Czy wiesz, że jaglanka ma mnóstwo wartości odżywczych, upiększających, a nawet leczniczych?
Kasza jaglana, jaglanka, proso to idealny składnik koktajli, pasuje zarówno w kompozycjach na słodko, jak i wytrawnie. Łatwo się mieli i nabiera gęstej, kremowej konsystencji, tworząc z koktajlu budyń lub przy większej ilości płynu pożywny, pełnowartościowy posiłek.
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, zawiera znaczną ilość łatwo przyswajalnego białka, mało skrobi i wiele witamin. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witamin z grupy B, a zwłaszcza B1, B2 i B6, oraz bogactwem żelaza i miedzi. Zawiera lecytynę, poprawiającą pamięć i koncentrację, ma też właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a także odchudzające.
Wydaje Ci się, że zimą jest mało opcji do wyboru do miksowania koktajli? BŁĄD! To naprawdę okres, w którym możemy miksować odżywcze koktajle, które wesprą nasz organizm w tym bardzo wymagającym czasie np. walce z infekcjami. Zobacz nasz ebook: ZIMOWE KOKTAJLE i sam się przekonaj, że warto miksować ZIMOWE KOKTAJLE
Jakie jeszcze właściwości ma proso?
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.Nadmiar kwasów żołądkowych skutecznie neutralizuje właśnie jaglanka, wspomaga trawienie, a przy tym nie wychładza organizmu. Jest pożywieniem mocno ogrzewającym, na jesienne i zimowe śniadaniowe koktajle nadaje się więc idealnie, gdyż rozgrzeje nas przed wyjściem na zimne powietrze, doda energii i zapewni pyszne oraz zdrowe rozpoczęcie dnia. Natomiast w okresie wiosny i zimy rozgrzewa tkanki, a może być spożywana na zimno. Zneutralizuje też zakwaszające właściwości kawy w koktajlach kawowych.
Właściwości lecznicze i zdrowotne kaszy oddziałują nie tylko wewnątrz organizmu, ale widać je także na zewnątrz. Jaglanka zawiera bowiem krzem, a ten odgrywa ważną rolę nie tylko w procesie mineralizacji kości, lecz także wpływa korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci. W składzie ma też witaminę E, znaną jako witamina młodości, która opóźnia procesy starzenia się skóry. Dodatek kaszy jaglanej do koktajli sprawia więc, że pielęgnujemy swoje ciało nie tylko od środka.
A co jeśli nie lubisz kaszy?
Jeśli nie lubisz smaku kaszy jaglanej w koktajlu, to żaden problem, wystarczy zmiksować ją z ulubionymi składnikami i smakami: na słodko, kwaśno, ostro, słono... Każdy smak pasuje do kaszy jaglanej i z każdym się ona dobrze komponuje. Zmiksuj koktajl z kaszą jaglaną, a zobaczysz, jaka jest przepyszna i jak idealnie zagęszcza oraz wzbogaca koktajl. Jeśli naprawdę się boisz dodatku kaszy w koktajlu, spróbuj na początek miksować tylko jedną łyżkę. Nie sposób jej wtedy odróżnić w smaku, a przyniesie wiele korzyści zdrowotnych, sprawdź!Pamiętaj że tylko dobry, porządny i mocny blender zmiksuje kaszę jaglaną do idealnie kremowej i jedwabistej konsystencji bez grudek i wyczuwalnego smaku ziarna.
Czy wiesz, że kasza jaglana idealnie nadaje się też do wyrobu domowego mleka roślinnego? Ze szklanki kaszy i wody uzyskamy litr pysznego mleka jaglanego.
Koktajle z jaglanką jako posiłek typu fast food?
Co zrobić, aby zmiksować natychmiast koktajl z kaszą, nie bawić się w jej gotowanie i studzenie?Użyj kaszy z dnia poprzedniego albo resztki z obiadu lub gotuj ją w większej ilości i przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Kiedy najdzie Cię ochota na koktajl, wyjmij owoce, warzywa i kaszę i zmiksuj raz-dwa, używając jej prosto z lodówki. Nie mogło być prościej i szybciej, prawdziwy zdrowy fast food.
Nasze propozycje na pyszne miksy z kaszą jaglaną
Używaj wcześniej ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej.Umyj i obierz podane składniki owocowo-warzywne, zmiksuj całość do jednolitej konsystencji koktajlu i pij na zdrowie.
BANANOWA JAGLANKA
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- dojrzały banan,
- szczypta kardamonu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szklanka mleka sojowego waniliowego.
KOKTAJL CZEKOLADOWY BUDYŃ
Składniki:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/2 awokado,
- 2 łyżki sproszkowanych lub łuskanych ziaren kakaowca,
- 1 łyżka mączki świętojańskiej (karobu),
- 3 suszone, namoczone (lub świeże) daktyle,
- 1/3 szklanki mleka migdałowego.
JAGLANKOWA PINAKOLADA
Składniki:
- 1/2 świeżego, dojrzałego ananasa,
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- szklanka mleka kokosowego,
- opcjonalnie: łyżka miodu.
Uwielbiam wszystko z kaszą jaglaną - to też muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną, ale czuję się po niej senna i ospała. Dlatego raczej jej unikam.
OdpowiedzUsuńMleko midgalowe, kokosowe...Czy chodzi dokladnie o dostepne NAPOJE MLECZNE???
OdpowiedzUsuńCzy zrobione samodzielnie?
Zawsze najlepiej zrobić samodzielnie, ale takie kupne z dobrym składem też ok :)
UsuńO mleka roślinne, żeby nie było niedomówień.
Usuń