czwartek, 10 sierpnia 2017

Jak wybrać blender do naszego domu?

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu, jakie parametry są ważne i jakie blendery się sprawdzą do miksowania koktajli?




Wielu Czytelników pyta nas jak wybrać blender, jaki blender polecamy do koktajli, na co zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu. 
Chcąc sprostać Waszym oczekiwaniom, przygotowaliśmy materiał informacyjny, który pozwoli dokonać dobrego wyboru blendera. Nie skupialiśmy się w nim na aspektach wizualnych sprzętu, a na głównych i najważniejszych parametrach.




Wybór powinien rozpocząć się od zrozumienia jakie są najważniejsze parametry blendera oraz jak one wpływają na przygotowywane przez nas koktajle oraz inne potrawy. Zaczynamy.




1. Moc urządzenia

Wskazuje na to ile siły ma blender. Moc mierzy się w Watach (W) lub Koniach Mechanicznych (KM).  Łatwo można przeliczyć te jednostki ponieważ 1KM to zawsze 735W. Na rynku można spotkać blendery od 300W do 2000W. Moc wskazuje na to jak łatwo blender będzie sobie radził z trudniejszymi składnikami to zblendowania tj. orzechy, ziarna zbóż, lód, mrożone owoce. Generalizując to każdy blender bez względu na moc poradzi sobie z pomarańczą, arbuzem, czy pokrojonym w kostkę jabłkiem. Jeżeli zamierzamy blendować małą ilość miękkich owoców czy warzyw to wcale duża moc nie jest nam potrzebna – wystarczy 600W-700W. Przyjmuje się że granicą dla blenderów wysokiej mocy jest 1200W. Blendery o mocy powyżej tej umownej granicy będą sobie świetnie radziły właśnie z twardymi produktami. Bez problemów poradzą sobie z dużą ilością surowej marchwi, czy też ze zmieleniem siemienia lnianego na drobny pyłek. Jeżeli chcemy blendować koktajle dla większej ilości osób (3+) to również warto myśleć o większych mocach – nie tylko szybciej poradzimy sobie z przygotowaniem posiłku ale również unikniemy przeciążenia i przegrzania blendera. Warto również zauważyć że blendery wysokiej mocy mają znacząco dłuższą żywotność – silniki w tych urządzeniach nie są przeciążane.


Czy wybierać więc jak największą moc? Nie do końca! 
Blendery z mocą 1200W mogą być lepsze od tych z 2000W, dlaczego? W chwili spopularyzowania blenderów w naszych kuchniach powstały marki, które wypuściły na rynek słabej jakości blendery z dużą mocą, szukając klientów którzy dopiero zaczynając szukać takich urządzeń kierują się zasadą "im więcej tym lepiej". Nie do końca to dobra droga szukania dobrego blendera. Niektórzy producenci stosują takie właśnie rozwiązanie aby uatrakcyjnić swój produkt na tle konkurencji lub zniwelować słabą jakość noży czy dzbanków. Pamiętajcie również że to duży silnik to większy rozmiar, masa i głośniejsza praca.
              

Szukasz słoików do smoothie? z uchem, pokrywką, słomką?
szukaj TUTAJ:
http://www.ceneo.pl/Dom_i_wnetrze;szukaj-s%C5%82oiki#crid=80530&pid=6573


2. Ilość obrotów

Ta wraz z informacją o mocy stanowi o tym jak dobrze blender będzie rozdrabniał, jak jednolitą konsystencję koktajli otrzymamy. Prędkość obrotowa musi współgrać z mocą blendera. Oznacza to że prędkość wirowania noży musi być dopasowana do mocy jaka została „zainstalowana” w blenderze. Markowi producenci dbają o to aby obroty były dopasowane do mocy urządzenia. Spotykane na rynku rozwiązania charakteryzują się obrotami od 1000 do 35000 obrotów na minutę. Obroty z górnego zakresu wraz z dużą mocą umożliwiają nam blendowanie produktów tj. liście sałaty, jarmużu czy szpinaku na idealnie jednorodną konsystencję, owoce kiwi łącznie z bardzo drobnymi ziarenkami, arbuz z pestkami, siemienia lniane na drobny pyłek, żyta na mąkę, surowych warzyw, twardych jak burak, marchew itp. na jednolite koktajle, czy też orzechów na  konsystencję masła. Blendery z wysokimi obrotami szczególnie często wybierane są przez rodziców uczących swoje dzieci dobrych nawyków żywieniowych, wprowadzając do diety dużo ilość owoców również w postaci zmiksowanej. Wybierając blendery z obrotami z dolnego zakresu (również niższej mocy) musimy się liczyć że konsystencja koktajli nie będzie jednolita i będziemy wyczuwać kawałki warzyw czy owoców. Takie blendery prawdopodobnie nie poradzą sobie z orzechami, ziarnami, czy warzywami liściastymi. Mogą ulec zniszczeniu podczas blendowania surowych warzyw.



Na co zwrócić uwagę w przypadku ilości obrotów? Otóż najlepsze i najbardziej uznane blendery na świecie wcale nie posiadają największej ilości obrotów, podobniej jak największej mocy, o której pisaliśmy w pkt.1. Produenci, szczególnie azjatyccy, bardzo często podają ilość obrotów, ale nie noży, tylko obrotów trzpienia napędowego, który odpowiada za napęd noży. Oczywiście w rzeczywistości prędkość noży będzie inna ponieważ stawiają one podczas pracy opór i zmieni się ona diametralnie już przy zalaniu noży cieczą. Za duża ilość obrotów wiąże się z dość dużym hałasem, a wcale nie przekłada sie na jakość blendowania.
Zwróćcie uwagę że produkty z najwyżej półki cechują się idealnym dobraniem ilości obrotów do mocy silnika oraz idealnym wyważeniem tych dwóch czynników, czego efektem blendery, które potrafią zblendować surowiec na idealna konsystencję nie posiadają ani najwyżej mocy ani najwyższej ilości obrotów.



Zdarza Ci się zmiksować koktajl, który nie jest smaczny? Nie wylewaj go! Zobacz jak go łatwo i szybko uratować.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2017/02/jak-uratowac-niesmaczny-zielony-koktajl.html


3. Typ (kielichowy/ręczny)

Blendery dzielimy na dwie grupy. Blendery ręczne (ze stopką blendującą) przeznaczone są  dla użytkowników sporadycznie korzystających z blendera bądź też dla tych użytkowników, którzy blendują bardzo małe ilości posiłków (koktajl dla dziecka, czy też zupka). Ich zdecydowaną zaletą jest to że są małe i zajmują mało miejsca. Szybko się je rozkłada, szybko myje i składa. Charakteryzują się one również stosunkowo małą mocą i niskimi obrotami. Jest to dobry sprzęt na początku przygody z blendowaniem. Blendery kielichowe to urządzenia, które wyposażone w bazę blendera w której umieszczony jest silnik oraz dzban/kielich w którym zamontowane są noże.  Blendery kielichowe są dużo bardziej wygodne w używaniu, w przypadkach kiedy blendujemy większe ilości produktów. Nie wymagają siły człowieka do tego aby blendować (nie trzeba uciskać stopki), nie trzeba przelewać gotowych koktajli/potraw do czystych pojemników w celu odzyskania roboczego kielicha.


Czy wiesz, że istnieje sposób aby zawsze otrzymywać niezwykłą kremową konsystencję koktajli, tzw. smooth?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/12/jak-uzyskac-kremowa-i-aksamitna.html



4. Noże (ilość i jakość)

Noże to oprócz mocy i obrotów jeden z kluczowych parametrów pozwalający ocenić możliwości blendera. Wykonane są z utwardzonej stali nierdzewnej (często tzw. chirurgicznej) . Blender może posiadać od dwóch do nawet sześciu ostrzy. Blender ręczny zazwyczaj posiada dwa lub cztery wyprofilowane ostrza. W blenderach kielichowych stosowane są rozwiązania z krawędziami ostrymi do blendowania produktów ciekłych (np. owoców) lub z ostrzami typu piła przeznaczonymi do produktów suchych (np. ziarna, orzechy). Niektórzy producenci wyposażyli swoje blendery w zespół 4 lub 6 ostrzy w pośród których występują zarówno te do produktów mokrych jak i suchych.





5. Rodzaj i pojemność dzbana

Jeżeli chcemy blendować duże ilości owoców/warzyw/zbóż to zdecydowanie warto rozważyć zakup blendera kielichowego. Tutaj można znaleźć rozwiązania od 0,9 aż do 2,5 litrowych dzbanów. Duży pojemnik zaoszczędzi nam czasu i wysiłku podczas przygotowywania posiłków. Blendery ręczne są wyposażone w stosunkowo małe pojemniki wielkości 0,3 do 0,8 litra. Dobierając wielkość pojemnika roboczego trzeba wziąć pod uwagę fakt iż objętość owoców/warzyw przed blendowaniem jest około dwukrotnie większa niż ich objętość po zblendowaniu. Oznacz to że jeżeli chcemy uzyskać jednorazowo litr koktajlu to należałoby użyć kielicha wielkości 2 litry. Warto rozważyć ten aspekt decydując się na blendery ręczne z mniejszymi pojemnikami. W dzisiejszych czasach staje się to standardem jednak należy podkreślić to aby pojemnik był szklany bądź też wolny od bisfenoli A (tzw. BPA Free). Szkło podobnie jak ceramika zagwarantuje nam wysoką odporność na przenikanie enzymów z koktajli w głąb kielicha. Jeżeli decydujemy się na kielich nie szklany, to znakomitą alternatywą jest Tritan. Daje nam on również gwarancję bezpieczeństwa przygotowywanych produktówa a przy tym jest znaczą bardziej odporny na stłuczenia (niż szkło).




6. Gwarancja

Najczęściej producenci oferują 24 miesiące gwarancji na sprzęt. Nie oznacza to wcale, że blender po tym okresie ulegnie zniszczeniu i trzeba będzie go wymienić. Wszystko zależy od tego jak bardzo będziemy wykorzystywać moc blendera. Jeżeli blender będzie pracować przez cały czas na maksimum swoich możliwości to wówczas bardzo prawdopodobne jest że się zużyje w okolicach właśnie tych 2 lat. Ceniące się firmy, coraz częściej oferują okresy znacząco dłuższe niż dwa lata. Bardzo często jest to powiązane z dużą mocą urządzenia – duża moc powoduje że blender nie będzie używany na skraju swoich możliwości. Na rynku można spotkać rozwiązania z gwarancją producenta sięgającą 3, 4 a nawet 7 lat. Co wciąż nie stanowi o górnej granicy żywotności tych produktów.



http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/jaki-mikser-lub-blender.html


7.    Cena

Wszystkie powyższe parametry są istotne jednak zdecydowana większość z nas ma do dyspozycji ograniczony budżet. Rozpiętość cenowa blenderów jest ogromna. Można znaleźć pomocników kuchennych już za 80 PLN, a także za 4500 PLN. Warto przemyśleć swoje potrzeby i oczekiwania względem blendera. Czasami przy ograniczonym budżecie opłacalnym będzie poczekać kilka miesięcy z zakupem, niż na szybko zdecydować się na rozwiązanie które nie spełni swojej roli w naszej kuchni i wyląduje na dnie szafki bądź też ulegnie przeciążeniu po 24 miesiącach gwarancji. 


Podsumowanie. W ramach podsumowania prezentujemy tabelę, w której zaprezentowaliśmy porównanie dwóch rekomendowanych przez nas marek blenderów oraz grupy blenderów ręcznych.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/jaki-mikser-lub-blender.html


                                    Bestblender.pl          Vitamoc.pl         Porównywarka cenowa
                                                                    

więcej w zakładce: JAKI MIKSER LUB BLENDER?


foto tytułowe: https://pixabay.com/pl/

 

Jeszcze więcej inspiracji znajdziesz w KSIĄŻKACH naszego autorstwa  

kupisz je w każdej dobrze zaopatrzonej księgarni

http://bit.ly/2lXfHflhttp://bit.ly/1PCnhPM



Zastanawiasz się, co jest lepsze: świeżo wyciskane soki czy warzywa i owoce miksowane na koktajl?

Zielone koktajle dają wiele dobrego dla organizmu. Jakich błędów nie popełniać podczas ich przyrządzania i spożywania?

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/5-bedow-ktore-byc-moze-popeniasz-przy.html

 


Mleko roślinne możesz też zrobić samodzielnie, 
zobacz jak i ZRÓB SAM, to proste!


http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/zrob-sam.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...