Tych składników UNIKAJ i nie miksuj w czerwcu!

 Z czego miksować koktajle w czerwcu? Przepisy i VIDEO






Tych składników unikaj i nie miksuj w czerwcu

Mrożonki są wartościowe odżywcze i do tego powszechnie dostępne praktycznie przez cały rok! Często zalecamy korzystanie z nich (zwłaszcza zimą!). Ale teraz, gdy dostępne są na targach np. świeże truskawki, to sięgajmy właśnie po nie! Więcej o mrożonkach i zaletach z ich korzystania przeczytasz tutaj  -> MROŻONKI


Podobają  Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu — książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
http://zielonekoktajle.pl/wachlarz


To co miksować w koktajlach w czerwcu?

Jeśli nas znasz, doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w czerwcu, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie?  
 
SEZONOWO
Zaczniemy od truskawek! 
 
To jedne z tych owoców sezonowych, na które czekamy najbardziej ;) Oprócz tego, że to po prostu (naszym skromnym zdaniem) jedne ze smaczniejszych owoców, mają one także szereg wartości odżywczych nie do przecenienia. Poleca się ich spożycie m.in. reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek.

 
Czytaj dalej, zobacz przepis

W czerwcu warto również włączyć do swojego jadłospisu miętę

Jest bogatym źródłem antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Stymuluje funkcje mózgu, od dawna stosowana jest na niestrawność, łagodzi wątrobę i stres.

 
Czytaj dalej, zobacz przepis

Czerwiec to także sezon na bób!
 

Jest on jednym z lepszych źródeł kwasu foliowego. Obfituje także bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik. Bób jest pomocny w leczeniu niedokrwistości, zawiera bowiem spore ilości żelaza oraz witaminy B12. Bób zawiera również znaczne ilości magnezu, witaminę  K, tiaminę i ryboflawinę.


Urozmaicaj swoje koktajle o czereśnie 
 

Powinniśmy je włączyć do naszej diety nie tylko ze względu na walory smakowe, są źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdują się w nich witaminy A, C, E, K i B6, a także tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy oraz takie minerały jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.



Czytaj dalej, zobacz przepis
 

Postaw także na zielony groszek
 

Znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Ponadto w jego składzie znaleźć można również wiele składników mineralnych: potas, magnez, fosfor, cynk oraz błonnik pokarmowy. Jest też doskonałym źródłem białka!



 
Czytaj dalej, zobacz przepis



Co miksować w czerwcu, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?




Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających produkty sezonowe:



Zielony koktajl z zielonym groszkiem:




Prosty koktajl truskawkowy


Składniki:

szklanka truskawek
200 ml soku jabłkowego
kilka świeżych liści mięty
kostki lodu
 
Przygotowanie:

Zmiksuj obrane i umyte truskawki ze świeżym sokiem jabłkowym, najlepiej bezpośrednio tłoczonym oraz liśćmi mięty. Uzupełnij kostkami lodu. To wyjątkowo aromatyczny koktajl, idealny na upały.

Maciek z Madzią miksują czereśnie z pomidorem:




Prosty koktajl z miętą


Składniki:

2 garści szpinaku
pół ananasa
kilka listków mięty
szklanka wody
 
Przygotowanie:

Zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji

1 komentarz:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...