Składniki:
1 banan
1 garść roszponki
1 szklanka sok z czerwonych pomarańczy Sycylijskich
3 łyżeczki sproszkowanych jagód acai
1 łyżeczka sproszkowanego ostropestu plamistego
Zmiksuj do uzyskania odpowiadającej Ci konsystencji.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina wykorzystywana m.in. w leczeniu wątroby i woreczka żółciowego. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.
Na jego bazie są produkowane popularne leki na regeneracje wątroby. Jednak skuteczność nie przetwarzanych przemysłowo nasion ocenia się znacznie wyżej. Jest to produkt bioekologiczny posiadający szczególnie wysoką wartość biologiczną i leczniczą. Wytwarzany jest z roślin uprawianych w gospodarstwach, w których nie używa się żadnych nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin, dzięki czemu wyrób nie zawiera jakichkolwiek sztucznych substancji tj: konserwanty, barwniki czy aromaty.
Leczenie ostropestem na tle różnych dolegliwości:
- Ból wątroby.
- Marskości wątroby.
- Kolka żółciowa i kamica
- Wzdęcia i wodobrzusze
- Toksyny
Jagoda acai jest owocem palmy występującej w Puszczy Amazońskiej. Wyglądem przypomina duże borówki, ale jej skład i wartości odżywcze są nieporównywalne z niczym, zawiera tak wiele składników odżywczych, witamin, enzymów i minerałów, że żadna inna znana roślina nie jest w stanie jej dorównać. Przynajmniej na to wskazują dzisiejsze badania.
Jagoda Acai została wskazana przez dr. Nicholasa Perricone z Uniwersytetu Michigan w jego bestsellerze „The Perricone Promise” na pierwszym miejscu wśród wszystkich najlepszych i najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia produktów spożywczych.
Jagodę Acai, ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości możemy nazwać bez przesady owocowym panaceum.
Jakie składniki zawierają jagody acai ?Trudno byłoby je wszystkie wymienić, ale z najważniejszych dla nas witamin i minerałów znajdziemy:
- witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3
- witaminy z grupy przeciwutleniaczy tj. witaminę C i witaminę E
- minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk
Taki miks wszystkiego ze wszystkim wygląda smakowicie, jednak jak ze smakiem? Da się to normalnie wypić? Czy jednak tylko dla bardziej niewrażliwych osób?
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie to jest przepyszne, tu akurat dominuje smak jagodowo-pomarańczowy :)
Usuńkolor ma boski, smak też pewnie pyszny!
OdpowiedzUsuńdokładnie, smak obłędnie pyszny, taki letni już trochę
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy zdrowe koktajle, które dodatkowo zachęcają smakiem i wyglądem :) Miksujcie kochani na zdrowie <3
UsuńPewnie jest pyszny ! Doskonale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki, jest pyszny i zdrowy, wątroba będzie wdzięczna za takie drinki :)
UsuńI tak też smakuje, w lecie warto uzupełnić go w świeże owoce jagodowe, pycha!
OdpowiedzUsuńjej! ale kolor i jakie składniki!
OdpowiedzUsuńtak, to na pewno zdrowa miksturka :)
Właściwości super żywności spowodowały, że w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Pamiętajcie o niej i dodawajcie do zielonych koktajli, to takie proste :)
UsuńCzy jagody acai sa niezbedne tu czy mozna je pominac ? ;)
OdpowiedzUsuńPaulina w każdym koktajlu możesz pominąć praktycznie każdy składnik, będzie to wtedy po prostu inny koktajl, czasem mniej lub bardziej się różniący smakiem lub właściwościami, miksujcie to co lubicie i macie w kuchni, podajemy propozycje i inspiracje z dodatkiem super żywności, bo wtedy jedna szklanka koktajlu ma bardzo bardzo dużo cennych dla organizmu składników i wzmacnia i odżywia nasze ciała z każdym łykiem, miksujcie na zdrowie!
Usuń