Poranna owsianka w formie koktajlu

Nie masz rano czasu? Sprawdź, jak szybko i łatwo przygotować poranne koktajle śniadaniowe.


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie omijaj go. Poranne doładowanie baterii pożywnym koktajlem dodaje energii i rozbudza metabolizm, a to sprawia, że spalamy kalorie już od rana i tłuszcz się nie odkłada.


Chcesz wiedzieć więcej na temat jesiennego miksowania koktajli? Już dostępna prawdziwa encyklopedia wiedzy na temat jesiennych koktajli - ebook Jesienne Koktajle! Zobacz, czego się z niej dowiesz:


Dlaczego poranna owsianka w formie koktajlu?

Koktajl to idealne rozwiązanie, gdy nie masz czasu, a chcesz jeść zdrowo. Możesz go wypić w dogodnych warunkach, nawet w biegu, podczas drogi do pracy lub szkoły. Forma koktajlu pozwala dodatkowo na oszczędność czasu, jego przygotowanie zajmuje bowiem kilka minut, zwłaszcza gdy składniki przygotujesz sobie poprzedniego dnia. Dla super zabieganych polecamy też opcję ekspresową, wówczas miksujemy wszystko wieczorem, wstawiamy do lodówki w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku, a rano tylko wyjmujemy i jemy lub zabieramy ze sobą. Nawet sportowcy doceniają takie ekspresowe posiłki koktajlowe.

 

Zastanawiasz się, czy możesz zmiksować koktajl jednego dnia a drugiego wziąć go do pracy czy szkoły oraz w co go zapakować, aby ten transport przetrwał?


http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/09/zielone-koktajle-na-wynos-czyli-jak-je.html

 

Co zamiast płatków owsianych?

Owsianka to tylko przykład. Miksuj, co lubisz. Mogą to być oczywiście płatki owsiane, ale także będzie pysznie i zdrowo, gdy użyjesz płatków jaglanych, gryczanych, quinoa, orkiszowych, żytnich, pszennych itp. Możesz też zamiast płatków użyć otrębów. Otręby to otoczka ziaren zbóż, pełna witamin i mikroelementów, bogata zwłaszcza w błonnik. Nie ograniczaj się jedynie do płatków, pyszne śniadaniowe koktajle zmiksujesz, używając także cennych w profilaktyce nowotworowej kasz. Polecamy zwłaszcza jaglaną, bezglutenową kaszę, którą idealnie współgra smakiem z każdym praktycznie połączeniem owocowo-warzywnym, lub komosę ryżową (kasza quinoa -  bogata w białko kasza coraz bardziej popularna w Polsce). 
Do porannego koktajlu nie musisz gotować specjalnie kaszy, możesz użyć pozostałej z obiadu, lub ugotować więcej i przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Doskonała zarówno na słodko, jak i wytrawnie, na zimno oraz ciepło jest także kasza gryczana niepalona. Próbowałeś kiedyś gryczanki? To zblendowane namoczone, surowe ziarna kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem owoców czy mleka roślinnego. Przepyszna i zdrowa opcja śniadaniowa.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2015/11/jak-zrobic-samodzielnie-w-prosty-szybki.html



Propozycje pysznych koktajli śniadaniowych

Umyj składniki koktajli, zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji koktajlu i śniadanie gotowe. Szybko, prosto i zdrowo.
Używaj wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej lub namoczonej na przynajmniej kilka godzin kaszy gryczanej niepalonej. Płatki możesz użyć bezpośrednio lub także wcześniej namoczyć.
 
PORANNA SZARLOTKA
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 jabłka,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szklanka mleka roślinnego.

EKSPRESOWA JAGLANKA
Składniki:
- 2 łyżki płatków jaglanych,
- 1 dojrzały banan,
- szklanka waniliowego mleka roślinnego lub szklanka mleka roślinnego i szczypta wanilii.

CZEKOLADOWY KOKTAJL ŚNIADANIOWY
Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub quinoa,
- szklanka mleka roślinnego waniliowego,
- 1 dojrzały banan,
- 2 łyżki kruszonych lub sproszkowanych ziaren kakaowca, ewentualnie karobu (mączki chleba świętojańskiego, idealnego odpowiednika kakao np. dla alergików),
- 1 łyżka miodu.

 
ŚLIWKOWA GRYCZANKA
Składniki:
- 1/2 szklanki namoczonej wcześniej kaszy gryczanej niepalonej,
- 8 suszonych lub w sezonie świeżych śliwek,
- 2 łyżeczki nasion szałwii hiszpańskiej chia lub zmielonego siemienia lnianego,
- szklanka mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka miodu

9 komentarzy:

  1. Śliwkowa gryczanka jest przepyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. PŁATKI JAGLANE / OWSIANE MAJA BYC SUROWE CZY PODGOTOWANE ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My miksujemy na surowo, czasem namoczone wcześniej, ale jeśli wolisz lub jesz tylko ugotowane to je ugotuj :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki warto namoczyć wcześniej, najlepiej przez noc. W ten sposób pozbawiamy je fityn utrudniających przyswajanie witamin. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego w wiekszosci diet, przepisow jest mleko roslinne a nie krowie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponieważ krowie mleko i w ogóle nabiał krowi jest dla ludzi niezdrowy.

    OdpowiedzUsuń

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...