zdrowotne.
W swoim składzie zawierają witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze.
KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA ODPORNOŚĆ - ze względu na wysoką zawartość cynku, który wspiera układ odpornościowy. Cynk uczestniczy w procesach tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T - jednych z najważniejszych komórek odpornościowych. Skutkiem niedoboru cynku jest słabsza odporność.
DLA URODY - na piękną skórę, włosy i paznokcie! Dzięki wysokiej zawartości cynku spożywanie pestek dyni pozytywnie wpłynie na ich stan. Niedobory tego pierwiastka osłabiają mieszki włosowe, w konsekwencji włosy wypadają szybciej. Jedzenie pestek ma także korzystny wpływ na skórę i paznokcie - ze względu na zawartość cynku oraz witamin A, z grupy B i innych składników mineralnych.
PRZECIWDZIAŁANIE MIAŻDŻYCY - zawierają fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL w krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych.
BY WESPRZEĆ UKŁAD NERWOWY - zawarty w pestkach magnez doskonale wpływa na układ nerwowy. Gdy w organizmie brakuje tego pierwiastka, mogą się pojawiać stany depresyjne, a także lękowe, bóle głowy i migreny. Pestki z dyni to również źródło potasu, bez którego układ nerwowy nie mogłyby funkcjonować.
NA NIEDOKRWISTOŚĆ I ANEMIĘ - pestki dyni są doskonałym źródłem żelaza. Spożycie 3 łyżek stołowych pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek prawie w 25%.
Pestki dyni z powodzeniem możesz dodawać do koktajli, warto je najpierw namoczyć na kilka godzin we wodzie. My uwielbiamy także mleko z pestek dyni. Jak je zrobić? Tutaj fragment "dyniowego" live, w którym Agata opowiada właśnie o tym jak zrobić i doprawić takie mleko:
My również miksujemy często pestki dyni w naszych koktajlach. Ze względu na to, że są doskonałym źródłem żelaza, często goszczą w naszych przepisach w ebooku ANTY ANEMIA. Jeśli masz problemy z pokryciem zapotrzebowania na ten pierwiastek gorąco polecamy tę pozycję! https://zielonekoktajle.pl/anemia
Nigdy do tej pory nie stosowałem pestek dyni bo nawet nie wiedzialem jak je zastosowac, ale dzieki tobie sprobuje i mam nadzieje, ze wyjdzie mi to na zdrowie!
OdpowiedzUsuńsuper, korzystaj i miksuj na zdrowie
UsuńUwielbiam i bardzo często dodaję do owoców z jogurtem <3
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego.
Usuń