Zapomnij o jakości, Twoje pierwsze koktajle będą straszne gdy...

 Zaczynasz swoją koktajlową przygodę? Koniecznie zobacz jakich błędów nie powinieneś popełniać!



Dopiero zaczynasz swoją koktajlową drogę? Koniecznie zobacz, jakich błędów nie popełniać na samym początku, aby się nie zniechęcić do miksowania, zanim wystartujesz na dobre!

1. Użyjesz nieprawidłowych proporcji składników


Często włączamy koktajle do jadłospisu, by zwiększyć podaż owoców i warzyw i słusznie! Jednak na samym początku nie przesadzajmy z proporcjami samych warzyw względem owoców, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy ich wielkimi fanami na co dzień. Z czasem nasze kubki smakowe przyzwyczają się do nowych smaków i będziemy gotowi na bardziej śmiałe eksperymenty! Warto poczekać i zacząć miksowanie od ulubionych owoców, które nie zniechęcą nas do dalszych prób. Na początek idealną radą będzie: Nie kombinuj! ;)


Szukasz prostych przepisów z podstawowych ogólnodostępnych składników? Mamy coś dla Ciebie! Sprawdź nasze ebooki:



2. Użyjesz zbyt wielu składników


Oj kusi! "Im więcej, tym lepiej" mogłoby się wydawać! Niestety to tak nie działa. Jesteśmy na ogół zwolennikami prostych rozwiązań i minimalizmu. Nie tylko na początku drogi koktajlowej, ale ogólnie przy miksowaniu. Uważamy, że najlepsze są koktajle 2-4 składnikowe. Nasze układy pokarmowe nie są też wówczas obciążane za mocni i są w stanie przyswoić więcej wartości odżywczych z naszych pysznych miksów! Zobacz propozycje koktajli trójskładnikowych: KLIK

3. Przedobrzysz z ilością "rozcieńczacza"


Nasze koktajle rozcieńczamy na ogół wodą lub mlekiem roślinnym. Płynu jednak nie można użyć zbyt wiele, ma on jedynie nadać odpowiedniej konsystencji! Jeśli wlejemy go za dużo, smak koktajlu się "rozmyje" i będzie on niesmaczny! Uważajmy, zwłaszcza gdy używamy już wodnistych składników np. arbuza, truskawek, ogórka. One już same w sobie mają sporo wody, więc czasem nie trzeba w ogóle dodać wody, by wyszedł pyszny nawadniający koktajl!

Niby taka prosta rzecz w składzie - szklanka wody - a tyle pytań: jaka, po co, dlaczego? Sprawdź odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

https://zielonekoktajle.blogspot.com/2018/03/woda-do-koktajli-jakiej-uzywac-i.html


4. Użyjesz zbyt dużej ilości składników superfoods


To opcja, która również jest niezmiernie kusząca. Przecież mają one tyle wartości odżywczych! Jednak na ogół są one też bardzo wyraziste w smaku i zdominują całość koktajlu oraz sprawią, że będzie on wręcz obrzydliwy! Jeśli chcesz do koktajlu dorzucić np. algi (spirulinę, chlorellę), to z początku dodaj ich naprawdę szczyptę. Oswój się ze smakiem, zobacz czy jest on dla Ciebie i dopiero wówczas zwiększaj ilości powyższych składników!

SPIRULINA świetnie nadaje się jako dodatek do ZIELONYCH KOKTAJLI


5. Przedobrzysz z warzywami wyrazistymi w smaku


Seler naciowy, czy rukola są bardzo wartościowe, ale też "specyficzne". Nie każdy lubi ich smak. Warto je wprowadzić do diety, ale dobrze jest zacząć od naprawdę małych ilości i zobaczyć jak reagujemy na ich smak! 


2 komentarze:

Celowane koktajle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...