Kawowe koktajle to uzależniające kompozycje, a Ty uzależniłeś się już?
Składniki:
1 zmrożony banan
125 ml mleka ryżowego waniliowego lub migdałowego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka migdałów – mielonych lub w płatkach
100 ml kawy (espresso)
2 suszone daktyle bez pestek
1 płaska łyżeczka karobu
1 płaska łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju migdałowego lub innego o neutralnym smaku i zapachu
Najlepsza PUMPKIN SPICE LATTE, zdrowa wersja kawy dyniowej
Sprawdź jak łatwo i szybko zrobić pyszną kawę ze Starbucksa
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością (czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom. Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone (9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz