Gęste, zdrowe, ciepłe kakao bez użycia kupnej czekolady!
Składniki:
kubek mleka roślinnego
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki kawy inki
1-2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka mąki ryżowej lub tapioki
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1. W garnuszki podgrzać mleko.
2. Wsypać kakao, inkę, ksylitol, sól i mąkę. Wymieszać.
3. Zagotować i kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia.
więcej na: https://www.facebook.com/healthomania
Olej kokosowy - największe ZALETY:
- przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów
- jest także bogatym źródłem trójglicerydów, które podawane chorym na Alzheimera powodowały poprawę ich stanu zdrowia
- pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną
Należy zwrócić uwagę, że fakt iż olej ten zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych okazał się nie być jego wadą a zaletą, ponieważ są to w większości średnio-łańcuchowe trójglicerydy (MCT). A kwasu laurynowego, występującego też w mleku matki, w oleju kokosowym jest ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Jest on bardzo dobrze wchłaniany przez organizm, charakteryzuje się zdolnością do szybkiego uwalniania energii, a także korzystnie wpływu na przyswajanie wapnia.

więcej poczytasz w zakładce:
SUPER ŻYWNOŚĆ
Masz
chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy
zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.

Masz
chęć na czekoladę lub coś słodkiego? Aby wypić zdrowy szejk czekoladowy
zmiksuj zdrowe składniki, nie używaj białego cukru czy czekolady.


Dobrze wygląda jutro wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam olej kokosowy - więc to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam olej kokosowy - więc to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Daj znać jak smakowało!
Usuń