Mrożone porcje na koktajl - idealna opcja dla zabieganych!

 Poporcjowane składniki, które wrzucamy prosto do blendera - oszczędność czasu, a często nawet i pieniędzy!


Co z tymi mrożonkami?


Mrożonki to temat dość kontrowersyjny. Wiele osób jest przekonanych, że są nie wartościowe i nie warto ich włączać do jadłospisu. Oczywiście już nie raz pisaliśmy o tym, że to nieprawda! Mrożonki to owoce i warzywa zebrane w pełni sezonu, czyli wtedy gdy mają najwięcej wartości odżywczych. Zwłaszcza więc zimą (ale nie tylko), gdy potrzebujemy witamin i minerałów, by wspierać nasze układy odpornościowe warto je spożywać w różnych formach. Jedną z nich jest oczywiście miksowanie koktajlów!

Dlaczego mrożone warzywa i owoce mogą być nawet cenniejsze niż świeże?



Co i jak przygotować do mrożenia?


Odpowiednie przygotowanie składników do mrożenia to klucz do sukcesu! Co zatem zrobić, by przygotowane porcje zachowały jak najwięcej wartości?

  • Przebierz owoce/warzywa, które chcesz zamrozić. Nie mogą pojawić się np. nadgniłe, obite, zaczynające pleśnieć.

  • Dokładnie umyj produkty, jeśli jest to niezbędne to usuń pestki, szypułki, obierz gniazda nasienne.

  • Przed mrożeniem dokładnie osusz np. ręcznikiem papierowym.

  • Owoce możesz skropić cytryną (kwas askorbinowy sprawi, że zachowają one naturalny kolor - nie będą brązowieć).

  • Niektóre warzywa wymagają blanszowania: zanurz we wrzątku na ok. 1 min, następnie schłodź gwałtownie w wodzie z lodem.

  • Przygotowane produkty można najpierw zamrozić na tackach - rozmieść je równomiernie, wtedy szybko zamarzną, następnie można je powrzucać już do woreczków gdzie grupujemy konkretne porcje na koktajl. 

  • Mrozić można również mleko roślinne w pojemnikach na lód i po zamrożeniu również dorzucić je do naszych porcji.

  • Zieleninę, czyli np. sałaty, szpinak, chwasty mrozimy również w postaci kostek w pojemnikach na lód. Przed miksujemy je z niewielką ilością wody i taką "papkę" właśnie mrozimy w kostki.

Przechowywanie zieleniny, czyli jak nie marnować resztek sałat i liści


  • Większość mrożonek można przechowywać maksymalnie do 12 miesięcy. Są jednak wyjątki. My zalecamy przechowywanie nie dłużej jak 3 miesiące, a niektóre produkty warto zużyć nawet w ciągu kilku dni.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat mrożenia porcji koniecznie obejrzyj live, w którym Agata opowiadała o szczegółach i pokazywała na żywo jak przygotowuje właśnie takie porcje:





Dla kogo taka metoda?


Mrożone porcje już na konkretny koktajl to fajna opcja dla:

- zabieganych i nie mających czasu na przygotowanie posiłku przed spożyciem;
- dla szukających wymówek, żeby nie odżywiać się zdrowo na co dzień;
- dla lubiących zaplanować posiłki na dłużej by oszczędzić czas i pieniądze;
- dla osób, które nie lubią marnować żywności (często nie wiem co robić z resztkami, a zamrożenie ich na później to świetna opcja!);
- dla leniuszków, którzy chcą ułatwić sobie życie (też nimi bywamy 😉).

Oto prosta organizacja, wyciągasz, miksujesz i gotowe. 

Skąd brać pomysły na kompozycje? Z naszych książek, ebooków, bloga, social media. Korzystajcie do woli. Smacznego! 


Z takich porcji również możesz wykonać pyszne lody!


ZDROWE LODY BEZ CUKRU, JAJEK I MLEKA

30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZAMROŹ i ZMIKSUJ
oraz
30 przepisów na LODY z koktajli według metody ZMIKSUJ I ZAMROŹ


2 komentarze:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...