Gęste, zdrowe, ciepłe kakao bez użycia kupnej czekolady!
Składniki:
kubek mleka roślinnego
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy inki
1-2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka mąki ryżowej lub tapioki
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1. W garnuszki podgrzać mleko.
2. Wsypać kakao, inkę, ksylitol, sól i mąkę. Wymieszać.
3. Zagotować i kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia.
więcej na: https://www.facebook.com/healthomania
Olej kokosowy - największe ZALETY:
- korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego, m.in. redukując poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko miażdżycy
- przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów
- jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia
- pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną
Należy zwrócić uwagę, że fakt iż olej ten zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych okazał się nie być jego wadą a zaletą, ponieważ są to w większości średnio-łańcuchowe trójglicerydy (MCT). A kwasu laurynowego, występującego też w mleku matki, w oleju kokosowym jest ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Jest on bardzo dobrze wchłaniany przez organizm, charakteryzuje się zdolnością do szybkiego uwalniania energii, a także korzystnie wpływu na przyswajanie wapnia.
Ale to nie wszystkie zalety kwasu laurynowego. Badania wykazały działanie antybakteryjne. Okazuje się również, że przyczynia się do wzrostu zawartości „dobrego” cholesterolu w organizmie (HDL), efektem czego jest obniżenie ryzyka miażdżycy.
więcej poczytasz w zakładce:
SUPER ŻYWNOŚĆ
Dobrze wygląda jutro wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam olej kokosowy - więc to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam olej kokosowy - więc to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Daj znać jak smakowało!
Usuń