Poporcjowane składniki, które wrzucamy prosto do blendera - oszczędność czasu, a często nawet i pieniędzy!
Co z tymi mrożonkami?
Dlaczego mrożone warzywa i owoce mogą być nawet cenniejsze niż świeże?
Co i jak przygotować do mrożenia?
Odpowiednie przygotowanie składników do mrożenia to klucz do sukcesu! Co zatem zrobić, by przygotowane porcje zachowały jak najwięcej wartości?
- Przebierz owoce/warzywa, które chcesz zamrozić. Nie mogą pojawić się np. nadgniłe, obite, zaczynające pleśnieć.
- Dokładnie umyj produkty, jeśli jest to niezbędne to usuń pestki, szypułki, obierz gniazda nasienne.
- Przed mrożeniem dokładnie osusz np. ręcznikiem papierowym.
- Owoce możesz skropić cytryną (kwas askorbinowy sprawi, że zachowają one naturalny kolor - nie będą brązowieć).
- Niektóre warzywa wymagają blanszowania: zanurz we wrzątku na ok. 1 min, następnie schłodź gwałtownie w wodzie z lodem.
- Przygotowane produkty można najpierw zamrozić na tackach - rozmieść je równomiernie, wtedy szybko zamarzną, następnie można je powrzucać już do woreczków gdzie grupujemy konkretne porcje na koktajl.
- Mrozić można również mleko roślinne w pojemnikach na lód i po zamrożeniu również dorzucić je do naszych porcji.
- Zieleninę, czyli np. sałaty, szpinak, chwasty mrozimy również w postaci kostek w pojemnikach na lód. Przed miksujemy je z niewielką ilością wody i taką "papkę" właśnie mrozimy w kostki.
Przechowywanie zieleniny, czyli jak nie marnować resztek sałat i liści
- Większość mrożonek można przechowywać maksymalnie do 12 miesięcy. Są jednak wyjątki. My zalecamy przechowywanie nie dłużej jak 3 miesiące, a niektóre produkty warto zużyć nawet w ciągu kilku dni.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat mrożenia porcji koniecznie obejrzyj live, w którym Agata opowiadała o szczegółach i pokazywała na żywo jak przygotowuje właśnie takie porcje:
Dla kogo taka metoda?
Mrożone porcje już na konkretny koktajl to fajna opcja dla:
- zabieganych i nie mających czasu na przygotowanie posiłku przed spożyciem;
- dla szukających wymówek, żeby nie odżywiać się zdrowo na co dzień;
- dla lubiących zaplanować posiłki na dłużej by oszczędzić czas i pieniądze;
- dla osób, które nie lubią marnować żywności (często nie wiem co robić z resztkami, a zamrożenie ich na później to świetna opcja!);
- dla leniuszków, którzy chcą ułatwić sobie życie (też nimi bywamy 😉).
Oto prosta organizacja, wyciągasz, miksujesz i gotowe.
Skąd brać pomysły na kompozycje? Z naszych książek, ebooków, bloga, social media. Korzystajcie do woli. Smacznego!
Z takich porcji również możesz wykonać pyszne lody!
Świetny blog, Twoje przepisy są super
OdpowiedzUsuńkorzystaj i miksuj na zdrowie!
Usuń