Deser z nasionami chia może być naprawdę wyjątkowym rarytasem
Składniki:
warstwa dolna:
jabłko
brzoskwinia
Zmiksuj i ozdób naczynie plasterkami świeżej figi
warstwa górna:
1-1,5 łyżki nasion chia
1/2 szklanki mleka migdałowego
Wymieszaj nasiona w mleku i odczekaj kilka godzin aż się zżelują.
Nakładaj delikatnie jedna warstwa na drugiej, posyp jagodami goji i ozdób świeżymi figami.
więcej u Ani Klimek na: https://instagram.com/p/8Aa6VmDgx9m.com/p/8Aa6VmDgx9
NASIONA CHIA czyli nasiona szałwi hiszpańskiej idealnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI.
Przede wszystkim są tzw. super żywnością
(czyli charakteryzujące się dużą zawartością cennych dla organizmu
składników) oraz zwiększają gęstość i nadają konsystencję koktajlom.
Dzięki swojej właściwości absorpcji płynów, odpowiednio wcześniej
namoczone i dodane do koktajlu uwalniają wodę stopniowo w organizmie
przedłużając poziom i stopień nawilżenia.
Smak nasion CHIA jest
w sumie żaden, smakują tym płynem, którym zostały wcześniej namoczone
(9-cio krotnie zwiększają bowiem swoją objętość w płynie w ciągu
kilkunastu-kilkudziesięciu minut). Jeśli namoczysz je więc w wodzie, nie
będą miały smaku, jedynie galaretowata konsystencję, jeśli w soku
owocowym smakować będą owocowo, a jeśli np. w mleku roślinnym to tymże
mlekiem, proste. Nasiona szałwii hiszpańskiej nie zmieniają więc smaku
zielonych koktajli, jeśli dodasz je bez namaczania to po kilkunastu
minutach wchłoną płyn koktajlu i go mocno zagęszczą.
W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza
Szukasz więcej inspiracji?
KSIĄŻKI naszego autorstwa kupisz w każdej dobrze zaopatrzonej księgarni
Zobacz też Bezpośrednio w Wydawnictwie
z kodem: zielonekoktajle 35% rabatu od ceny okładkowej,
kliknij TUTAJ
"Zielone koktajle dla MAM i dla DZIECI. 365 przepisów" gdzie kupić?
"Zielone koktajle. 365 przepisów" gdzie kupić?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz