Pestki dyni, czyli jedne z najzdrowszych nasion

Sezon  dyniowy w pełni i warto wiedzieć, że nie tylko miąższ warto spożywać, a również pestki dyni!


Sezon na dynię! Często wspominamy o właściwościach zdrowotnych miąższu z dyni, ale nie tylko miąższ warto spożywać, a również pestki dyni!


Trochę faktów na temat pestek dyni:


PESTKI DYNI - Są jednymi z najzdrowszych nasion! Nie tylko obfitują w składniki odżywcze, lecz mają również cenne właściwości zdrowotne. 


W swoim składzie zawierają witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze.


KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA ODPORNOŚĆ - ze względu na wysoką zawartość cynku, który wspiera układ odpornościowy. Cynk uczestniczy w procesach tworzenia i przyspieszania dojrzewania limfocytów T - jednych z najważniejszych komórek odpornościowych. Skutkiem niedoboru cynku jest słabsza odporność.


DLA URODY - na piękną skórę, włosy i paznokcie! Dzięki wysokiej zawartości cynku spożywanie pestek dyni pozytywnie wpłynie na ich stan. Niedobory tego pierwiastka osłabiają mieszki włosowe, w konsekwencji włosy wypadają szybciej. Jedzenie pestek ma także korzystny wpływ na skórę i paznokcie - ze względu na zawartość cynku oraz witamin A, z grupy B i innych składników mineralnych.


PRZECIWDZIAŁANIE MIAŻDŻYCY - zawierają fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL w krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych.


BY WESPRZEĆ UKŁAD NERWOWY - zawarty w pestkach magnez doskonale wpływa na układ nerwowy. Gdy w organizmie brakuje tego pierwiastka, mogą się pojawiać stany depresyjne, a także lękowe, bóle głowy i migreny. Pestki z dyni to również źródło potasu, bez którego układ nerwowy nie mogłyby funkcjonować.


NA NIEDOKRWISTOŚĆ I ANEMIĘ - pestki dyni są doskonałym źródłem żelaza. Spożycie 3 łyżek stołowych pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek prawie w 25%.



Pestki dyni z powodzeniem możesz dodawać do koktajli, warto je najpierw namoczyć na kilka godzin we wodzie. My uwielbiamy także mleko z pestek dyni. Jak je zrobić? Tutaj fragment "dyniowego" live, w którym Agata opowiada właśnie o tym jak zrobić i doprawić takie mleko:


A tutaj także fragment o oleju z pestek dyni jako źródle tłuszczu w koktajlach:




My również miksujemy często pestki dyni w naszych koktajlach. Ze względu na to, że są doskonałym źródłem żelaza, często goszczą w naszych przepisach w ebooku ANTY ANEMIA. Jeśli masz problemy z pokryciem zapotrzebowania na ten pierwiastek gorąco polecamy tę pozycję! https://zielonekoktajle.pl/anemia


4 komentarze:

  1. Nigdy do tej pory nie stosowałem pestek dyni bo nawet nie wiedzialem jak je zastosowac, ale dzieki tobie sprobuje i mam nadzieje, ze wyjdzie mi to na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i bardzo często dodaję do owoców z jogurtem <3

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...