Koktajle z dynią na jesienną chandrę!
Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. Kto jest z nami dłużej wie, że uwielbiamy dynie w każdej postaci. Uważamy, że jest ona niedoceniana, choć na szczęście mamy wrażenie, że spożycie dyni z roku na rok rośnie! Na pewno jej popularność zawdzięczamy częściowo celebracji święta Halloween, które nie wywodzi się stricte z polskiej tradycji, ale jest okazją do fajnej zabawy!
Dlaczego warto miksować dynię?
Dla urody, dla zdrowia, dla lepszego samopoczucia!
Koniecznie włącz miąższ z dyni do swojego jadłospisu jeśli się odchudzasz albo zwyczajnie dbasz o swoją sylwetkę. Jest on niskokaloryczny i obfituje w błonnik. Dynie są również nieocenionym źródłem cynku oraz potasu, odkwaszają organizm i wzmacniają układ immunologiczny. Są zatem jesienią pożądanym składnikiem diety, bo właśnie wtedy nasze organizmy potrzebują wsparcia, by bronić się przed natarciem patogenów chorobotwórczych! Dynia to także nieocenione źródło wapnia, zawiera antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne wspaniale działające na cerę, włosy i paznokcie. Zawiera dużą ilość karotenu oraz witamin B1 i PP. Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym więcej beta karotenu zawiera, a więc tym lepiej dla urody. Na surowo najlepiej miksuje się dynię odmiany muskat, jest ona miękka i łatwo się kroi.
Dowiedz się więcej o miksowaniu dyni:
Z czym miksować dynię w koktajlach?
Dynie można miksować na surowo i w postaci piure. Obydwie formy dają przepyszne połączenia, choć jeśli możesz, korzystaj głównie z surowych warzyw i owoców, bo wtedy mają one najwięcej wartości odżywczych! Dynia w połączeniu z kawą i korzennymi przyprawami da przepyszną wersję jesiennej kawy (jeśli jeszcze nie znasz, koniecznie zobacz nasz przepis na Pumpkin Spice Latte). Z owocami cytrusowymi stworzy słodką, słoneczną kompozycję, która zasmakuje nawet największemu niejadkowi! Natomiast z kakao powstanie pyszny dyniowy koktajlowy czekoladowy deser:
Składniki na 1-2 porcje:
4 suszone daktyle
miąższ surowej dyni (ok. 3 cm x 3cm)
łyżka gorzkiego kakao
garść migdałów
szczypta cynamonu, szczypta wanilii
szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Daktyle i migdały zalej ciepłą wodą i mocz przynajmniej przez godzinę. Odsącz, dodaj szklankę ciepłej wody, kakao oraz przyprawy. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania pianki. Kakao daktylowo-dyniowe smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Gdy stoi w lodówce rozwarstwia się, ale wystarczy wstrząsnąć przed wypiciem i nie traci swoich walorów smakowych.
Jeszcze więcej przepisów i inspiracji na ozdobienie koktajli znajdziesz w naszym pakiecie ebooków: Koktajle dyniowe i Koktajle na imprezę Halloween
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz