Koktajl hamujący starzenie z amarantusem i mlekiem quinoa
2 banany
1 łyżka karobu
1 szklanka mleka z komosy ryżowej (quinoa)
1/2 szklanki poppingu z amarantusa
szczypta cynamonu
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Współcześnie AMARANTUS coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi:
- zawiera łatwo trawioną i przyswajalną skrobię,
- jest bogaty w dobrze przyswajalne białko,
- bogaty w żelazo (ma go 5-ciokrotnie więcej niż szpinak lub pszenica) i wapń,
- stanowi doskonałe źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- zawiera antyoksydanty przeciwdziałające chorobom,
- nie zawiera glutenu,
- ma podobną ilość witamin z grupy B oraz witamin C, A i E co inne zboża, ale zawiera więcej składników tłuszczowych niż pszenica, jęczmień, żyto czy owies – szczególnie cenne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób serca i hamują rozwój miażdżycy,
- jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku, potasu i magnezu.
- zaraz po oliwie z oliwek jest najważniejszym źródłem skwalenu, związku opóźniającego procesy starzenia
Zapachniało świętami, przepis na domową przyprawę piernikową
Chcesz mieć przepis pod ręką np. na lodówce?
samo zdrowie, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJustyno jest pyszny ;) Koniecznie spróbuj, polecamy!
UsuńUwielbiam koktajle. Dziękuję za dołączenie do akcji:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączyliśmy do akcji, również pozdrawiamy
Usuń