Jakie koktajle zmiksować w październiku z sezonowych dobrodziejstw?
Przepisy + VIDEO
Październik obfituje w owoce i warzywa, które dojrzewały przez całe lato, przez co są naprawdę smaczne i wartościowe. Jesienią ważne jest spożycie surowych warzyw i owoców, które są wspaniałym źródłem witamin i minerałów, a te naturalnie wspierających nasz układ odpornościowy. Nie musimy zatem od razu sięgać po suplementy, by dostarczyć np. witaminy C. Nie masz pomysłu co wrzucić do blendera? Nadciągamy z pomocą! :D
Podobają Ci się nasze grafiki tytułowe? Pochodzą one z naszego już kultowego produktu - książki WACHLARZ. To poręczna forma książki, którą możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek chcesz, albo trzymać na blacie w kuchni bez strachu, że się zabrudzi.
Ponad 300 przepisów z oznaczoną kalorycznością i makroskładnikami:
Jeśli nasz znasz doskonale wiesz, że jesteśmy propagatorami spożywania sezonowych produktów. Co więc miksować w październiku, by było zdrowo, różnorodnie, ale przede wszystkim smacznie? Na pewno dynie, królową jesieni! Jest ona bogata w beta-karoten, ale też niskokaloryczna i syta, więc spożywać ją mogą również osoby dbające o swoją sylwetkę. Warto również włączyć do jadłospisu jarmuż. Jest źródłem białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu (silny przeciwutleniacz z działaniem antynowotworowym). Jarmuż w koktajlach komponuje się naprawdę super z wieloma składnikami. Trzeba tylko zadbać o to, by pozbyć się przed miksowaniem jego twardych łodyg. Oczywiście jesienią spożywajmy również nasz skarb narodowy - jabłka! Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym również przed rakiem jelita grubego. To nasz TOP 5 produktów w koktajlach październikowych. Przyda się również wprowadzić nieco egzotyki! Persymona, czy inaczej kaki to bardzo wartościowy, słodki owoc. Kolejnym jesiennym owocem, który warto miksować to pigwa (lub pigwowiec). Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Jeśli chcesz przeczytać więcej o tym dlaczego warto je spożywać koniecznie zajrzyj do tego artykułu:
Co miksować w październiku, by było smacznie, sezonowo i zdrowo?
Oto kilka naszych konkretnych propozycji uwzględniających październikowe produkty sezonowe:
Koktajl jabłkowy z kapustą
Składniki na 1-2 porcje:
2 jabłka
banan
kilka liści kapusty np. pekińskiej
szklanka wody
Przygotowanie:
Umyj owoce i liście kapusty, banana obierz ze skórki. Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji.
Piernikowy koktajl z dynią oraz piure z dyni miksuje Madzia:
Tutaj dowiesz się też więcej na temat dyni:
Buraczane kaki
Składniki na 1-2 porcje:
kaki
niewielki burak
garść migdałów
szklanka wody
Przygotowanie:
Umyj i obierz buraka oraz kaki (możesz je obrać, ale my często miksujemy za skórką!). Zmiksuj wszystkie składniki do jednolitej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz