ŻURAWINA zarówno świeżą jak i suszona czy mrożona idealnie nadaje się do koktajli
Żurawina zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Wszystko to dzięki bardzo silnym przeciwutleniaczom, poliantocyjanidom więc świetnie nadają się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI, zwłaszcza tych o działaniu prozdrowotnym.
Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów.
Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina.
- Infekcje dróg moczowych. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E. coli, która wywołuje stany zapalne tych miejsc, a przy tym osłania drogi moczowe, by E. cola nie osadzała się na nich. Owoc pomaga także osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca. Żurawina jest zalecana osobom szczególnie narażonym na infekcje dróg moczowych, np. po udarze lub cierpiącym na zaburzenia neurologiczne.
- Choroby dziąseł. Owoce żurawiny w znaczącym stopniu przeciwdziałają rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki.
- Wrzody żołądka. Podobnie jak w przypadku dróg moczowych, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii.
- Choroby serca. Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale także dzięki blokowaniu utleniania się cholesterolu, nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych oraz powstanie zakrzepów. Działanie żurawiny rozszerza także naczynia krwionośne, co sprawia, że zdrowa dieta dla osób zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów powinna zawierać ich jak najwięcej.
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto. <kliknij na obrazek>
ZALETY spożywania żurawiny:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę
- leczy wrzody żołądka
- chroni przed infekcjami dróg moczowych
- wspomaga serce
- wspomaga walkę z anemią
- zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów
- ma działanie antybakteryjne
- oraz przeciwgrzybiczne
- stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy
- owoce żurawiny pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL
- oczyszczają organizm z toksyn
- mają działanie odchudzające
- zmniejszają ryzyko chorób serca
- przeciwdziałają rozwojowi bakterii
- wspomagają przy chorobach neurologicznych
- osłaniają drogi moczowe
- pomagają w leczeniu zapalenia pęcherza
- przynosi ulgę kobietom w okresie menopauzy
- obniża ryzyko zawałów serca
- zapobiegają niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc
- reguluje przemianę materii
- posiada właściwości odtruwające
- regularne spożywanie dodaje energii
foto tytułowe: pixabay.com
Koktajle Diuretyczne to zestaw przepisów zawierających naturalne składniki ułatwiające wydalanie nadmiaru wody z organizmu. Jeśli masz problemy z puchnięciem lub wahaniem wagi w krótkim okresie czasu, to ten ebook jest właśnie dla Ciebie!
Ebook w formacie pdf, który otworzysz na każdym urządzeniu, komputerze, tablecie, telefonie lub wydrukujesz.
PRZYKŁADOWE KOKTAJLE DO KTÓRYCH MOŻESZ UŻYĆ ŻURAWINY: ale tak naprawdę każdy koktajl możesz wzbogacić w żurawinę :) najbardziej pasuje do tych słodkich, aby przełamać słodycz kwaśnym smakiem (aby poznać przepis i wykonanie kliknij na zdjęcie):
Tyle pozytywnych zalet tkwi w żurawinie, to nasz ulubiony dodatek do herbaty zaraz obok miodu :)
OdpowiedzUsuń