środa, 21 października 2015

siemię + woda + sól + kakao + orzechy

Mus kakaowo-orzechowy - lekki, puszysty i zdrowy deser




Składniki:

trochę więcej niż 1/3 szklanki siemienia lnianego
3 szklanki wody

odrobinka soli
(opcjonalnie) odrobinka sody
3-5 łyżeczek ksylitolu (lub innego słodzidła)
3 łyżeczki kakao
2-3 garści orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)



DZIEŃ WCZEŚNIEJ:
1. Siemię lniane wypłukać i przesypać do garnka.
2. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 30 min.
3. Po upływie czasu OD RAZU przecedzić starając się wydobyć jak najwięcej glutka.
4. Odstawić do przestygnięcia, wstawić na noc do lodówki.

5. Jeśli używamy ksylitolu- zmielić go w młynku do kawy na puder. Orzechy rozdrobnić młotkiem lub w malakserze.
6. Przełożyć glutka do pojemnika i ubić na sztywną pianę. U mnie trwało to niecałe 10 min.
7. Ciągle ubijając dodać słodzidło, szczyptę soli i ew. sodę.
8. Chwilę jeszcze miksować po czym dodać orzechy i kakao- wymieszać łyżką.
9. Przełożyć do salaterek i wstawić na 1 godz. do lodówki

Mus trzyma formę w lodówce po paru godzinach, nie rzadzieje, wręcz jest jeszcze bardziej puszysty



więcej na: https://www.facebook.com/healthomania



 Czy wiesz, dlaczego moczone orzechy i nasiona są zdrowsze i przynoszą więcej korzyści zdrowotnych?


Masz chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/2016/04/zmiksuj-zdrowy-koktajl-czekoladowy-bez.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nasze książki w sprzedaży z rabatem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...