Co miksować w sierpniu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Sierpień, środek lata, miesiąc arbuza, brzoskwiń, porzeczek, borówek, fig, możemy nabyć cudowne i smaczne cukinie, fasolki... Nic tylko korzystać! My stawiamy na pewno figi i arbuza, czyli to na co tak czekaliśmy całą zimę <3
Wybraliśmy dla Was TOP 5 składników koktajli, które świetnie nadają się do miksowania, a oprócz tego wyróżniają się również bogactwem witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów.
Podoba Ci się nasza grafika tytułowa z owocami i warzywami SIERPNIA?
Możesz ją pobrać ZA DARMO w formacie PNG w dużej rozdzielczości do druku lub na tapetę telefonu, tableta czy komputera.
Sprawdź TUTAJ: https://zielonekoktajle.pl/sezonowe
Borówki coraz bardziej zyskują na popularności i słusznie! To niskokaloryczne owoce o wysokiej gęstości odżywczej. Są blisko spokrewnione z naszymi rodzimymi jagodami i ich właściwości zdrowotne są podobne, warto spożywać jedne i drugie! Borówki są źródłem cennego błonnika, którego zazwyczaj brakuje w naszych dietach. Niecała szklanka borówek amerykańskich (ok. 150g) dostarcza 24% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 36% na witaminę K i 25% na mangan. Owoc ten nazywany jest również królową antyoksydantów. Zawiera m.in. flawonoidy, które przeciwdziałają starzeniu się i mutacjom komórek w organizmach (profilaktyka nowotworowa). W borówkach amerykańskich (a może „polskich”, bo to właśnie Polska jest jednym z większych producentów tego owocu) znajdziemy również witaminę E oraz witaminy z grupy B oraz miedź. Włączenie borówek do swojego jadłospisu poprawi stan skóry, wspomoże układ nerwowy oraz wzrok.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z borówkami kliknij na grafikę
Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw (owoców), które spożywamy. Warto je oczywiście włączyć do swojego jadłospisu ze względu na bogactwo składników, które nam oferują. Zawierają przede wszystkim likopen, który opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko zawału, raka wątroby czy prostaty, wzmacnia naszą odporność, a nawet ochrania nas przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Pomidory obfitują również w pektyny, które regulują poziom cholesterolu oraz brom, który wspiera nasze układy nerwowe. Zawarty w nich w dużej ilości potas pozwala na obniżenie ciśnienia krwi oraz wpływa korzystnie na pracę serca. Pomidor ważący 180 g pokrywa też połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Osoby chcące zadbać o swoją urodę również powinny wzbogacić dietę o to warzywo, ponieważ zawiera ono w sporych ilościach witaminy E i A, które mają wpływ na nawilżenie skóry i działają przeciwzmarszczkowo. Pomidory regulują także pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Zawierają również takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z pomidorami kliknij na grafikę
Figi kojarzymy głównie w postaci suszonej, ale sierpień to właśnie sezon na spożywanie ich w postaci świeżej! Owoce figowca to bogactwo witamin i minerałów! Obfitują w potas, wapń, magnez i fosfor oraz witaminy z grupy B, C, PP, beta karoten. Są też dobrym źródłem pektyn i błonnika. Spożywanie fig pomaga przy zaparciach, bólach brzucha, a nawet bólach menstruacyjnych. Są polecane osobom, które mają nawracające infekcje dróg moczowych. Owoce poleca się jeść także przy niedokrwistości (anemii). Duża ilość wapnia sprawia, że powinny spożywać ją osoby, które chorują na osteoporozę. Magnez zawarty w figach wspomaga nasz układ nerwowy.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z figami kliknij na grafikę
Arbuz ze względu na wysoką zawartość wody działa nawadniająco, ale poza tym ma również wiele wartości odżywczych i oczywiście walorów smakowych! Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteinę, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym (starzeniem, rozwojem komórek nowotworowych). Działa też moczopędnie, dlatego poleca się go przy chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Zalecany jest sportowcom nie tylko ze względu na właściwości nawadniające, ale również regeneracyjne i antykataboliczne (ze względu na zawartość cytruliny w miąższu, która przeciwdziała rozpadowi mięśni). W jego składzie znajdziemy również potas i magnez, które wspierają m.in. układ krwionośny i nerwowy oraz witaminy A i C.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z arbuzem kliknij na grafikę
Cukinia jest niskokalorycznym, lekkostrawnym warzywem. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten. Dlaczego warto ją włączyć do swojego jadłospisu? Zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej, naukowo udowodniono, że jej spożycie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów układu pokarmowego. Również osoby chcące zadbać o swój wzrok powinny częściej spożywać cukinię, ponieważ zawiera ona w swoim składzie luteinę. Cukinia do koktajli wnosi niesamowicie wiele wartości odżywczych natomiast nie ma dużego wpływu na ich smak, więc możemy ją stosować w naprawdę wielu połączeniach.
Chcesz zobaczyć przepisy na koktajle z cukinią kliknij na grafikę
Poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi - KSIĄŻKA WACHLARZ!
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Dzięki! Uwielbiam takie zdrowe i naturalne koktajle. Na pewno arbuz to idealny składnik do miksowania na taka porę roku. Szczególnie jak jest gorąco. Ja często go używam do swoich koktajli.
OdpowiedzUsuńw lecie arbuz idealny :) Zobacz film jak miksuję arbuzowy koktajl warzywny: https://www.instagram.com/stories/highlights/17905860590062093/
UsuńUwielbiam koktajle, ostatnio nawet specjalnie kupiłem nowy blender, aby codziennie przyrządzać sobie takie zdrowe napoje. Nawet moja dziewczyna, która nie przepada za owocami lubi czasem wypić sobie smoothie.
OdpowiedzUsuńSamorozwój i praca nad sobą, to w dużej części właśnie właściwe odżywianie. Warzywa, owoce i wszelkie soki, to bardzo dobra część tego procesu.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń