Okiełznanie insulinoopornośći? Czy to w ogóle możliwe?

W terapii insulinooporności liczy się proporcja i kompozycja - PRZEPIS z dowodami!


Czy musisz rezygnować z ulubionych owoców jeśli cierpisz na insulinooporność?


Insulinooporność to schorzenie, które coraz częściej jest diagnozowane. Pomimo tego, że nie jest ona uznawana za jednostkę chorobową jest bardzo niebezpiecznym stanem, często nazywanym przedcukrzycowym. Jeśli czytasz ten artykuł zapewne masz zdiagnozowaną insulinooporność lub podejrzewasz ją bo dręczą Cię takie objawy jak nadmierna senność po posiłku, zwłaszcza takim zawierającym sporą ilość węglowodanów; uczucie wilczego głodu ok. 2-3h po posiłku (ochota na słodycze); trudności z pozbyciem się nadmiernych kilogramów, pomimo zastosowania racjonalnej, zbilansowanej diety.

Wiemy, że osoby cierpiące na insulinooporność czują się zagubione. W mediach można odnaleźć wiele sprzecznych informacji. Czy naprawdę konieczne jest leczenie farmakologiczne w każdym przypadku insulinooporności? Czy musisz rezygnować z owoców takich jak banan, gruszka, winogrona? W końcu czy można stan insulinooporności zaleczyć? Rozważmy to na przykładzie koktajlu :)


Podstawowy skład:

1/2 awokado 70g (IG 10)
dojrzały banan 120g (IG 52)
wanilia (do smaku)
łyżeczka sproszkowanego korzenia maca 5g (IG 54)
szklanka mleka owsianego 240g (IG 30)

Ten koktajl ma indeks glikemiczny 43, a ładunek glikemiczny 19. Zatem mieści się w normach niskiego indeksu glikemicznego i średniego ładunku. Co za tym idzie osoba cierpiąca na insulinooporność nie musi zrezygnować ze spożycia banana (nawet tego dojrzałego), podstawą jest tu zbilansowanie posiłku. W tym koktajlu głównym składnikiem bilansującym jest awokado, które ma IG 10 i jest naprawde znakomitym sprzymierzeńcem w insulinooporności, a koktajlom nadaje znakomitej aksamitnej konsystencji. 

Zobaczmy jednak co się stanie z indeksem glikemicznym i ładunkiem, gdy nieco zmienimy ten przepis:

  • gdy dodamy całe awokado (140g) uzyskamy : IG=41 ŁG=19
  • gdy dodamy pół banana (60g) uzyskamy : IG=39 ŁG=12
  • gdy dodamy całe awokado (140g) i pół banana: IG=36,5 ŁG=12,5
  • a gdy całkowicie pominiemy awokado: IG=45 ŁG=19


Jak widać pominięcie awokado spowoduje, że indeks glikemiczny wzrośnie aż o 4 punkty. Warto też dodawać jako składnik "rozwadniający" mleko roślinne (większość napojów roślinnych ma IG ok. 30), ponieważ one również nieco równoważą całość posiłku. 

Więcej takich przykładów oraz konkretnych przepisów z wyliczonymi kaloriami, makroskładnikami oraz indeksem i ładunkiem glikemicznym znajdziesz w naszym ebooku Insulinooporność, koktajle wspierające terapię insulinooporności o niskim indeksie glikemicznym




Co jeszcze możemy dodać do koktajlu (posiłku), by zrównoważyć indeks i ładunek glikemiczny?


Zacznijmy od tego, że nie musimy od razu zmieniać wszystkiego o 180 stopni, czasem wystarczy zacząć od naprawdę małych zmian! 

  • Spośród produktów zbożowych należy wybierać produkty pełnoziarniste

  • Unikajmy źródeł cukrów prostych, czyli przede wszystkim: cukru, słodyczy, miodu, soków i napojów owocowych. 

  • Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, ewentualnie gotowane al dente, najlepiej na parze. 

  • Znaczenie ma także stopień dojrzałości. Na przykład dojrzały banan ma IG 52, niedojrzały natomiast IG 30, to znacząca różnica! 

Produkty, które warto dodwać do koktajli, by zmniejszyć indeks glikemiczny:




3 komentarze:

  1. Warto też dodawać jako składnik "rozwadniający" mleko roślinne (większość napojów roślinnych ma IG ok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety zmagam się z tym choróbskiem :(

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...