Przechowywanie zieleniny, czyli jak nie marnować resztek sałat i liści

Jak przygotować liście i sałaty do przechowywania, nie marnuj tylko wykorzystaj - super TIP!

Truskawki, borówki, ananas, brokuł, kalafior, szpinak i wiele innych składników poddajemy mrożeniu, więc jeśli mamy ich nadmiar to jest to idealny sposób na to, by nie marnować jedzenia. A co zrobić z nadmiarem sałaty/liści/natki? Jak przygotować takie produkty do przechowywania i wykorzystać później w koktajlu. Przedstawimy w tym artykule krok po kroku jak zamrozić zieleninę. Zastosuj się do tych zasad a już nigdy nie wyrzucisz nadmiaru sałaty (i nie tylko!) :)

Dlaczego w ogóle warto miksować zieleninę?


O tym, że rośliny są zielone, decyduje chlorofil, który doskonale oczyszcza, wpływa na układ trawienny oraz stymuluje pracę wątroby. Ponadto spożywanie zieleniny ma wpływ na poprawę wzroku i w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu. Jeżeli masz dużo nauki lub potrzebujesz skoncentrować się podczas pracy, włącz zieleninę do swojej diety, ponieważ doskonale stymuluje ona pracę mózgu. Zielone warzywa i owoce cechują się dodatkowo dużą zawartością kwasu foliowego, polecanego dla kobiet planujących macierzyństwo, ze względu na ograniczanie ryzyka wystąpienia wad rozwojowych u dziecka. Dodatkową zaletą zielonych warzyw i owoców jest zawartość witamin, takich jak A, E, K lub C, które pozytywnie wpływają na działanie poszczególnych organów.

Jak zrobić mrożone zielone kostki?

Przedstawimy to na przykładzie młodych liści pokrzywy, które dostępne są głównie tylko w maju i czerwcu. Jednakże mrozić możemy każdą inną zieleninę! Obieramy materiał, który chcemy poddać mrożeniu z twardszych łodyg i płuczemy. Następnie umieszczamy w blenderze:



Do zieleniny dodajemy minimalną ilość wody. Lepiej dodać mniej jak więcej. Włączamy blender i sprawdzamy, czy ta ilość wody jest wystarczająca do tego, by materiał zmiksował się na zieloną papkę, jeśli nie to oczywiście dolewamy trochę wody:


Zmiksowany materiał przelewamy do pojemników na lód, mogą to być zarówno plastikowe jak i silikonowe formy:


Tak przygotowane foremki wkładamy do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie kostki wyjmujemy z foremek i przesypujemy do woreczków np. strunowych i w ten sposób możemy dalej przechowywać w zamrażalniku. Kostki w ramach potrzeby zużywamy do koktajli, zazwyczaj dajemy 2-4 kostek na jeden koktajl. Wpłyną one również na poprawę konsystencji i sprawią, że koktajl przy miksowaniu nie "zagrzeje się".



Zobacz jak Maciek przygotowuje pokrzywę do przechowywania:



Lawendowe szaleństwo, koktajle, kostki lodu, co jeszcze zrobisz z lawendy?

WARZYWNE koktajle to ZDROWE KOKTAJLE niskofruktozowe, skomponowane z warzyw. Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...