Niby taka prosta rzecz w składzie - szklanka wody - a tyle pytań: jaka, po co, dlaczego? Sprawdź odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Woda to podstawa regularnego nawadniania organizmu. Każdy koktajl zapewnia dodatkowe nawodnienie, bo nawet jeśli nie ma w składzie płynu (wody, wody kokosowej, soku, mleka roślinnego, herbaty czy naparu), to zawiera bogate w wodę świeże owoce i warzywa. Do koktajli dodajemy wodę nie tylko w czystej postaci, ale także jako komponent innych płynów, powodujących rozcieńczenie i lepsze miksowanie oraz znaczną poprawę walorów smakowych i odżywczych - jak woda kokosowa, sok z brzozy, soki ze świeżo wyciśniętych owoców, soki warzywne, mleka roślinne, herbaty czy napary.
Jak ważne jest nawodnienie każdy wie, jednak podczas upału lub wysiłku fizycznego trzeba zwracać szczególną uwagę, aby nie zabrakło nam elektrolitów.
W jaki celu dodajemy wodę do koktajli?
W składnikach koktajli często wymieniamy wodę, która ma za zadanie rozcieńczyć koktajl do konsystencji umożliwiającej jego wypicie (gdy owoce i warzywa są gęste po zmiksowaniu - wówczas uzyskujemy mus, który należałoby jeść łyżeczką).
Poza tym dodanie płynu do nie zawsze soczystych owoców i warzyw umożliwia ich łatwe zblendowanie.
Sprzęt nie powinien cię ani ograniczać, ani być wymówką do unikania koktajli.
Używaj takiej wody, jaką zazwyczaj pijesz. Dla konsystencji koktajlu nie ma znaczenia, czy będzie to woda mineralna, z kranu, z filtra, z dzbanka filtrującego, z butelki plastikowej, szklanej czy może przegotowana z czajnika. Uważaj jedynie z wodą gazowaną i wysoko zmineralizowaną, gdyż zmieni ona znacząco smak koktajlu i w większości przypadków koktajl nie będzie smaczny.
Dla dobra środowiska najlepiej używać wodę albo ze szklanych butelek, albo po prostu z kranu - najlepiej przefiltrowaną. Dla organizmu najlepsza jest woda strukturalna, czyli taka jak w naszym organizmie, której cząsteczki są mniejsze i odpowiednio ułożone, dzięki czemu bezpośrednio wchłania się do każdej, nawet najmniejszej komórki ciała.
Zobacz, jak nawodnić organizm od środka i które napoje uwalniają wodę w miarę upływu czasu, bezpośrednio trafiając do komórek.
Czy wiesz, że...
Koktajl jako forma posiłku jest wygodny i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych. Nie tracisz czasu na gryzienie, a płynna forma koktajlu zauważalnie przyspiesza procesy trawienne, natomiast organizm otrzymuje składniki odżywcze w tempie ekspresowym. To wygodne, smaczne i proste.
Oto 6 zalet płynnej formy warzyw i owoców. Miksujemy na zdrowie zielone koktajle.
Miksuj codziennie świeże owoce i warzywa, a już wkrótce zobaczysz, jak wiele korzyści przyniosą twojemu zdrowiu. Gwarantujemy!Więcej inspiracji do miksowania koktajli znajdziesz w serii bestsellerowych książek "Zielone koktajle 365 przepisów", które sprzedały się w ponad 200 tysiącach egzemplarzy. Spieszymy poinformować drogich Czytelników, że już niedługo pojawi się kolejna książka z tej serii, a w niej kolejne 365 przepisów na zdrowe koktajle.
foto tytułowe: pixabay.com
Absolutnie zgadzam zgadzam się z każdym zdaniem tego wpisu :)
OdpowiedzUsuń