Doskwiera Ci głód? Zmiksuj koktajl z tego co masz zawsze pod ręką!
Najczęściej zielone koktajle kojarzą się ze świeżymi warzywami i owocami. TAK, i takie powinny być w większości wypadków. Kombinacje ze świeżych składników dają nam najwięcej korzyści zdrowotnych i są zwyczajnie smaczne! Jednak wiemy, że życie płata różne figle. Czasem jest czas na to, by dobrze zaopatrzyć lodówkę, a czasem los przynosi nam tyle przeciwności, że żyjemy w ciągłym biegu i spada to na dalszy plan. Mamy natomiast rozwiązanie dla żyjących aktywnie, często w biegu.
Nie masz pełnej lodówki i nie pamiętasz kiedy ostatni raz byłeś na zakupach?
Twoja lodówka świeci pustkami, a ostatnie jabłko leży pomarszczone? Chcesz jednak zjeść zdrowe śniadanie... Nie martw się, jest rozwiązanie!
Są składniki, które śmiało możemy wykorzystać w koktajlach, a mogą one być przechowywane w szafkach czy w spiżarni. Warto też czasem skorzystać z zamrażarki, bo wbrew powszechnej opinii mrożonki są bardzo wartościowe! Obejrzyj też nasz live, w którym Agata dzieli się swoją wiedzą w tym temacie:
Z czego można zmiksować wartościowy koktajl "ratujący" życie?
- Bakalie - można je przechowywać nawet, gdy opakowanie jest już otwarte, ale to nie ich jedyna zaleta! Są bardzo wartościowe i bogate w składniki odżywcze, dodatkowo również bardzo syte. Suszone owoce są doskonałym źródłem żelaza. Orzechy natomiast obfitują w "dobre" tłuszcze.
Maciek z Madzią miksują koktajl z bakaliami i kaszą jaglaną
- Mrożonki wcale nie są mniej wartościowe! Często ratują nam skórę :) Oprócz tego, że całkiem spory asortyment mrożonek dostępny jest w sklepach, my również mrozimy owoce sezonowe, gdy dotknie nas "klęska" urodzaju. Pamiętajmy jednak, by nie przechowywać ich zbyt długo, na ogół możemy je trzymać w zamrażalniku maksymalnie 3-6 miesięcy.
Zimą, gdy świeżych warzyw i owoców coraz mniej, chcąc nie chcąc sięgamy po mrożonki. Zobacz, dlaczego warto:
- Kasze! Np. Jaglana, kus kus. Są bardzo wartościowym źródłem węglowodanów złożonych, dobrze sycą i możemy je przechowywać dłużej. Warto zawsze mieć jakiś zapas w swojej kuchni, bo czasem dodanie 1-2 składników sprawi, że otrzymamy pyszne miksowe połączenie!
- "Proszki": przede wszystkim kakao, ale również bogate w białko algi - spirulina i chlorella. Warto też mieć w swojej kuchni bardzo wartościową trawę jęczmienną.
- Superfoods takie jak nasiona chia, czy polski odpowiednik siemię lniane. Zawierają kwasy omega i są również sycące. Ich dodanie do jakiejkolwiek kompozycji sprawi, że koktajl się zagęści. Działają też osłonowo na nasze układy pokarmowe, więc zalecane są zwłaszcza osobom mającym problemy z żołądkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz