Jagody Goji - najbardziej wartościowe owoce na naszej planecie?
Składniki:
1 banan
garść jagód goji
2 łyżki mleka kokosowego
Czy wiecie, że jagody goji zostały uznane za najbardziej wartościowe owoce na naszej planecie? A to wszystko dzięki ich bogatym wartościom odżywczym. Są wyjątkowo mocnym antyutleniaczem!! Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, witaminy, składniki mineralne i 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych.
więcej na: The F Force
Jagody GOJI obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka, a przy tym są niskokaloryczne. Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Słyną z dużej ilości witaminy C oraz żelaza.. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z kolei zawarty w goji beta-sitosterol, obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji posiadają:
- 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku
- 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy, niestety dotyczy to tylko świeżych owoców)
- od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda,
- a dodatkowo są najbogatszym źródłem karotenoidów, więcej beta-karotenu niż w marchewce.
W sklepach są ryżowe, migdałowe, owsiane, sojowe, kokosowe, waniliowe… wybór jest duży, jednak cena odstrasza
dołącz do naszej akcji na Facebooku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz